Szegedi Fidesz: Lehetetlen megélni az egyetemi fizetésekből – Nemes István olvasói levele

Egészen abszurd dolog történt a minap, a szegedi Fidesz a szegedi egyetem fideszes vezetésével közösen tiltakozott amiatt, hogy képtelenség megélni abból a pénzből, amit a kormány az egészségügyi dolgozóknak ad.
Szeged.hu

2022. június 01. 19:10

Szegedi Fidesz: Lehetetlen megélni az
egyetemi fizetésekből – Nemes István olvasói levele

Emiatt a város segítségét kérték, hogy támogassa meg az egyetemet, és a nélkülöző egészségügyi dolgozóknak továbbra is nagy kedvezményekkel bocsássák rendelkezésre a szépen felújított önkormányzati lakásokat, amiket egyébként szociálisan rászoruló családok szoktak igénybe venni.

 

Az egyetemi „dolgozóknak egészen egyszerűen nincs pénzük a piacról lakást bérelni”

 

– hívta föl a nyilvánosság figyelmét Tápai Péter és az SZTE vezetősége.

 

Majd pontosan megjelölték, hogy kiket hagyott cserben a kormány: „akik a szolgálati lakásokban laknak, mindannyian kiemelt szerepet töltenek be a koronavírusos betegek ellátásában.” Tehát azok az egyetemi és egészségügyi dolgozók, akik az elmúlt két évben erőn felül teljesítve életet mentettek, olyan keveset keresnek, hogy még egy lakást sem tudnának maguknak Szegeden bérelni, ha a város nem segít nekik; a legfrissebb statisztikák szerint a szegedi albérletek átlagára egyébként 166 ezer forint körül mozog.

 

A helyi Fidesz szerint az önkormányzat felelőssége, hogy a korábban állami tulajdonú, ma már fideszes alapítványok fenntartásába kiszervezett szegedi egyetem olyan megalázóan alacsony fizetést ad a munkatársainak, hogy

 

„nincs pénzük a piacról lakást bérelni”.

 

Szeged városvezetése valóban évek óta felelősségteljesen gazdálkodik, így már több száz bérlakást tudtak szociálisan rászoruló családoknak, illetve gyerekvállalás előtt álló fiatal pároknak bérbe adni. Miután a kormány láthatóan nem akarja rendezni az egészségügyi és az egyetemi dolgozók fizetését, a helyi Fidesz arra gondolt, inkább Botkától tarhálnak majd. Oldja meg ő azt, amiért valójában egyedül az Orbán-kormány felelős. Ezzel lényegében el is ismerték Tápaiék, hogy megoldást itt már egyedül a szegedi ellenzéki városvezetéstől várhatunk. Arra ugyanis nincs remény, hogy Orbánék törlesztenék tizenkét éves adósságukat, és végre tisztességes fizetést adjanak azoknak, akik valóban kiérdemelték azt, nem csak a koronavírus alatt nyújtott munkájukkal.

 

Ami igazán cikissé teszi a helyzetet, hogy a szegedi egyetem a kunyerálás közepette épp a minap vásárolta be magát egy magánkórházba, ami biztos nem lehetett olcsó mulatság. Több milliárd forintra is rúghat egy ilyen üzlet értéke. De közben arra nincs pénz, hogy a dolgozóikat kifizessék... Szégyen!

 

Arról már nem is beszélve, hogy miközben az egyetemi és klinikai dolgozók tényleg megalázóan keveset keresnek, az egyetem fideszes alapítványának kuratóriumi tagjai alsó hangon másfél millió forintot vihetnek haza minden hónapban a főállásuk mellett. Lehet, hogy az SZTE vezetésének és Tápainak inkább náluk kellene kopogtatni az egyetemi fizetések ügyében...

 

Nemes István