Szegedi és budapesti szívsebészek mentették meg a 27 éves szegedi tanár életét – különleges úton kapott új szívet Juhász Ferenc

Néhány nap alatt megfordult a világ Juhász Ferenccel. Úgy kezdődött, hogy a maszkot viselve nehezen kapott levegőt, néhány hónap múlva már új szívet kapott a budapesti városmajori klinikán. Ő az első beteg, akit ECMO-ra kötve szállítottak Szegedről Budapestre.

2021. április 04. 21:09

Szegedi és budapesti szívsebészek mentették meg a 27 éves szegedi tanár életét – különleges úton kapott új szívet Juhász Ferenc

„Az orvosok azt mondták, hogy 20 százalékon működött a szívem, és vérrögöket is találtak benne”

– kezdte a történetét az szentesi születésű Juhász Ferenc, aki egy szegedi alapítványi iskolában tanít természettudományos tantárgyakat. Esetében profin és villámgyorsan működött az ellátórendszer, Szegeden és Budapesten is a legmodernebb technológiát kellett bevetni.

Minden úgy kezdődött, hogy a fiatalember észrevette: egyre nehezebben kap levegőt a maszk viselése közben. Először csak azt hitte, a maszk miatt van az egész, nem is tulajdonított neki különösebb jelentőséget, hiszen más is tapasztal ilyesmit. Egy idő után azonban feltűnt neki, hogy maszk viselése nélkül is alig kap levegőt. Felhívta a körzeti orvosát, aki koronavírusra gyanakodott, el is küldte a fiatal tanárt tesztre. A Ferencen elvégzett gyors– és PCR-tesztek azonban negatív eredményt mutattak.

„Ezután még mindig rosszul voltam, felhívtam a háziorvost, aki továbbra is a covidra gyanakodott. Szegedről december 22-én vittek haza a szüleim Kunszentmártonra. A házorvosom azt mondta, vigyenek el a szentesi covid-sürgősségire. Ott kivizsgáltak, onnan kerültem a szentesi belgyógyászatra, viszont olyan rossz állapotba kerültem, hogy nem emlékszem semmire, egészen odáig, amikor közölték velem: új szívet kapok.”

A szentesi események után Ferenc a szülei és az orvosai, köztük dr. Bari Gábor szívsebész adjunktus segítségével rekonstruálta a saját történetét.

Dr. Bari Gábor elmondta, Szentesen egy szegedi aneszteziológus kollégájuk szólt neki, van egy fiatalember kritikus állapotban, akinek gyógyszeres keringéstámogatás mellett sincs vérnyomása, és a szíve az ultrahangos vizsgálat alapján gyakorlatilag nem mozog. Nem tudják az okát, de hirtelen alakult ki, a szentesiek terápiája viszont már nem hatott. Félő volt, a fiatal férfi meghal, ha nem találnak ki valamit.

„A kolléganő nekem szólt, hogy esetleg szóba jön-e a külső extrakorporális keringéstámogató eszköz (ECMO) elindítása, ami a szív és a tüdő funkcióját helyettesíti. Ezzel nyertünk néhány napot, amíg kiderült, hogy a szív funkciója visszatér vagy sem. Délután megérkezett a beteg, akit sikeresen az eszközre raktunk, állapota stabilizálódott” – magyarázta dr. Bari Gábor, aki dr. Hegedűs Zoltánnal a szívsebészeti osztály vezetőjével és az osztály dolgozóival, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ kardiológusaival folyamatosan vizsgálták és stabilan tartották Ferenc állapotát.

Mielőtt ECMO-ra tették a fiatalembert, a szegedi orvosok megkezdték az egyeztetést a budapesti Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyik vezetőjével, dr. Ifj. Hartyánszky Istvánnal arról, hogy Ferenc miként kaphatna hosszú távon is megfelelő műszívet, vagy szóba jöhet-e a szívtranszplantáció. Végül úgy döntöttek, Budapestre szállítják, ahol új szívet kap.

Az eset különlegessége, hogy szegedi klinika szívsebészeti ellátásának történetében először szállítottak ECMO-val életben tartott beteget Budapestre.

„Az ilyen betegek szállítása az egyik legnagyobb kihívás, mert a beteget a gép lélegezteti, folyamatosan kapnia kell több gyógyszert, miközben a keringését is az ECMO-gép végzi. A vastag csövek nem törhetnek meg, nem mozdulhatnak el, a gép nem állhat meg” – magyarázta dr. Bari Gábor.

A szegedi orvosok az Országos Mentőszolgálat segítségét kérték, és sikerült is megszervezni, hogy az országban egyetlen Mobile Intensive Care Unit névre keresztelt speciális mentőt elküldjék Szegedre, mert csak ezzel lehetett az ECMO-ra kötött Juhász Ferencet Budapestre szállítani. December 27-én indult el a különleges kocsi Szegedről, benne a beteggel, dr. Bari Gábor kezelőorvossal. Dr. Hegedűs Zoltán osztályvezető saját autójában a szakszemélyzet egy részével követte őket.

A beteget közel háromhetes altatás után átmeneti műszívre rakták a budapesti orvosok.

„Türelemre intettek, hogy jönni fog a szív. Felkerültem az Eurotransplant listájára, onnan nagyjából két és fél hónapot vártam az új szívre” – mondta Ferenc, aki március 10-én kapta meg az új szívet a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

Juhász Ferenc azt is elmondta: lelkileg azt is fel kell dolgoznia, hogy az utolsó emléke a szentesi belgyógyászat volt, utána arra ébredt: transzplantációra vár.

Az orvosokról, ápolókról azt mondta, mindenki nagyon segítőkész és lelkiismeretes volt, mindent megtettek, hogy túlélje a megpróbáltatásokat. Nagyon hálás nekik ezért, mert szinte az utolsó pillanatban mentették meg az életét.

„A szüleimet fel is készítették, lehet, hogy elveszítenek. Az utolsó pillanatban mentettek meg azáltal, hogy Szegedről áthoztak budapesti klinikára” – tette hozzá a fiatalember.

Dr. Bari Gábor tanulságként azt mondta, ezzel a módszerrel technikailag megoldható, hogy súlyos szívelégtelenségben szenvedő, Budapesten kívüli betegeket is rendszeresen a fővárosba lehessen szállítani annak érdekében, hogy új szívet kapjanak.

Juhász Ferenc jelenleg megfigyelés alatt van, gyógytornásszal dolgozik a felépülésén, amint lehetősége engedi, azonnal szeretne visszamenni a szegedi iskolába, hogy taníthassa a diákjait.

Z