Szegedi és budapesti jól működő gyakorlatok alapján kezelné az egyre súlyosabb lakhatási válságot az ellenzék

Rendkívül nehéz helyzetben vannak azok, akik saját ingatlanba szeretnének költözni, hiszen Magyarországon az elmúlt tíz évben több mint száz százalékkal emelkedtek a lakásárak. Az ellenzék szerint lakhatási válság van az országban, ennek pedig megoldására két javaslatuk is van. Szerintük az egyikre Szegeden, a másikra Budapesten van jó példa.
Vass Imre

2022. január 25. 16:58

Szegedi és budapesti jól működő gyakorlatok alapján kezelné az egyre súlyosabb lakhatási válságot az ellenzék

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint tíz év alatt a magyar lakások átlagára több mint duplájára emelkedett, így nálunk volt a legmagasabb a drágulás az unióban. Már az átlagember is úgy látja, egyre nagyobb a gond.

 

Az áremelkedés miatt szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik a fiatalok számára, hogy saját lakáshoz jussanak. Főleg, hogy ezzel együtt az albérletárak is lassan az egekbe emelkednek. Az ellenzék szerint Magyarországon lakhatási válság van, amivel az Orbán-kormány nem foglalkozik. A problémát viszont véleményük szerint kétféle módon is lehet orvosolni. Az egyikre Szeged a jó példa, ahol 2015 óta több mint 700 önkormányzati bérlakást újítottak fel és adtak bérbe egy pályázati rendszer formájában mondta keddi sajtótájékoztatóján Szabó Sándor, szocialista országgyűlési képviselő.

Egy 2005-ben épült ház, benne 50 bérlakással Szegeden, a Cserzy Mihály utcában
(fotók: Szabó Luca)

Szabó szerint az állam már évekkel ezelőtt kivonult a szociális ellátószektorból, így az önkormányzatnak az ilyen kiadásait saját költségvetéséből kell finanszíroznia. Szociális bérlakások felújítására eddig másfél milliárd forintot költött a város, ebből az összegből több mint 700 lakás újult meg. A képviselő kiemelte, hogy ez a program folytatódik, jelenleg 15 lakásra lehet pályázni. Szerinte a szegedi bérlakásprogram mintaként szolgálhat majd az ellenzék programjához, ami segítheti a lakhatási szegénység felszámolását.

 

De az önkormányzat nemcsak szociális bérlakásokkal segíti a szegedieket, van egy speciálisan a fiataloknak szóló programja is, ahol a piaci ár töredékért bérelhetnek garzonlakásokat azok, akik munkahellyel rendelkeznek és vállalják az előtakarékoskodást is a következő öt évre. A jelenlegi lakás- és albérletárak mellett ez komoly segítség lehet a fiataloknak.

Szabó Sándor és Hiszékeny Dezső a szegedi sajtótájékoztatón 

Míg Szegeden a bérlakások felújítására helyezik a hangsúlyt, addig Budapest XIII. kerületében új bérlakásokat építenek. Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő, aki két cikluson át volt a kerület alpolgármestere, a mai szegedi sajtótájékoztatón elmondta, a kerületben különös figyelmet fordítottak a bérlakások építése során a környezettudatosságra. Ezek a lakások passzív épületek, azaz környezetbarát anyagok és technológia felhasználásával épültek, megújuló energiát használnak, így fenntartásuk igen alacsony. 

 

Az alacsony bérleti díj mellett így a rezsiköltség is alacsony, éves szinten 100 ezer forint körül van, ami nagyon kedvező. Az ilyen passzív házakból eddig a XIII. kerületben több mint hatszázat építettek. Ez a program lehet a másik lehetőség a magyarországi lakhatási válság leküzdésére a két ellenzéki képviselő szerint.

 

A sajtótájékoztatót a Facebookon élőben közvetítették, itt lehet megnézni a videót:

Címlapon

mutasd mind