Szegedi egyetemfejlesztés: egyelőre éppen csak a lényeg nem derül ki

Az Európai Unió a koronavírus-járvány által okozott károk enyhítésére rekordnagyságú fejlesztési pénzt bocsát idén a tagállamok rendelkezésére. A magyar kormány ebből finanszírozná az egyetemek, köztük a szegedi fejlesztését is. De hogy pontosan mit, azt még nem tudjuk.

2021. április 19. 19:32

Szegedi egyetemfejlesztés: egyelőre éppen csak a lényeg nem derül ki

A kormány az elmúlt hét második felében hozta nyilvánosságra annak a fejlesztési tervnek a tervezetét, amit április 30-ig kell benyújtani Brüsszelnek. Azt reméltük, hogy a hivatalosan Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervének nevezett dokumentum tételszerűen felsorolja majd azokat az egyetemi fejlesztéseket, így köztük a Szegedi Tudományegyetemét is, amiket Brüsszellel szeretne jóváhagyatni a magyar kormány. Csakhogy ebből a szempontból

csalódást keltő a dokumentum, mert az nélkülözi a konkrét fejlesztési tervek listáját. Ez részben talán érthető, de részben nem.

Korábban arról volt szó, hogy a helyreállítási alapból a magyar felsőoktatás fejlesztésére az előttünk álló hat évben 1509 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Mára azonban kiderül, hogy ez legfeljebb 1100-1200 milliárd forint lehet. Ez persze szintén óriási pénz, csak éppen 300-400 milliárddal kevesebb, mint amiről eredetileg szó volt.

Elvben magyarázhatja a különbözetet az a mai hír, miszerint az orvosi béremelésre szánt 300 milliárd forintos többletigényt is ebből a forrásból állná a kormány. Ugyanakkor ellentmond ennek, hogy tudomásunk szerint az ebből az alapból elérhető pénzek ilyen célra nem fordíthatók. Több mint kétséges tehát, hogy ezt Brüsszel elfogadja-e.

Persze, elképzelhető akár az is, hogy a most nyilvánosságra hozott dokumentumot az április 30-ai beadási határidőig még feltöltik a konkrét fejlesztési tervekkel.

Ugyanakkor talán leginkább azért érthetetlen, hogy konkrét projekteket, fejlesztéseket nem nevez meg az anyag, mert a hazai felsőoktatási intézményeknek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) február 25-én írta ki a pályázatot, amiben nem kizárólag a modellváltásban érintett egyetemeknek kellett komplex fejlesztési tervet benyújtani előbb március 3-ai, majd egy nappal kitolva, március 4-ei határidővel.

Az abnormálisan rövid határidő nemcsak azért okozott gondot az egyetemeknek, mert ebbe egy hétvége is beleesett, hanem mert értesüléseink szerint például az SZTE kari vezetői közül többnek mindössze 24 óra állt rendelkezésére, hogy összeállítsa a kar fejlesztési tervét.

A fentiek alapján az biztos, hogy a felsőoktatási intézmények megannyi konkrét fejlesztési tervet tettek le az asztalra, ám ezek a nemrégiben napvilágot látott országos (tagállami) fejlesztési dokumentumba valamiért mégsem kerültek bele. Könnyen lehet, hogy azért, mert annyira ömlesztve, előkészítetlenül, a hozzájuk tartozó számításokkal bizonyára nem kellő mértékben alátámasztott fejlesztési terveket érkeztek be a Miniszterelnökségre, hogy ezek előzetes elfogadása és listába rendezése még ma is tart.

Ne felejtsük el, hogy óriási lobbiharcot kell feltételeznünk a háttérben, hiszen korántsem mindegy, végül milyen konkrét tervek kerülnek be és maradnak ki a Brüsszelnek küldött dokumentumból.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) csütörtöki online sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere mondott megsemmisítő véleményt az említett fejlesztési tervről, amit „fércmunkának” nevezett. Sőt, olyan rossz színvonalú dokumentumnak, ami kiindulópontja sem lehet a Brüsszelnek elküldött végleges szövegváltozatnak.

Karácsony kritikájában arra is kitért, hogy

döntő többségében beruházásokra és kivitelezési munkákra összpontosít a terv, aminek valószínűleg az a célja, hogy minél több megrendeléshez juttassa a NER-közeli hazai építőipari cégeket.

Arról korábban mi is írtunk, hogy a kormány politikai holdudvarába tartozó építőipari vállalkozásoknak lehet majd igazán nagy üzlet a magyar felsőoktatás fejlesztésére szánt 1509 milliárd forint felhasználása. A munkák hasznát alighanem majd ők fölözik le.

B. P.

(Nyitókép: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ. Fotó: Iványi Aurél)

Tovább olvasom

Kapcsolódó cikkek

mutasd mind