Szegedi covid-intenzívosztályon dolgozó ápoló: Van, hogy hat vagy kilenc beteg van a nevemen

Pénteken egy aneszteziológus szakasszisztens volt a Szeged Podcast vendége. Elmondta az igazságot, milyen egy covid-osztály ezekben a napokban.

2021. március 29. 17:39

Szegedi covid-intenzívosztályon dolgozó ápoló: Van, hogy hat vagy kilenc beteg van a nevemen

Aki nem hallgatta még meg a Szeged Podcast legutóbbi adását, az tegye meg, megint érdemes! Gedzo és Kovács M. Norbert ezúttal azzal a szegedi ápolóval beszélgetett, aki a bátrak közül is a legbátrabbak közé tartozik, hiszen vállalta, hogy ír, majd beszélt arról, mit tapasztal a kórházban.

Hónapok óta küzd azzal a magyar sajtó nem Fidesz által kézivezérelt része, hogy valós képet kapjon, mi zajlik a kórházakban a magyarországi koronavírus-járvány ellenni küzdelemben. Mivel hivatalos információk alig vannak, csak a kórházat megjárt betegek, az orvosok és ápolók nem hivatalos megszólalásai alapján kaphatunk valós képet.

A kormány szerint minden rendben, van elég szakszemélyzet, sőt, a legújabb Kásler-bonmot szerint „meg sem rendült” a magyar egészségügy. Egészen más képet fest le viszont az, aki a frontvonalban harcol a betegekért.

Az ápoló a Szeged Podcast legutóbbi adásában elmondta: a szegedi covid-osztályon is nagyon sok a túlsúlyos beteg. (Őket és főként a cukorbetegeket jobban terheli a vírus – a korábbi tudományos megállapítások szerint.) Vannak betegek, akik nem súlyos állapotban kerülnek az osztályra, őket adott esetben lélegeztetni kell, de még nem kell becsövezni és gépre tenni. Vannak azonban olyanok is, akiket már a mentőben intubálni kell. Ők a súlyos esetek.

„Tíz napos intenzív osztályon eltöltött idő után eldől, hogy valaki jobbra vagy balra indul, javuló tendenciát mutat vagy nem” – magyarázta az ápoló, aki elismerte, hogy a nagyon magas beteglétszámnál rövidül az intenzíven töltött idő.

„Amikor kevesebb beteget láttunk el, akkor minekünk is kevesebb beteg jutott, sokkal minőségibb ápolást és munkát lehetett végezni” – mondta Adrienn, szerinte

a sok beteg miatt rosszabbra is fordult az intenzíven kezelt covidosok állapota, mert egészen egyszerűen nem jut elég szakember rájuk. Az ápoló „mennyiség miatti rosszabbodásról” beszélt a Szeged Podcastben.

A két műsorvezető rá is kérdezett arra, a kormány akkor vajon miért beszél arról, hogy van elegendő kapacitás, eszköz és ember. Erre válaszolva elmondta, Szegeden is vannak átvezényelt orvosok és ápolók, de egy intenzíves orvos tudása sokkal nagyobb, mint azoké, akik nem foglalkoznak intenzív terápiával napi szinten.

„Nem lehet elvárni, hogy egy-két nap alatt bárki megtanul bármit is egyből. Mi is éveket tanulunk, az orvosok is.” Hozzátette: az átvezényeltek is sokat segítenek, és egy idő után bele is jönnek a munkába, de végzett intenzíves szakemberből nincs sok.

„Nem vagyunk elegen” – tette hozzá.

A szakember emlékeztetett: korábban kaptak olyan kritikát, hogy a lélegeztetőgépet bárki tudja csavargatni, illetve volt, amikor azt mondták nekik, hogy két könyvet kell elolvasni hozzá.

A szegedi ápoló azt is elmondta: normális körülmények között egy intenzív osztályon egy ápolóra legfeljebb két beteg juthatna, de úgy látja, sokkal több jut. „Van, hogy 6-9 beteg van a nevemen” – mondta. Hozzátette: „nem tudok minőségi munkát végezni, mert nem jutok oda”.

Szerinte hiába van még ott két másik ápoló, ha nem intenzíves, akkor nem lesz képes az ő munkáját elvégezni.

Adrienn arra is fölhívta a figyelmet, hogy hiába dolgozik egy ápoló húsz évet például szemészeti osztályon, nem tudna szakszerűen ellátni egy intenzív terápiára szoruló beteget. Az is nehézséget jelent, hogy nem minden ápoló gyógyszerelhet betegeket, ez a feladat is gyakran az intenzíves szakápolókra marad. Igyekeznek ugyan tanítani az átvezényelt kollégáikat, de erre nincs mindig idő.

Azt is elmondta, legutóbbi tudomása szerint Szegeden körülbelül 60 covidos fekszik intenzív osztályon, de úgy tudja, hamarosan 100-ra bővítik a kapacitást. A szakszemélyzet száma viszont állandó, egy műszakban 4 szakorvos, 4 rezidens és 28 betegenként 6 szakápoló jut.

Érdemes meghallgatni a teljes beszélgetést! Ha kevesebb ideje van: 13 perc 19 másodperctől beszélgetnek a szakasszisztenssel.

(Képünk illusztráció; archív fotó: MTI/Balogh Zoltán)