Szegedi buszmegállók: a nagy újjászületés

Tizenhat újult meg az elmúlt hónapokban Tarjánban és Újszegeden. Csütörtöktől véget érnek a felújításokkal kapcsolatos buszmegállók elhelyezések okozta kellemetlenségek.

2020. december 17. 20:57

A Retek utcában és a Víztorony térnél ismét a régi, megszokott helyeken állnak meg a buszok. Egy kivétel azonban akad: a Retek–Szamos–Róna utca csomópontjának átépítése miatt a Csillag tér felé közlekedő buszok megállóját hátrébb helyezték, éppen az ellenkező irányú megállóval szembe.

Csak Tarjánban hat megálló újult meg:

  • négyben tartós bazaltbeton burkolatot építettek a járműveknek,
  • négyben esőbeálló pavilont helyeztek el,
  • háromban pedig új peront építettek.
Tarjánban a Retek utcában a felújítás fontos része volt az is, hogy a Szamos utcai kereszteződéstől a József Attila sugárútig, a József Attila sugárút irányából a Csillag térig végig kerékpáros nyomokat festettek föl. Ahhoz, hogy a József Attila sugárútnál a kerékpárosok biztonságosan tudjak a sugárútra kanyarodni a József Attila sugárút (Retek utca) buszmegálló után az autósok jobbra kanyarodó sávjánál kialakítottak egy átvezetést, amely becsatlakozik a sugárúti kerékpárútba. Kattintson fönti képünkre, nézze Iványi Aurél Retek utcában készült fotóit

A megálló-felújításokkal kapcsolatos munkák a város másik oldalán is befejeződtek. Újszegeden tíz megállót újítottak fel. Valamennyi bazaltbeton burkolatot kapott, ötben helyeztek el esőbeálló pavilont, és háromban építettek új peront. Az új pavilonokból Tarjánban és Újszegeden is hiányoznak még a padok és az üveg térelválasztók. A tervek szerint ezek január közepéig kerülnek a helyükre.

A troli- és buszmegállók felújítása a Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – II. ütem című projekt részeként valósult meg európai uniós és önkormányzati forrásból.