Szegedi bölcsészkar: A béke akarása és a háború befejezése az egyetlen elfogadható alapállás

Közleményben nyilvánítják ki együttérzésüket a háború áldozataival, hangsúlyozzák, csak békében végezhető mindaz a tudományos munka, amely az emberi együttélés biztosításában nélkülözhetetlen.
Garai Szakács László

2022. március 03. 08:47

Szegedi bölcsészkar: A béke akarása
és a háború befejezése az egyetlen elfogadható alapállás

A bölcsészkar állásfoglalását szó szerint közöljük:

 

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának állásfoglalása

„A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara vezetése és tudományos közössége elítéli Oroszországnak a független Ukrajna elleni agresszióját. Karunk számos közös oktatási és tudományos projektben vesz részt ukrán és orosz kollégákkal, ukrajnai és oroszországi egyetemekkel. Mindannyian meg vagyunk győződve arról, hogy a béke akarása és a háború befejezése az egyetlen elfogadható alapállás. Szent-Györgyi Albert, egyetemünk egykori Nobel-díjas professzora szavaival élve:

 

»A béke kérdése nem politikusok ügye; ez olyan feladat, mely mindannyiunkra hárul, akiket foglalkoztat gyermekeink és az emberiség jövője.«

 

Csak békében lehetséges az emberi prosperitás, csak békében szavatolható az emberi méltóság és csak békében végezhető mindaz a tudományos munka, amely az emberi együttélés biztosításában nélkülözhetetlen.

 

Állásfoglalásunkkal csatlakozunk Európa és a világ számos tudományos testületének azonos tartalmú nyilatkozatához, és kinyilvánítjuk együttérzésünket a háború áldozataival.”