Szegedi balettáncosok élete harminc képbe sűrítve

A Szegedi Balett elmúlt harminc évét mutatja be harminc fotográfia segítségével az a tárlat, amely ma délután nyílt meg a Móra Ferenc Múzeumban. A kilenc fotográfus harminc képe július 1-ig látható.

2018. május 25. 16:36

Kétszeresen is kerek évfordulót ünnepelt a Szegedi Kortárs Balett.

A társulat története 1987-ben indult, amikor létrejött elődje, a Szegedi Balett Imre Zoltán koreográfus igazgatásával. Maga a Szegedi Kortárs Balett 1993-ban kezdte meg működését Juronics Tamás és Pataki András vezetésével.

A kettős jubileum kapcsán egy fotókiállítást állítottak össze az elmúlt évtizedekből, amely ikonikus előadások pillanatait mutatja be.

– Feljutni a csúcsra könnyű, de évtizedekig ott is maradni óriási teljesítmény – mondta köszöntőjében a kiállítást megnyitó Harangozó Gyula, Kossuth-díjas koreográfus, aki röviden – családi szálakat is beleszőve – felidézte a szegedi balett játszás elmúlt évtizedeit.

Az együttest huszonöt éve vezető Juronics Tamásról azt mondta, nem egyszerűen „lépéskitaláló”, hanem vérbeli színházi ember, aki komplex látványvilágban gondolkodik – többek között ebben rejlik sikerének a titka.

Az együttes másfél évtizede vezető Juronics Tamás arról beszélt, hogy a sikerhez a táncosok tudásán, tehetségén és szorgalmán  túl számtalan ember közös munkája kell: ezért köszönetet mondott többek között a látványvilágért évek óta felelős Stadler Ferencnek és a jelmezek alkotójának, Jeremiás Bianca Imeldának, akinek munkái a tárlaton is láthatók.

A tárlat fotóin többek között feltűnnek a Csipkerózsika, a Szentivánéji álom, a Csodálatos mandarin, a Hattyúk tava és a Rítus előadásai.

A produkciókat Tarnavölgyi Zoltán, Dusa Gábor, Mészáros Csaba, Futár Ernő, Tóth Brigitta, Frank Yvette, Révész Róbert, Dusha Béla és Törköly József fotografálták.

A kiállítás július 1-ig látogatható minden nap 10-18 óra között a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

A tervek szerint a Múzeumok éjszakáján, június 23-án Juronics Tamás, az együttes Kossuth-díjas vezetője tárlatvezetést is tart majd a kiállításon, ahol személyes élményeiről is mesél majd az érdeklődőknek.

Harminc év alatt…

  • 124 bemutató született, amelyből 67-et Juronics Tamás koreografált,
  • a társulat 29 országban ért el jelentős sikereket,
  • több mint ötven díjat nyertek,
  • 22 külföldi koreográfus mutatkozott be náluk
  • és 20 hazai vendégkoreográfussal is dolgoztak.

 

Tovább olvasom