Szegedi aranyérem a Közép-európai Matematikai Olimpián

Weisz Máté Barnabás, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos tanulója aranyérmet szerzett 12. Közép-európai Matematikai Olimpián, a lengyelországi Bielsko-Bialá-ban. Mellette még egy aranyérmet, egy ezüst érmet és két bronzérmet szereztek a magyarok, csapatban pedig harmadik helyen végeztek.

2018. szeptember 02. 15:33

Szegedi aranyérem a Közép-európai Matematikai Olimpián

Az augusztus 27. és szeptember 2. között megrendezett versenyen Weisz Máté Barnabás és Beke Csongor aranyérmet, Kerekes Anna ezüstérmet, Tóth Balázs és Zsigri Bálint pedig bronzérmet szerzett. A magyar csapat, amelynek tagjai: Beke Csongor (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium), Győrffy Ágoston, Kerekes Anna, Tóth Balázs (mindhárman a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói) Weisz Máté Barnabás (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium), Zsigri Bálint (Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium), pedig a harmadik helyen végzett.

A megmérettetésen 11 ország - Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia és vendégként Ukrajna - csapatai vettek részt. Minden nemzetet a matematikai olimpiai válogatóversenyeken legeredményesebben szereplő diákok képviseltek.

A közép-európai régió 66 középiskolása egyéni és csapatversenyeken mérte össze tudását. Az egyéni fordulóban 5 órát kaptak 4 feladat megoldására, a csapatversenyen szintén 5 óra alatt kellett a hat fős csapatoknak 8 feladatot megoldani.

Az algebrai, geometriai, számelméleti és kombinatorikai témakörökből összeállított kérdéssorokat a verseny előtt véglegesítették a szervezők és az adott országok vezetői. A feladatsorokat angol nyelven és a saját anyanyelvükön is megkapták a versenyzők. Magyarország 11. alkalommal, 2008 óta vesz részt a megmérettetésen.

A csapatot Lenger Dániel (Eötvös Loránd Tudományegyetem, TTK) és Szoldatics József (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) vezették.

Nem Weisz Máté Barnabás az első radnótis, aki kiemelkedő eredményt ért el nemzetközi matematikai versenyen. Tavaly Williams Kada ezüstérmet szerzett a Rio de Janeiróban megrendezett 58. nemzetközi matematikai olimpián, amelyen 111 ország 600 diákja indult.

Nyitóképünkön a magyar csapat. Jobbról a második a zászlóval a szegedi Weisz Máté (forrás: Weisz Máté Facebook-oldala)

Tovább olvasom