Szegeden véget ért a nagy közös ellenzéki aláírásgyűjtés a népszavazáshoz

Szombaton délelőtt a Mars téri piac főbejáratánál gyűjtötték a népszavazáshoz szükség aláírásokat az összefogás pártjai. Ez volt az utolsó alkalom, bíznak benne, hogy összejön a kétszázezer aláírás, és április 3-án a Fudan Egyetemről és az álláskeresési támogatás idejének kibővítéséről is véleményt mondhatnak az emberek. Sokan jöttek el aláírni még az utolsó napon is.
Rafai Gábor

2022. január 15. 12:13

Szegeden véget ért a nagy közös ellenzéki aláírásgyűjtés a
népszavazáshoz

– Hogy miért jöttem el aláírni? Azért, mert azt szeretném, hogy akik ott fenn ülnek a kakasülőn, vegyenek végre bennünket is emberszámba, mert ezt eddig nem sikerült elérni. Ötvenhárom évet dolgoztam, amiből huszonhármat egy adminisztrációs hiba miatt nem ismertek el, pedig végig be voltam jelentve. Egy olyan ritka betegségben szenvedek, amiben Magyarországon talán még tízen sem. Elutasították a kezelésemet, mert az túl drága lenne. Ezek után azt kérdezi, miért jöttem el aláírni? Hát azért, hogy hogy másokkal ez ne történhessen meg! – mondta a hatvannégy éves Molnár Rozália.

 

A Demokratikus Koalíció aktivistái már reggel fél nyolckor kitelepültek, kilenc óráig már több száz alírást gyűjtöttek össze. 

 

– Biztos vagyok benne, hogy meglesz a kétszáz érvényes aláírás. Azután majd meglátjuk, mi lesz – mondta Molnár Zoltán, a DK önkormányzati képviselője.

 

 

Az ellenzéki pártok péntek estig országszerte 170 ezer aláírást gyűjtöttek össze a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának 270 napra való emeléséről szóló népszavazási kérdéseikhez. 

 

Az aláírásgyűjtést december 16-án kezdték meg a pártok, a törvény szerint 120 napjuk volna arra, hogy a szükséges 200 ezer szignót összegyűjtsék. Az összefogás pártjai azonban azt szeretnék, hogy a Fidesz népszavazási kérdéseivel együtt, az ellenzék két kérdését is feltehessék az április 3-i parlamenti választásokon.

 

– Elvileg lenne még kilencven napunk, de akkor nem férnénk bele az áprilisi határidőbe, márpedig a választások után nem lenne sok értelme erről a két kérdésről népszavazást tartani. Biztos vagyok benne, hogy estig országszerte összejön a kétszázezer érvényes aláírás – mondta Tóth Károly, az MSZP önkormányzati képviselője. 

 

Elmondta, hogy az elmúlt egy hónapban a szegediek különösebb kérés nélkül, szívesen adták a támogató alírásukat a közös kezdeményezéshez.

 

– Azt nem tudni, megakadályozza-e majd a Fidesz az összefogás akcióját. De ha ügyel a jogállam látszatára, akkor lesz erről a két kérdésről is népszavazás április elején. Ha megtorpedózza, az nagyon árulkodó lesz.

 

 

A piac főbejárata elé kitelepültek a Momentum, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa mozgalom aktivistái is.

 

 

A Márky-Zay Péter vezette mozgalom standján a Kossuth Kör szegedi aktivitástái is segítették az aláírásgyűjtést.

 

– Mi civilek vagyunk, de első szóra szívesen jöttünk. Elsősorban ilyen és ehhez hasonló háttérmunkákban igyekszünk segíteni az összefogás pártjait – mondta el Tari Gergely.

 

Beszélt arról is, minden korosztályból odajöttek hozzájuk, a 18 évestől a nyugdíjasokig negyvenen-ötvenen írtak alá egy óra alatt.

 

– A Fudan Egyetem miatt elsősorban a diákok, a fiatalok jönnek ide aláírni, akik pedig a járvány miatt veszítették el a munkájukat, azokat az álláskeresési támogatás megváltoztatása hozza ide a pulthoz. Szinte hihetetlen, de több, bevallottan Fidesz szimpatizáns is idejött már aláírni, mert közülük is sokan nem értenek egyet ebben a két kérdésben a kormánypárttal.

 

A helyi összellenzéki együttműködés 11 óráig gyűjtötte a voksokat a Mars téren, és ezzel Szegeden is befejeződött az alírásgyűjtési kampány, aki most lekéste, annak az áprilisi népszavazás maradt, hogy véleményt mondjon.