Szegeden senki, Orbán stadionországában viszont már ötvenkilencen fagytak halálra idén télen

Szegeden évek óta senki sem fagyott halálra, sem a fűtetlen otthonában, sem az utcán élők közül. Az országban viszont néhány éve arat a fagyhalál: a KSH szerint 2017-ben 283 ember vesztette életét a „túlságosan nagy hideg hatásai” miatt.

2019. január 14. 14:49

Szegeden senki, Orbán stadionországában viszont már ötvenkilencen fagytak halálra idén télen

Ez meredek emelkedést jelent a statisztikai hivatal szerint ugyanis 2015-ben 168, 2016-ban viszont már 238 emberrel végzett a hideg – írja a Népszava.

A lap szerint a 2014-es esztendő óta meredeken emelkedik a kihűléses halálesetek száma.

Az Eurostat adatai szerint a szegénységi küszöb alatt élők mintegy negyedének gondot jelent otthonuk fűtése.

Az Orbán-kormány évek óta titkolja, hogy egy-egy télen hányan fagynak halálra Magyarországon. A kihűlés miatt elhunytakról a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szolgáltat adatokat, de a KSH által most nyilvánosságra hozott szám, a 278 halott még az MSZF korábban túlzónak nyilvánított becslését is felülmúlja. 

A civil szervezet szerint ugyanis 2017 telén 203-an hűltek ki az utcán vagy a fűtetlen otthonukban. A két szám közötti eltérés abból fakadhat, hogy a KSH egy egész évről, az MSZF egy-egy téli időszakról gyűjt adatokat.

A statisztikák azonban csalókák lehetnek, mert gyakran előfordul, hogy a kihűlés más, sokszor már meglévő betegségekkel is összefügg, és a statisztikába nem az kerül bele, hogy a hideg miatt, hanem például tüdőgyulladásban halt meg az áldozat. Vagyis a kihűléses eseteket sokszor nem is kihűlésként regisztrálják.

Az viszont tény, hogy a fagyhalál elsődleges oka a szegénység és a megfelelő lakhatás hiánya, a kihűléses halálesetek átlagosan mintegy 60 százaléka fedett helyen, feltehetően lakásban történik.

– Az önkormányzatnak nincs tudomása arról, hogy az elmúlt években bárki is fagyási sérülései miatt meghalt volna Szegeden – mondta Novkov Veszelinka, a humán közszolgáltatási iroda vezetője.

A szegedi önkormányzat ugyanis évek óta jelentős összeggel – 2018-ban 600 millió forinttal – támogatja a városban élő rászorulókat.

Idei télen már ötödik alkalommal segítették a nélkülözőket tűzifával. Négyszáz család kapott egy erdei köbmétert, ami nagyjából egy havi fűtésre volt elegendő. Az önkormányzat ezen a télen 18 és fél millió forintot fordított erre a célra.

Novembertől Szegeden megnövelték a hajléktalanoknak fenntartott férőhelyek számát. A krízisidőszakban már százhetven utcán élőnek tudnak menedéket biztosítani.

A tavaly október 15-én hatályba lépett szabálysértési törvény rendelkezése szerint ugyanis tilos az utcán életvitelszerűen élni. A szegedi városvezetés ezért megnövelte a férőhelyek számát, hogy egyetlen fedél nélkül élő se kerülhessen bajba. A Moszkvai körúti hajléktalanszállót – ahol korábban csak krízisidőszakban működött ötven férőhelyes éjjeli menedékhely – bővítették és felújították.

A Habitat for Humanity szerint a hazai lakásállomány 80 százaléka nem felel meg a korszerű hőtechnikai követelményeknek.

Tavaly júliusban hajléktalanok számára nyitott 24 órás ellátást nyújtó egészségügyi centrumot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Alsó-kikötő soron.

A szegedi önkormányzat jelképes, évi kétezer forintos bérleti díjért adta át a szeretetszolgálatnak az egykori idősek otthona épületét, amelyet 35 millió forintból korszerűsítettek.

Így a korábbi 16 helyett az új helyen már 30 ágyon tudják fogadni a beteg hajléktalanokat, akik itt háziorvosi ellátást kaphatnak, gyógyszereik, kötszereik, orvosi segédeszközeik költségeit a szeretetszolgálat fedezi.

Képeink illusztrációk. Fotó: MTI (Nyitóképünk: Karen Bleier / AFP)

rag

Tovább olvasom