Szegeden már havi 66 ezer, Győrben csak 88 ezer forint futja ki egy átlagos panellakás legkisebb havi törlesztőrészletét

Az elmúlt években drasztikusan elszabadult lakásárak mellett a fiatalok többsége leginkább egy átlagos, 50-56 négyzetméteres panelben gondolkodhat. A közös élet kezdete itt sem túl olcsó: megnéztük, mekkora havi törlesztést kell vállalni egy kétszobás lakásért Szegeden és a nagyvárosokban. Mi még egészen jól állunk!
Szegeden már havi 66 ezer, Győrben csak 88 ezer forint futja ki egy átlagos panellakás legkisebb havi törlesztőrészletét

A napi.hu arra volt kíváncsi, hogy a nagyvárosokban és Budapest egyes kerületeiben mennyiért lehet hozzájutni egy átlagosnak számító panellakáshoz, és mire számíthatnak azok, akiknek a vásárláshoz lakáshitelre is szükségük van.

A portál szakemberei egy átlagosnak számító, 50-56 négyzetméter alapterületű, kétszobás, nem földszinti és nem legfelső emeleti, közepes állapotú, erkélyes panellakásokat vették alapul.

A hasonló panelek irányárai az adott településen belül is szélsőséges értékek között mozognak: Szegeden akár 2 milliós különbség is lehet két szinte teljesen egyforma lakás ára között, mert a kínálati ár megállapítása legtöbbször az eladó szubjektív elvárásain alapul.

Ezért a vásárlók számára talán az egyik legfontosabb tanács az, hogy szerződéskötés előtt térképezzék fel a piacot, nehogy irreálisan sokat fizessenek a kiválasztott ingatlanért.

Nem elég azonban a lehető legjobb áron vásárolni, a hitel kiválasztására is nagyon oda kell figyelni. Alaposan érdemes utána nézni, hogy egyáltalán kaphatunk-e hitelt, és mennyit. A legjobb ajánlatért meg is kell versenyeztetni a szóba jöhető bankokat és ezek közül kell a lehető legjobb kedvezőbbet kiválasztani

Nézzünk meg egy szegedi, átlagos áru 56 négyzetméteres panellakást!

Az Ingatlan.com és a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor alapján, 10 éves kamatperiódus, 20 éves futamidő, 400 ezer forint igazolt családi jövedelem esetén. - Forrás: napi.hu

Jó látható a táblázatban, hogy egy 16,7 millió forintért megvásárolható szegedi panellakás esetében legalább ötmillió forint önerővel érdemes számolni minden bank esetében, ám a havi törlesztőrészlet már nagyon más lehet attól függően, hogy melyik pénzintézetet választjuk.

Nem egyszerűen csak arról van szó, hogy emiatt akár havi 23 ezer forinttal is többet kell fizetnünk, hanem akár az is előfordulhat, hogy éppen a magasabb törlesztő miatt nem kapjuk meg végül a kívánt hitelösszeget.

Sokan a hitelek összehasonlításakor kizárólag a havi törlesztővel számolnak, emiatt pár ezer forintos különbséget nem tartanak különösen aggasztónak. A lakáshitelek futamideje azonban többnyire 10-20 év, így a havonta jelentkező pár ezer forintos különbség végül milliós tétel lehet.

Jól mutatja ezt a már említett szegedi panellakás, ahol a legdrágább és a legkedvezőbb ajánlat teljes visszafizetésében 5 és fél millió forint végül a különbség.
Ez pedig már nem is kis tétel.

rag

Tovább olvasom