Szegeden ma megdől az országos napi melegrekord

Ez tény. A kérdés csak az, hogy ezzel valóban mi hódítjuk el az új rekordot, vagy lesz olyan települése hazánknak, ahol még pokolibb lesz a hőség.
Garai Szakács László

2022. július 22. 06:49

Szegeden ma megdől az országos napi
melegrekord

Tizenöt éve július 22-én Tiszaújvárosban 40,3 fokot mértek. Ezt a napi melegrekordot Szeged átadja ma a múltnak, vagy hogy kell ezt szépen, magasztosan mondani, írni: csak az a kérdés, mennyivel mérünk ma melegebbet.

 

Huszonegy fokra ébredtünk, innen melegszik fel a délután közepére negyvenegy fokig a levegő, éjszaka huszonhat fokban alszunk el. A harminc fokot tíz óra előtt átlépjük, a negyvenet délután kettő körül és elvileg egy órával később, délután háromkor mérjük a mai napi maximumot. A mostani meteorológiai modellek szerint majd csak este hat után kezd innen visszahűlni a levegő.

 

Azt nem tudni még pontosan, hány (tized)fokkal döntjük meg a 2007-es rekordot, és hogy mi leszünk-e a legkatlanabb település az országban.

 

A csúcsdöntést a felhők biztosan nem akadályozzák majd és nagyon-nagy lesz az UV-sugárzás is, ma már meteorológiai szempontból is harmadfokú a hőségriasztás. A szél jellemzően északkeleties lesz, nem fúj erősen.

 

A levegőminőség rendben van, bár napközben romolhatnak az értékek a kánikula miatt, ha meg megint kigyulladt valahol a tarló vagy egy erdő a közelben, akkor biztos. A pollenhelyzet változatlan.

 

 

Borzasztó lesz a hőség, tényleg csak akkor legyenek kinn a tűző napon, ha nagyon muszáj!

 

Címlapon

mutasd mind