Szegeden ítélték el a gyulai és szolnoki kábítószer-kereskedőket

Jogerősen hét, illetve három és fél év börtönbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla két gyulai férfit, akik hosszabb ideig árusítottak marihuánát.

2020. január 29. 23:58

Szegeden ítélték el a gyulai és szolnoki kábítószer-kereskedőket

A táblabíróság társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, és velük szemben mintegy 2,7, illetve 1,7 millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt.

Az elsőrendű vádlott az 1990-es évek végétől kezdett el marihuánát fogyasztani, egy idő után napi rendszerességgel. 2010 környékén kitalálta, hogy magas hatóanyag-tartalmú indiai kendert termeszt saját fogyasztása mellett nagyobbrészt értékesítési céllal. Gyulai házának emeletén kenderültetvényt alakított ki, ahol folyamatosan termesztette a növényeket, majd értékesítette az előállított marihuánát. Az ingatlanban tartott házkutatás során 108 kifejlett indiai kendert találtak a rendőrök.

A férfi egy ismerőse 2017 elején tudta meg, hogy a vádlott marihuána értékesítésével is foglalkozik.

A vádlott több mint negyven alkalommal adott el neki, összesen 1,18 kilogramm drogot, grammonként 2200 forintos áron. A másodrendű vádlott több mint 600 gramm kábítószert tovább értékesített, ebből csaknem 1,69 millió forint haszna származott.

Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék ítéletét.

A szolnokiak sem menekültek

Jogerősen hét és fél év börtön-, illetve kilenc év fegyházbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla két szolnoki férfit, akik hosszabb ideig árusítottak marihuánát.

A táblabíróság társtettesként elkövetett jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmének bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, akikkel szemben 7,5 millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt.

A fiatalabb férfi 2006 óta fogyaszt rendszeresen kábítószert, elsősorban marihuánát. 2013-tól a drog árusításával is foglalkozott, a kábítószert többször is nagybátyjától vásárolta. 2016 őszén kapcsolatba került egy férfival, akinek kiléte azóta sem ismert a hatóságok előtt, és aki  legalább egy kilós tételben grammonként 1500 forintért értékesített marihuánát. A két vádlott 2016 novemberétől 2017. március 31-ig, elfogásukig hatszor utaztak fel Budapestre, és vettek alkalmanként egy-egy kiló drogot. A nagybátyjánál tárolt kábítószert a fiatalabb férfi adta tovább grammonként 2500-3000 forintos áron.

Az elsőrendű vádlott beismerő vallomást tett, társa tagadta, hogy kereskedett volna a kábítószerrel.

Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletének büntetésekre vonatkozó részét.