Szegeden is tüntettek a katatörvény miatt, százezreknek emelkedik hatalmasat az adóterhe (frissítve)

Kedd délután 4 órára tüntetést szervezett a szegedi Momentum a Rákóczi téren, a kormányhivatal épülete előtt az új katatörvény miatt, amivel a kormány gyakorlatilag egyetlen nap alatt több százezer kisadózó életét nehezítette meg.
Szeged.hu

2022. július 12. 17:43

Szegeden is tüntettek a katatörvény miatt, százezreknek emelkedik hatalmasat az adóterhe (frissítve)

Szerették volna lezárni a harmadik Tisza-hidat a demonstrálók, de mivel azt még nem építette meg az Orbán-kormány, nem tudták megtenni – ezzel kezdték felszólalásukat a katatörvény-módosítás ellen tüntetők.

 

„Azért vagyunk itt, mert Orbán Viktor és a Fidesz hazudtak nekünk, és nem először. Azt ígérték, nem lesznek megszorítások, és bár a megszorítás szót valóban kerülik, mégis tapasztalhatjuk, hogy a gyakorlatban megszorítások vannak ma Magyarországon. Most a legkiszolgáltatottabb vállalkozókat hozzák válságos helyzetbe, mintha az elmúlt hónapok áremelkedései miatt ne lett volna már gondban a legtöbb magyar háztartás. Mert mindannyian tudjuk, hogy itt nem azokról a vállalkozókról van szó, akik magánrepülőgéppel, helikopterrel utazgatnak, a horvát tengerparton jachton nyaralgatnak. Nem róluk van szó, hanem a kisvállalkozókról, a kisemberekről. Ezeknek az embereknek a kormány súlyos károkat okoz. Ezek az emberek futárok, fodrászok, sminkesek, fotósok, tanárok”

 

– mondta a tüntetésen Halász Noémi, a Momentum szegedi tagja. A felszólalók azt is megemlítették, hogy az Orbán-kormány megsarcolja a magyar kisvállalkozókat, miközben a multik 15 százalékos, egységes európai adóját megvétózta. Eközben a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselői közel duplájára emelték Orbán Viktor fizetését, 2,8 millióról 4,8 millióra.

 

 

A tüntetők azt követelték, hogy a kormány vonja vissza a kedd délután megszavazott törvénymódosítást. Halász Noémi azt is mondta, szerinte a katatörvény a kata megszüntetésének előszobája.

 

Kelcz Dávid, katás egyéni vállalkozó úgy fogalmazott, senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy nem „nyúl utánuk” a rendszer. A ceremóniamesterként dolgozó vállalkozó szerit mindenki sorra kerül az Orbán-rendszerben, ezért úgy látja, a szolidaritás nagyon fontos.

 

„Ez, amit ma sajnos megszavazott a parlament, ez nem egy módosítása a kata törvényének, ez a de facto megszüntetése a katázásnak. Ugyanis a kormány minden bizonnyal nem merte bevállalni azt, hogy ténylegesen kivezesse a katát, hanem olyan keretek közé szorította, ami gyakorlatilag piacilag ellehetetleníti a katás tevékenységet. Nincs olyan vállalkozó, akinek ne lenne vállalati ügyfele”

 

– mondta Kelcz Dávid, aki szerint a kormány ellehetetleníti ezeket a vállalkozókat. Hozzátette:

 

„Az egyébként is égig érő inflációs tűzre egy hordónyi benzint öntenek rá. Mert ha valaki nem akarja elengedni azt a piaci szegmenst, ami a vállalati vagy céges ügyfelekből származott, akkor nem fog tudni mást csinálni, mint hogy kitermelje ezt a plusz adóterhet, árakat fog emelni”.

 

A vállalkozó arra figyelmeztetett: a Fidesz-szavazók is meg fogják érezni az áremelkedéseket, akármennyire is nem ér el hozzájuk majd a katatörvény-módosítás híre.

 

A felszólaló azt mondta: 270 százalékkal emelkedik majd az adóterhe, ha nem vonják vissza a katázást ellehetetlenítő törvényt.

 

A szegedi tüntetést a Szeged Televízió élőben közvetítette:

 

Korábban írtuk

A Tiltakozzunk közösen a kata drasztikus átalakítása ellen! című esemény időpontja: 2022. július 12. kedd, 16:00. Az esemény helyszíne: Szeged, Rákóczi tér.

 

Budapesten ma délelőtt spontán tüntetés alakult ki a KATA törvény módosítása ellen. Ennek során a tiltakozók még a Margit hidat is lezárták. 

 

 

A KATA törvény módosításáról itt írtunk:

 

A kata átalakításával nem a forgács hull favágás közben: az összes növényt gyökerestől tépi ki a Fidesz

 

A katások családját miért nem védi meg a kormány? – Nemes István olvasói levele

 

Megszavazta a Fidesz-KDNP a katáról szóló törvényt, legalább 300 ezer kisvállalkozónak nőnek a terhei