Szegeden is sztrájkoltak a pedagógusok, Budapesten több ezer fiatal fejezte ki szolidaritását a tanárokkal

Szerdán reggel 8 órától országos, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A tanárok béremelést, kötelező óraszámuk csökkentését, és az iskolákban dolgozó nem pedagógus alkalmazottak fizetésének emelését követelik. A Kossuth téren több ezer diák tartott szolidaritási tüntetést a tanárok mellett, az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete előtt pedig a pedagógusjelöltek demonstráltak délután.
Kékes Viktória

2022. március 16. 17:03

Szegeden is sztrájkoltak a pedagógusok, Budapesten több ezer fiatal fejezte ki szolidaritását a tanárokkal

Február 8-án jelentette be a két nagy pedagógus szakszervezet, hogy március 16-ára egész napos, akár határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést hirdetnek, és ez alatt nem terveznek minden iskolában gyermekfelügyeletet. A kormány három nappal később kiadott egy rendeletet, ami a szakszervezetek szerint alkotmányellenes és ellehetetleníti a sztrájkot: a járványra hivatkozva megkövetelik, hogy az iskolák és óvodák reggeltől délutánig biztosítsanak gyermekfelügyeletet a munkabeszüntetés ideje alatt, mindenkinek a saját osztályában. Az érettségizőknek minden érettségire felkészítő órát-, a többi tanulónak pedig minden tárgyból az órák felét meg kell tartani. 

 

A rendelet ellen polgári engedetlenséggel tiltakozott a kőbányai Szent László Gimnázium 12 tanára. Példájuk gyorsan ragadóssá vált, és egyre több iskola választotta a tiltakozás ezen formáját a sztrájkjog ellehetetlenítése miatt vidéken és a fővárosban egyaránt. 

 

Ma is volt olyan iskola, ahol a pedagógusok - a tankerület fenyegetése miatt - a tiltakozás ezen formáját választották, de sokan csatlakoztak a sztrájkhoz. Hogy pontosan mennyien, most még nem tudni, Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta a Telexnek, hogy végleges szám holnapra várható. Az mindenesetre már most bizonyos, hogy legalább annyian sztrájkoltak ma, mint januárban. (Ekkor körülbelül 20 ezer tanár vett részt a munkabeszüntetésben.) A sztrájkhoz ezúttal is országszerte csatlakoztak, volt olyan iskola is, ahol a szülők személyesen is kiálltak a gyerekeiket tanító tanárok mellett.

 

Szegeden 14 iskolában tiltakoztak. A Telexnek nyilatkozott Vőneki Ádám, a szegedi Arany János Általános Iskola tanára. Elmondása szerint egyelőre három napra tervezik a sztrájkot, az első három tanítási órát mindennap megtartják, aztán 11-14 óra között van a tényleges munkabeszüntetés. Vőneki a portálnak azt mondta, szerinte nem okozott feszültségeket a tanári karban, hogy az iskolában 39-en sztrájkolnak, 15-en pedig nem: tiszteletben tartják egymás véleményét és döntését.

 

Az iskolákban tartott munkabeszüntetés közben több ezer középiskolás diák vállalt szolidaritást a sztrájkoló tanárokkal. Ők Budapest három különböző pontján gyülekeztek, majd a Kossuth téren, az Országház előtt tartották meg közös demonstrációjukat. 

 

Forrás: Facebook

 

Délután a pedagógusjelöltek is demonstráltak, ők az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt gyűltek össze, hogy elmondják: tanítani szeretnének, de a jelenlegi helyzetben csak a kiégés és a túlterheltség vár a tanárokra pénz és társadalmi megbecsülés nélkül. 

 

Forrás: Facebook

 

A határozatlan idejű sztrájk holnap folytatódik. 

 

Vélemények

mutasd mind