Szegeden is sokan gyűjtenek az ukrán háborús menekülteknek: konzervekkel, takarókkal és pénzzel is segítenek

Az önkormányzat mellett Szegeden intézmények, szervezetek, alapítványok és magánszemélyek is megmozdultak az Ukrajnából menekülők megsegítésére. Összegyűjtöttük, ki, hol és hogyan tud adományokkal, felajánlásokkal, vagy pénzzel segíteni.
Rafai Gábor

2022. február 28. 17:18

Szegeden is sokan gyűjtenek az ukrán háborús menekülteknek:
konzervekkel, takarókkal és pénzzel is segítenek

Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete az elsők között indított gyűjtést a háború elszenvedőinek támogatására.

Az adománygyűjtést hétfőn reggel 9 órakor kezdték, elsősorban kész és félkész ételeket, tartós élelmiszereket várnak bolti csomagolásban. A könnyű raktározás és szállíthatóság érdekében kérik, hogy lehetőség szerint dobozban hozzák az adományokat.

A felajánlásokat az Osztrovszky utca 6. szám alatt található Nemzetiségek Házában fogadják reggel 9-től délután 5 óráig.

Eltérő időpont esetén azt kérik, előzőleg hívják őket a 424–248-as szegedi telefonszámon, vagy érdeklődjenek a minority@t-online.hu e-mail címen.

 

A Petőfitelepi Művelődési Házban

még három napig várják a kárpátaljai menekülteknek szánt adományokat. Szerdáig minden nap reggel 8-tól délután 6 óráig adhatják le a magánszemélyek adományaikat, amelyeket csütörtökön visznek el Záhonyba.

Elsősorban olyan élelmiszereket várnak, amelyek főzés nélkül fogyaszthatók, de szívószálas üdítőket, konzerveket, lekvárokat, szalámikat és tartós kenyereket, valamit higiéniai eszközöket is szívesen fogadnak.

 

Ugyancsak tartós élelmiszereket és csomagolt készételeket, konzerveket, valamint tisztálkodószereket, takarókat vár az MSZP szegedi szervezete hétköznap 9-től délután 3 óráig Szegeden, az Oroszlán utca 2. szám alatti irodájukban. A párt pedig központilag a Szolidaritási Alapjából 4 millió forinttal járul hozzá a menekültek ellátásához.

 

 

Az Antavo szegedi belvárosi irodájában ingyenes szálláshelyet ajánlott fel tizenöt menekültnek a következő négy-öt hétben. Emellett étkezést és higiéniai felszereléseket, valamint stabil internetet is biztosítanak azoknak, akiket elszállásolnak. Ha kell, a határról való szállítást is megoldják – írta posztjában Kecsmár Zsuzsanna, a cég egyik alapítója.

 

Szintén szálláshelyről gondoskodik a Mátrix Közhasznú Alapítvány. Ők a Centerke Adományozó Központ 90 négyzetméteres területét ajánlották fel, ahova 3-4 családot, legfeljebb 16 menekültet tudnak befogadni.

Ezen kívül adományokat is gyűjtenek. Elsősorban ők is tartós élelmiszereket, üdítőket, konzerveket várnak, de tisztálkodó szereket, pokrócokat, törölközőket, esőkabátokat és esernyőket is szívesen fogadnak. A felajánlásokat a Centerke Adományozó Központban, a Tisza Lajos körút 12. szám alatt lehet leadni kedden és pénteken délelőtt 10 és délután 4 óra között.

 

A Szeged–Csanádi Egyházmegyei Ka­­ritász szolgálata is a hazánkba átmenekült emberek megsegítésére kéri a megyében és a Szegeden élőket. A pénzbeli adományokon kívül szívesen fogadnak meleg felnőtt- és gyermekruházatot, tar­tós élelmiszert. Ezek Szegeden, a Csongor tér 12. szám alatt adhatók le, míg a pénzadományt a 11735005-20392886-00000000 számlaszámra lehet átutalni. Fontos, hogy a közleményben tüntessék fel: kárpátaljai családok megsegítésére. 

 

Felajánlásokat vár a Baptista Szeretetszolgálat is, amelynek Szegeden, a Baptista Gimnázium és Technikumban, a Rigó utca 24/D szám alatt is van gyűjtőpontja. Emellett adományvonalat is indítottak, a 1355-ös szám tárcsázása által 300 forinttal járulhatunk hozzá a bajbajutottak megsegítéséhez. 

 

A Szegedi Tudományegyetem is segítséget nyújt az Ukrajna területéről érkezett hallgatóinak és családjaiknak. Százötven kollégiumi férőhelyet ajánlottak fel a háborús zónából érkezők elszállásolására állampolgárságtól függetlenül.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szegedi Önkéntes Csoportja nem gyűjt önállóan adományokat a háborús menekültek megsegítésére. Az adományozni szándékozókat arra kérik, a szeretetszolgálat központi akciójába juttassák el felajánlásaikat.

Aki ebben az életmentő programban segíteni szeretne, az 11784009-20200776 számú számlára indított átutalással, külföldről (euróban) 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) indított átutalással, online befizetéssel, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal segíthet. 

Aki egyéb felajánlást tenne, vagy kapcsolatba szeretne lépni a szeretetszolgálat illetékeseivel, a karpataljaert@maltai.hu e-mail címre írhat.

Országos adománygyűjtést és átfogó segélyprogramot indított az Ökumenikus Segélyszervezet is a szomszédos országban kialakult háborús helyzet miatt szükséges humanitárius segélyprogram támogatására. 

A Segélyprogram egyszerűen támogatható bankkártyás adományozással,

illetve a 11705008-20464565 számlaszámon „Ukrajna” megjelöléssel.

Önkéntes felajánlásokat az onkentes@segelyszervezet.hu e-mail címen várjuk.

Szállás vagy szolgáltatás felajánlásokat a  karpataljaert@segelyszervezet.hu e-mail címen, illetve a +36 70-664-8645 telefonszámon fogadják.

 

Az Országos Mentőszolgálat megnyitja üdülőinek kapuit a háború elől menekülő családoknak, valamint támogatásáról biztosította a Beregszászi Mentőszolgálat bajtársait.

Aki szeretne segíteni a menekülteken, az hívja a 1357-es telefonszámot. Ez a Híd Kárpátaljáért adományvonal. Minden hívás 500 forint támogatást jelent.

 

Szerkesztőségünk folyamatosan várja azoknak a szervezeteknek, magánszemélyeknek a jelentkezését, akik gyűjtőakciót indítanak az ukrán menekültek megsegítésére, hogy minél több jószolgálati akcióról tudjunk hírt adni.

Címlapon

mutasd mind