Szegeden is próbálják visszacsalogatni a nézőket: hat filmmel jön az Ideje moziba menni fesztivál a Belvárosi Moziba

Lesznek filmek, amiket hetekkel, vagy akár hónapokkal a hivatalos premier előtt lehet majd látni.

2021. május 18. 20:30

Szegeden is próbálják visszacsalogatni a nézőket: hat filmmel jön az Ideje moziba menni fesztivál a Belvárosi Moziba

A tavalyi nyár legnagyobb filmes dobása, Christopher Nolan Tenet című filmjének vetítésével május 6-án kezdődtek újra öt hónap szünet után a vetítések a szegedi Belvárosi Moziban. Nehézkesen indult újra a mozizás: az első előadásra még tízen sem váltottak jegyet, pedig biztonságos a moziba járás. Azóta persze már jobb a helyzet, de még a közelében sincsen a nézőszám a járvány előtti szintnek a hazai mozikban, éppen ezért egy országos rendezvénnyel, a május 27. és 30. között érkező Ideje moziba menni fesztivállal próbálják meg visszacsábítani a nézőket a nagyvásznak elé.

Országszerte huszonkét mozi, köztük hat budapesti és tizenhat vidéki csatlakozott az akcióhoz, amiben olyan filmeket láthatnak a nézők, amiknek a hivatalos premierje majd csak hetekkel, vagy hónapokkal később lesz. A Belvárosi Moziban is játszott hat film között lesznek szórakoztató, gondolatébresztő filmek, fesztiváldíjas alkotások is.

Ezeket lehet majd megnézni Szegeden:

A fesztivál egyik legjobban várt filmje a Szupernóva, az angol Tóvidék lélegzetelállító tájain forgatott érzékeny, megindító romantikus brit dráma, két remek, már sokszor bizonyított színész, Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.

A tavalyi Berlinalé programjából lesz látható a 21. század kihívásaira, a többi között az internetes zaklatás, a közösségi média és a reklámpszichológia negatív hatásaira abszurd humorral reagáló francia film, az Előzmények törlése.

A velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be és nyerte meg a zsűri különdíját Andrej Koncsalovszkij történelmi filmje, a hatvanas években játszódó Kedves elvtársak!, ami egy elkötelezett kommunista párttitkár meghasonulását mutatja be.

A Rosa esküvője című spanyol film egy középkorú nő eszmélését és magára találását mutatja be. Rosa, aki nemsokára 45 éves lesz, rájön, hogy eddig egész életét csak mások szolgálatának szentelte, ezért elhatározza, hogy korábbi életét maga mögött hagyva valóra váltja régi álmait.

Látható lesz a Szenvedélyes szomszédok című spanyol film is. A középkorú házaspár, Ana és Julio kényelmesen él szép madridi lakásában. Egy nap felfigyelnek az új szomszédokra, akik az áthallatszó zajok alapján rendkívül eseménydús és örömökben gazdag életet élnek, vagyis a többi között sokat szexelnek. Áthívják őket vacsorázni, és Salva és Laura megmutatják nekik, hogy a szenvedélyes szerelem még sok év után is lángolhat két ember között.

Május 27-én jön a Mese a barátságról című francia film is, ami a rivalizálásról és az összetartozásról szól. Két francia házaspár évek óta tartó barátságát rengeti meg a hír: Léa, aki négyük közül eddig a legvisszafogottabb volt, titokban regényt írt. A könyv hirtelen a bestsellerlisták élére kerül, és hatalmas sikert arat. Ünneplés helyett azonban a féltékenykedéssel és intrika vár a főszereplőkre.

Vetítési időpontok:

Május 27., csütörtök

Balázs Béla-terem
16.30: Rosa esküvője
Spanyol film, feliratos
18.30:Mese a barátságról
Francia film, feliratos
20.30: Kedves elvtársak!
Orosz film, feliratos

Május 28. péntek

Csőke József-terem
16.30: Szenvedélyes szomszédok
Spanyol vígjáték, feliratos
18.15: Előzmények törlése
Belga, francia vígjáték, feliratos
20.30: Szupernóva
Angol dráma, feliratos

(Nyitókép: az Előzmények törlése című francia film plakátfotója.)