Szegeden is megnyílt a Budapest Filmfesztivál

Az ország egyik legjelentősebb dokumentumfilmfesztiváljának programjába második alkalommal kapcsolódott Szeged, amelynek megnyitója csütörtökön este volt a Cinema City Szegedben.
Bod Péter

2023. január 27. 11:24

Szegeden is megnyílt a Budapest Filmfesztivál

A fesztivál négy napja alatt összesen hét kreatívdokumentumfilmet mutatnak be. A csütörtöki nyitónap után pénteken, szombaton és vasárnap az elmúlt év világszerte bemutatott dokumentumfilmjeinek legjavából vetítenek le kettőt-kettőt.

 

Szegeden idén másodszor kapcsolódik bele a Budapest Filmfesztivál programjába, amelynek eredeti helyszíne a Belvárosi mozi lett volna, de kényszerű okok miatt váltani kellett, így hálásak a szervezők, hogy a Cinema City Szeged befogadta ebben az évben a rendezvényt – mondta el a csütörtöki megnyitón Hekáné Szondi Ildikó önkormányzati  képviselő. 

 

Budapest mellett tíz további hazai városban vetítik le a fesztiválfilmjeit – hangzott el a megnyitó. A dokumentumfilmek forgatókönyvét az élet írja – fogalmazott a Hekáné Szondi Ildikó, aki a valóság megismerésének szempontjából nevezte kiemelkedő jelentőségűnek a dokumentumfilmek műfaját.

 

 

A megnyitót követően vetítették le a Kölyök Platónok című ír filmet, és az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen Vajda Árpád ifjúság szakértő, Krämmer Erika nevelési igazgatóhelyettes, mentálhigiénés szakemberrel és Szabó Gábor oktatási igazgatóhelyettes cserélt véleményt a filmről.

 

A fesztivál pénteken a Szótlan szeretet és a Hatalom markában című filmekkel folytatódik, 17.30 és 20 órától. Szombaton 16 órától Szabadság tűz alatt, 19 órától a Mi, svédek és a covid, vasárnap 16 órától az Imád gyerekkora, 18.30-tól a Hatodik Népkórház című dokumentumfilmeket mutatják be.