Szegeden is folytatódik az egyetemi modellváltás horrortempója

Egy hónapja sem volt a vidéki tudományegyetemeknek, köztük a szegedinek, hogy eldönthessék, akarnak-e alapítványi formában működni. Az eszeveszett futam most a fejlesztési pályázatokkal folytatódik. Bár lehet, jobb lenne úgy fogalmazni, hogy fokozódik.

2021. március 03. 09:07

Szegeden is folytatódik az egyetemi modellváltás horrortempója

Egy hét sem állt rendelkezésére a hazai egyetemeknek, hogy komplex egyetemfejlesztési tervet állítsanak össze. A tét rögtön értelmet ad a feladatnak. Összesen 955 milliárd forintra pályázhatnak az egyetemek. Annyira, mint még soha az életben.

Az erről szóló pályázati felhívás febuár 25-én jelent meg, a beadási határidő pedig március 4-e, 16 óra – most éppen.

Egy bő napot toltak „észrevétlenül” a beadási határidőn

A pályázatról a Telex is írt, ők akkor még azt közölték, hogy március 3-án, 14 óra a beadási határidő. Ők is helyesen írták, ugyanis először valóban eddig kellett beküldeni a pályázatokat. Eredetileg mi is ezt a dátumot írtuk, ám cikkünk megjelenése előtt vettük észre, hogy szinte az utolsó pillanatban változott a határidő. Hogy mire elég plusz huszonhat óra, egyelőre nem tudni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) nem kizárólag a modellváltó egyetemeknek írta ki a párlyázatot, ám emberi ésszel szinte megmagyarázhatatlan, miért kell ezeket a fejlesztési terveket ilyen gyorsan kidolgozni.

A pályázati kiírásból kiderül, hogy a pályázat forrása az Európai Uniótól kapott Helyreállításai Alapból az országba érkező 1509 milliárd forint. Vagyis a gigantikus nagyságú fejlesztési keret kétharmadának felosztása és odaítélése hamarosan megtörténik.

A Szeged.hu-nak nyilatkozó pályázati szakemberek kétségbe vonták, hogy ennyi idő alatt (6-7 nap a hétvégét is beleszámolva) lehetséges-e komplex egyetemfejlesztési tervet készíteni.

Ehhez olyan kiérlelt, belső egyeztetésekre volna szükség, amikre hónapokat kellett volna hagyni, a rendelkezésre álló szűk egy héttel szemben.

Kétséges, hogy megfelelő fejlesztési célokat kitűző pályázatokat tudnak-e benyújtani azok az egyetemek, amik a pályázati kiírás előtt nem rendelkeztek komplex fejlesztési tervvel – hallottunk egy másik véleményt. Ha korábban készültek is ilyen intézményi dokumentumok, senki sem számolhatott azzal, hogy ilyen nagyságrendű pénz áll hirtelen a hazai felsőoktatás fejlesztésére.

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert egy egyetem komplex fejlesztési terve értelemszerűen számol azzal a hozzávetőlegesen rendelkezésre álló forrással, ami a pályázat során felosztható. Érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a legszerényebb számítások szerint a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklusban a korábbi összegek négyszerese fog rendelkezésre állni az egyetemek fejlesztésére.

Ilyen nagyságrendű forrásnövekedésről az elmúlt években szó sem volt, éppen ellenkezőleg: folyamatos forráskivonás zajlott. Nem nehéz belátni, hogy ilyen pénzügyi kilátások mellett, ha készültek is fejlesztési koncepciók az egyetemeken, azok egészen más léptéket vehettek alapul, mint ami ma realitásnak látszik.

A pályázati kiírás szerint „felsőoktatási intézmények infrastrukturális, szervezeti és oktatásfejlesztési reformjára” kandidálhatnak az egyetemek. A legkisebb támogatási összeg 5, a legnagyobb összeg 180 milliárd forint lehet.

Akár a szegedi Science Parkra is több pénz juthat

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapjáról az is kiderül, hogy

a 955 milliárdos keret mellett 382 milliárd forintot szánnak a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására. Ez Szegednek jó hír.

A régi 5-ös út mellett, a volt szovjet laktanya területén épül a Science Parknak elkeresztelt tudományos ipari park, ahol a tervek szerint 6-8 ezer kutató fog dolgozni néhány éven belül. A szegedi Science Park kivitelezése több tízmilliárd forintra rúghat, amire a 382 milliárdos keret bőven nyújthat fedezetet.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára 2019 szeptemberében a szegedi rektori hivatalban jelentette be, hogy az ITM 842 millió forintot biztosít az egyetemnek a Science Park beruházásainak előkészítésére.

Az állam már akkor 30 milliárdos, központi forrásból érkező támogatást ígért az egyetemnek a tudományos ipari park megépítésére. Nem tudni, hogy ez az összeg emelkedik-e a lehívható pályázati keret nagysága miatt.

Nem csekély az ügyben a szegedi önkormányzat szerepe sem, ami 4 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztésekkel segíti bekapcsolódni a jelenleg meglehetősen kieső területet a város vérkeringésébe.

A 1509 milliárdos uniós Helyreállítási Alap harmadik tétele a szakképzés, felnőttképzés és felsőoktatás képzéseinek megújítását és összhangjának megerősítését célzó pályázat, amire 172 milliárd forintot szánnak. 

B. P.

Tovább olvasom