Szegeden is elszabadultak a panelárak, szülői segítség nélkül egyre kilátástalanabb a fiataloknak lakáshoz jutni

A lassan mérséklődő kereslet ellenére sem csökkent a panelek ára Szegeden. Eddig ez volt a fiatalok számára leginkább elérhető árú lakás, néhány éves ugródeszkának pedig kiválóan megtette. Úgy tűnik, ma már ez sem megy olyan egyszerűen: egy átlagos, kétszobás szegedi panel ára harminc-harmincöt millió forint. Az önerő mellé legalább 20-25 milliós kölcsönt is fel kell venni a vásárláshoz, de ezt nem akárkinek hitelezik meg a bankok, ha mégis, akkor még mindig ott a havi 200 ezres törlesztőrészlet legalább húsz évig.
Rafai Gábor

2023. március 13. 16:01

Szegeden is
elszabadultak a panelárak, szülői segítség nélkül egyre kilátástalanabb a fiataloknak lakáshoz
jutni

Hiába ment fel az elmúlt években nagyon durván a panelek ára, a teljesen felújított lakások Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is jellemzően még most is egy, másfél hónap alatt gazdára találnak és a felújításra szorulóknál sem kell sokkal többet várni a vevőre.

 

Miközben Budapesten már nem megy csodaszámba egy százmilliós felújított panellakás, addig Szegeden „csak” 50-52 milliós csúcsról lehetett eddig hallani. Jellemzően 30 és 40 millió között kelnek el a panelotthonok mérettől, emelettől, állapottól függően. 

 

Szegeden most majd félezer panellakást kínálnak: a becsomagoltak a legkelendőbbek

 

Általánosan is igaz, hogy a panelprogramban részt vett házakban található lakások a legkelendőbbek és egyben a legdrágábbak is. Ezeknek a lakásoknak az ára vetekszik a hagyományos téglaépítésű társasházakban találhatókkal. 

 

Márpedig Szegeden a kétezres évek elején a panelek többségét sikerült állami és önkormányzati támogatással felújítani, ami ma már az árakon is meglátszik. 

 

Megnéztük az ingatlan.com portál adatbázisában, mit, mennyiért tudnánk venni most a szegedi lakáspiacon. 

 

Városunkban jelenleg 475 panellakást kínálnak eladásra a portálon keresztül. A legdrágábbról, egy 52 és fél milliós, 73 négyzetméteres lakásról azon kívül, hogy második emeleti és részt vett a panelprogramban, mást nem közöl a hirdetője.

 

A legolcsóbban egy tarjáni 35 négyzetméteres egy plusz fél szobás zárószinti lakást találtunk, ezt 22 millió 950 ezerért kínálja a gazdája. A lakás felújított, egyedi hőmennyiség-mérővel ellátott, távfűtött.

 

A felújított panelek sorában akár még az átlaghoz közelinek is mondható az a Retek utcai 3 szobás, 56 négyzetméteres lakás, amiért 37 és fél millió kérnek, ez négyzetméterenként 670 ezer forintos árat jelent. 

 

Az átlagos négyzetméterárak most Szegeden valahol a 650–720 ezer forint között mozognak, de találtunk egymillióhoz közelit is. 

 

Felsővároson egy 35 négyzetméteres lakást a hatodikon 33 millió 700 ezerért kínálnak, ami 962 ezer 857 forintos négyzetméterárat jelent.

 

Nem elég az önerő, legalább húsz évre el is kell kötelezni magunkat

 

Találó mondás az, hogy akinek van, annak a bank is ad kölcsön, akinek nincs, az inkább ne is próbálkozzon. Nagyjából ez igaz a lakáshitelekre is.

 

Nézzük meg, fiatalként hogyan tudnánk megvásárolni egy átlagos 30-35 milliós panelt? 

 

Egy ilyen árú ingatlannál 10-15 milliós önerő kell, ha a vevők nem szeretnének 20 milliónál nagyobb lakáshitelt felvenni. Az önerő állami támogatással, babaváró hitellel és családi otthonteremtési kedvezménnyel ugyan növelhető, de ezekkel érdemes óvatosan bánni, jobb ügyesen kombinálni, hogy végül megfizethető maradjon a havi törlesztőrészlet.

 

Jelenleg 20 millió forintos jelzáloghitelhez a legalacsonyabb, 8,59 százalékos kamattal, 20 éves futamidővel havi 176 ezer 223 forintos törlesztőrészlettel lehet hozzájutni, de ehhez legkevesebb 500 ezer forintos nettó jövedelmet kell igazolni. 

 

Húsz év alatt pedig a hitelösszeg több mint dupláját, 42 millió 300 ezer forintot fizethetnek vissza az adósok.

 

Ha a futamidőt 20-ról 25 évre emeljük, a havi törlesztőrészlet alig több mint több mint tízezer forinttal csökkenthet, de ebben a konstrukcióban ugyanazért hitelét már 7 és fél millió forinttal többet, 49 millió 802 ezer forintot kellene visszafizetni a futamidő végéig.

 

Szegeden a kétezres évek elején a panelek többségét sikerült állami és önkormányzati támogatással felújítani, ami ma már az árakon is meglátszik

 

Az adósságfék könnyen közbe szólhat: a kis jövedelem kis lakásra sem elég

 

Nézzük meg most mindezt a jövedelmek oldaláról! 

 

Vegyünk egy frissen végzett tanár-óvónő házaspárt, akik indulásként aligha számolhatnak többel, mint a garantált bérminimum, ami jelenleg 296 ezer 400 forint, ebből fejenként 197 ezer 106 forintot visznek haza, ha ezt megszorozzuk kettővel, kijön 394 ezer 212 forint havonta.

 

Aligha akad olyan bank, amelyik ilyen jövedelem mellett belemegy a havi közel 180 ezres törlesztőrészletbe – és ha mégis, akkor jóval rosszabb kondíciók mellett.

 

Mielőtt bárki lakáshitelt szeretne felvenni, érdemes a Bank360.hu lakáshitel kalkulátor oldalán szétnézni.

 

Ennek segítségével ugyanis bárki önmaga is kiszámolhatja, melyik pénzintézetnél, milyen kondíciókkal kap hitelt, ha egyáltalán kap, hiszen az úgynevezett adósságfék szabály alapján a havi törlesztőrészlet félmillió forint alatti nettó jövedelemmel a jövedelem legfeljebb 50 százaléka lehet, a félmilliót elérő vagy meghaladó összegű jövedelem esetén pedig a 60 százaléka. 

 

Sok bank azonban a Jövedelemarányos Törlesztési Mutatónál is szigorúbb hitelezési gyakorlatot folytat, mert csak úgy látja biztosítva, hogy vissza is kapja a kihelyezett millióit.

 

Jelentős szülői segítség nélkül így aligha tud ma egy kezdő házaspár otthont teremteni és családot alapítani, ez meglátszik az egyre csökkenő hazai születésszámokban is. Egyre kevesebben, egyre kevesebb gyermeket vállalnak, a legutóbbi népszámlálás adatai szerint bő tíz évvel ez előtt még 9 millió 938 ezren éltünk Magyarországon, tavaly már csak 9 millió 604 ezren voltunk. 

 

És az otthonteremtés nehézsége ennek csak az egyik oka a sok közül.