Szegeden gyakorlatilag nincs munkanélküliség – a foglalkoztatásösztönző pályázatok elérték céljukat

Imponálók a szegedi és a megyei munkanélküliségi adatok, aminek nem kizárólag az az oka, hogy a gazdaság jó teljesítménye miatt állandó a munkaerő-keresletet, hanem különböző foglalkoztatásösztönző pályázatok is szerepet játsszanak ebben.
Bod Péter

2022. május 11. 16:10

Szegeden gyakorlatilag nincs munkanélküliség – a foglalkoztatásösztönző
pályázatok elérték céljukat

Közel tíz éve, 2010-ben a megyében 25 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak számon, ma mindössze 2500-at, ezen belül is Szegeden 1600-at – mondta el a Norbo-Ép Kft. Dorozsmai úti telephelyén megrendezett projekteseményen Budai László, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője.

 

Egy uniós pályázatnak köszönhetően közel 2 milliárd forint áll rendelkezésre, hogy a hátrányos helyzetűek munkavállalását segítség Szegeden. 

 

Szeged Önkormányzata a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatallal és a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft.-vel közösen valósítják meg a szegedi vállalkozásokat és álláskeresőket segítő munkaerőpiaci programot – derült ki a keddi nyilvános projekteseményen.

 

Ez a foglalkoztatásösztönző program a hátrányos helyzetűeket célozta meg, így az alacsony iskolai végzettségűeket, 25 év alattiakat, illetve 30 év alatti pályakezdőket, 50 év felettieket, gyedről, gyesről, ápolási díjról visszatérőket, gyermeküket egyedül nevelőket és a megváltozott munkaképességűeket.

 

Ez év április végéig 1470 korábban álláskereső helyezkedett el a foglalkoztatásösztönző pályázat segítségével, akik közül 1090-en a bérköltség támogatási idejének letelt után is foglalkoztatottak maradtak, mellettük 182-en kaptak támogatást saját vállalkozás indításához.

 

 

Szegeden 1, 5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, ami országos összehasonlításban is kimagasló – mondta el a keddi eseményen Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere.

 

Kiemelte, hogy 2014 óta meghaladta a 3 milliárd forintot a városban a foglalkoztatásösztönzési programok pénzbeli támogatása. Mellette a város gazdaságösztönző programmal kíván még jobb feltételeket teremteni a helyi vállalkozások és az ide betelepülni akarók számára.

 

Közel 10 milliárd forintot fordítanak gazdasági utak fejlesztésére. Ezek sorába tartozik az ELI vezető út 4,5 milliárdos megépítése, a Kollégiumi és a Házgyári úti, valamint a Dorozsmai körforgalom, a Vágány és a Tűzoltók utcák fejlesztése.

 

 

Kérdésre válaszolva a gazdasági alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a kedvező munkanélküli adatok mellett is folytatódnak a foglalkoztatásösztönző pályázatok, ezek belekerültek az unió 2021-2027-e költségvetésébe. A megyei önkormányzat a gazdája ennek a pályázatnak, Kovács Tamás reményét fejezte ki, hogy a rendelkezésre álló összegből jut majd Szegednek is.

 

Mint Masa Ferenc, a Norbo-Ép Kft projekt vezetője elmondta. 47 hátrányos helyzetű munkavállaló után igényelték a szóban forgó támogatást, így jutottak 70 millió forinthoz. A pályázat keretében felvett dolgozók többsége jelenleg is munkavállalója a cégnek.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió által készített anyagot is: