Szegeden élő dán zenész szervez jótékonysági koncertet Ukrajnáért

Háromévesen már dobolt, tizenhárom évesen írta az első dalát, tizenöt évesen már bárokban játszott, tizennyolc éves volt, amikor kiadták első dalát, amely a Spotify-on az első tízbe került Japánban. A 21 éves dán Frederik Cornelius most Szegeden él, és imádja a várost és a szegedieket. A fiatal dán zenész március 31-ére jótékonysági koncertet szervezett Ukrajnáért.
Szabó C. Szilárd

2022. március 23. 08:20

Szegeden élő dán zenész szervez
jótékonysági koncertet Ukrajnáért

– Lehet, hogy furcsán hangzik, de sokáig szeretnék Magyarországon, Szegeden maradni – mondja Frederik Cornelius, aki tavaly október óta tanul magyarul. Két dalának már magyarul írta a szövegét.

 

Hogy hogyan került egy kis dán tengerparti városból, Gillelejéből Szegedre?

A Magyarországon élő dánoknak működik egy csoportja a Facebookon. Ide írt be még tavaly júliusban Frederik Cornelius, hogy szívesen adna élő koncertet Magyarországon. A huszonegy éve magyar feleségével és gyermekeivel Szegeden élő honfitársa, Niels Otto Pedersen felvette vele a kapcsolatot, és szeptemberben már koncertet adott Szegeden.

A fiatal dán dalszerző, zenész és énekes általában szólóban lép fel, de nálunk egy trióval is koncertezik, amelyben Niels Otto Pedersen basszusgitározik és Tóth István dobol. Szegeden kívül adtak már koncertet Kecskeméten és Hódmezővásárhelyen is.

 

Frederik Cornelius nagyon szereti Szegedet, mert elmondása szerint nyugodt és élhető város, gyönyörű épületekkel, rengeteg fával és sok szép, gondozott parkkal. A szegedieket kedves, barátságos és befogadó embereknek tartja. Azért is tanul magyarul, mert szeretne részt venni Szeged kulturális életében, és a maga módján tenni a városért. A barátnője, Aisha még Dániában tanul fotóriporternek. Júniusban végez, utána ő is Szegedre költözik.

 

Frederik Cornelius ebből a kis dán tengerparti városból, Gillelejéből került Szegedre

 

Frederik Cornelius ismert zenész a hazájában. Egy dán könnyűzenei blog szerint „egyediek, őszinték és üdítőek a dalai”. Dániában egyébként gyerekszínészként és rádiós műsorvezetőként is dolgozott, valamint fellépett televíziós show-műsorokban és különböző fesztiválokon a legismertebb dán zenekarokkal. Hogy kik hatottak rá zenészként? Paul McCartney, Jack Johnson és John Mayer. Frederik eddig két albumot adott ki, és nyáron várható a harmadik, de szívesen készítene lemezt magyar előadókkal is. – Szívesen lennék előbb magyar, majd utána világsztár – mondja nevetve.

 

Frederikkel gyors kérdezz-felelekkel zárjuk a beszélgetésünket.

 

– Mennyire nehéz a magyar nyelv?

 

– Három évig tanultam kínaiul. A magyar nyelvtan nehezebb, mint a kínai.

 

– Milyen magyar ételt szeret?

 

– A gulyást és a paprikás krumplit. A születésnapomon lángost sütöttünk, fütyülős barackpálinkát és magyar bort ittunk.

 

– Hány hangszeren játszik?

 

– Dobon, gitáron, tangóharmonikán, zongorán, klarinéton és szaxofonon.

 

– Meg lehet élni a zenélésből?

 

– Igen. Sok helyen lépek fel Európában. Nyáron például egy szlovák–cseh–német koncertkörútra megyek.

 

Szeged for Ukraine

 

Frederik Corneliust nagyon elszomorította és felzaklatta az Ukrajnában dúló háború, ezért úgy gondolta, szervez Szegeden egy jótékonysági koncertet Ukrajnáért, a háború áldozataiért. Több zenekart is megnyert az ügynek. Március 31-én, csütörtökön este 7 órától a Haraszti Ádám Projekt, a Blues Bell, a Frederik Cornelius Trio, a MI3 és az AV Acoustic lép fel az IH Caféban a „Szeged for Ukraine” jótékonysági koncerten.

 

Nyitóképünkön Frederik Cornelius és Niels Otto Pedersen egy szegedi koncerten. Mögöttük, takarva, a szegedi Tóth István dobol (fotó: Hegyeshalmi Zoltán)

 

Frederik Cornelius YouTube-csatornája