Szegeden él Közép-Európa egyik legjobb középiskolás matekosa

A 11. osztályos Weisz Máté a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanul, és a múlt héten egyéniben aranyérmet, csapatban pedig bronzérmet szerzett a lengyelországi Bielsko-Bialá-ban megrendezett 12. Közép-európai Matematikai Olimpián. Mátéval és matematikatanárával, Schultz Jánossal beszélgetett a Szegedi Tükörtől Szabó C. Szilárd.

2018. szeptember 06. 04:56

Szegeden él Közép-Európa egyik legjobb középiskolás matekosa

Szegedi Tükör: – Elfáradtál?

Weisz Máté: – Nem, mert nem volt annyira megerőltető a verseny. Végig nagyon élveztem!

Sz. T.: – Egyhetes volt a matematikai olimpia, melyen egyéniben öt órát kaptál négy feladatra, csapatban pedig – amelyben hatan voltatok, öt budapesti diák és te – öt órát kaptatok nyolc feladatra. Melyik volt a nehezebb?

W. M.: – Könnyebb volt az egyéni, mert ott jobban kézre álltak a feladatok. Szinte mindegyik olyan volt, hogy ahogy először hozzányúltam, az működött. Viszonylag egyszerűen tudtam végigvinni a feladatokat. Ezzel szemben a csapatversenyben volt egy olyan feladat, amellyel senki sem tudott boldogulni, pedig az utolsó egy órában már hatan dolgoztunk rajta.

Sz. T.: – Mennyi idő alatt végeztél az egyéni versenyben, ha ennyire kézre álltak a feladatok?

W. M.: – Kellett az öt óra, mert az érveket, szépen kifejtve, le kell írni, főleg a kombinatorikában. Én nagyon sokat szoktam írni. Néha túl sokat is. Most is írtam még a megoldást az utolsó percben is.

Schultz János és Weisz Máté. Oxford, Cambridge – ezek az egyetemek a céljai az aranyérmes diáknak 

Sz. T.: – Igazából azzal kellett volna kezdenem, hogy hogyan kerültél be a hat fős magyar olimpiai csapatba? Hogyan jutottál ki az olimpiára?

W. M.: – Magyarországon négy válogatóversenyen kell részt venni, s ezek összesített pontszáma alapján lehet bekerülni a nemzetközi és a közép-európai olimpiai csapatba. Az is nagyon fontos, hogy az elismertebb, nívósabb országos versenyeken és a korábbi válogatókon is jól teljesítsünk. Az összesített pontszámok alapján az első hat diák kerül a nemzetközi, a második hat pedig a közép-európai csapatba.

Sz. T.: – Hány hónapig tart a válogató?

W. M.: – Egész évben.

Sz. T.: – Olvastam, hogy a múlt tanévben megnyerted a szegedi egyetem Bolyai Intézete által rendezett Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékversenyt a 10. évfolyamosok kategóriájában. Tudom, ez nem olimpiai arany...

W. M.: – Elég jól szerepelt az osztályunk az emlékversenyen, mert az osztálytársaim közül Csiszár Zoli lett a második, Vincze András pedig a harmadik. (Weisz Máté a Radnóti gimnázium speciális matekos osztályába jár, ahol Tigyi István és Schultz János a matemetikatanára. Utóbbi ott volt, amikor beszélgettünk – a szerk.)

Schultz János: – Nagyon fontos és meg kell jegyezni, mindig akkor jön ki igazán nagy eredmény, ha jó a csoport általános színvonala. Szerintem Máté nem érezné jól magát egy olyan csoportban, ahol két nagyságrenddel kevesebb tudással rendelkező emberek lennének, mert az nem jó érzés. Az a jó érzés, amikor a jók között ki tudja nőni magát még jobbra.

Schultz János: Naponta kell foglalkozni messze az iskolai szintet meghaladó legváltozatosabb matematikai feladatokkal.

Sz. T.: – Bizonyára tudod, Schultz tanár úrnak volt egy nagyon híres matekos osztálya, amely tavaly érettségizett, és rekordot döntött. A zseniosztálynak a 146 érettségi jegyéből csak három volt négyes, a többi mind ötös. Az osztályból többen, Williams Kada, Gál Hanna, Hansel Soma, Lajkó Kálmán azóta Cambridge-ben és Oxfordban tanulnak. Te mi szeretnél lenni? Hol szeretnél továbbtanulni?

W. M.: – A felsoroltakhoz hasonlóan én is matematikusi pályát tervezek, de van még két évem az érettségiig, úgyhogy lehetnek változások. Alapvetően megvan az irány, és jó lenne elméleti matematikusnak lenni. Csak azért nem mennék ki külföldre, hogy elmenjek az országból. Viszont ha elmegyek, akkor Angliába megyek, Oxfordba vagy Cambridge-be – ha fölvesznek. Ha nem vesznek föl, akkor szívesen maradok Magyarországon is, mert úgy tudom, az ELTE nagyon jó képzést ad. Sok ismerősöm tanul ott, s azt mondják, nagyon szeretik, mert a képzés mellett jó a közösség is.

Jövőre olimpia Szegeden!

A Radnóti Miklós gimnázium diákjai a 2017/18-as tanévben más nemzetközi diákolimpiákon is nagyszerűen szerepeltek. A 12. B osztályos Ótott Péter (felkészítő tanára: Bán Sándor) ezüstérmet szerzett az IBO-n, azaz a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián. A sorozatos kiváló radnótis szereplés elismeréseként 2019-ben Szegeden rendezik meg a Nemzetközi Biológiai Diákolimpia döntőjét!

Sz. T.: – Az embereknek az olimpiáról a sport jut az eszükbe. A sportolók pedig bemelegítenek a verseny előtt. Weisz Máté, illetve a magyar csapat hogyan melegített be a verseny előtt? Deriváltatok, integráltatok a szukcesszív approximáció módszerével?

W. M.: – Én egész évben tréningezek, nem alapvetően az olimpiára készülök. Csinálom a KöMaL (Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok) pontversenyét, amit nagyon szeretek és ami nagyon hasznos.

S. J.: – Ez nem megy másképpen. Nincs olyan olimpiai csapattag, aki ne csinálna valamilyen rendszerességgel pontversenyt. Itt naponta kell foglalkozni messze az iskolai szintet meghaladó legváltozatosabb matematikai feladatokkal. Ez elengedhetetlen feltétel. Ez ugyanolyan, mint a sport. Nincsenek csodák. Aki nem végzi el az edzésmunkát, az nem lesz eredményes nemzetközi szinten.

Sz. T.: – A 11. M osztálynévsorában láttam Weisz Viktória nevét...

W. M.: – Ő az ikertestvérem.

Sz. T.: – Viktória is indul versenyeken? Van köztetek rivalizálás, hogy ki a jobb matekos?

W. M.: – A matekban már nincs rivalizálás. Régebben volt. Akkor hol egyikünk, hol másikunk ért el jobb eredményt. A testvéremet továbbra is érdekli a matematika, de nem akar ezzel hosszútávon foglalkozni, mert ő az orvosi pálya felé vette az irányt.

S. J.: – Más érdeklődés. Ez azért egy külön műfaj. Van, aki szeret kocogni a ligetben, és van, aki a maratonra készül.

Szabó C. Szilárd

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is Weisz Mátéval!

Tovább olvasom