Szeged365 néven indulna el az új városi hírportál, ami függetlenséget ígér, de Nemesi Pál korábbi kampánycsapata áll mögötte

Nemesi függetlensége ismert: a Fidesz támogatásával próbált polgármester lenni ősszel, nem jött össze neki. Az új híroldallal már a következő választásra készülhetnek. Mindeközben: mi lesz a Szegedmával?

2020. március 01. 08:56

Szeged365 néven indulna el az új városi hírportál, ami függetlenséget ígér, de Nemesi Pál korábbi kampánycsapata áll mögötte

„A csúfos vereség után újabb csatába indulnak a Fidesz szegedi médiakatonái” – írja a Magyar Narancs. A lap szerint nagy mozgások indultak meg a szegedi jobboldali sajtóban néhány hónappal a tavaly októberi önkormányzati választáson elszenvedett vereség után.

A cikk az új struktúra kulcsszereplőiként Nemesi Pál korábbi kampánycsapatának vezetőit, a Szegeden jól ismert két korábbi rádióst, Kisházi Sándort és Kiss Balázst nevezi meg, akik információik szerint Szeged365 néven terveznek új híroldalt indítani.

Mindez összecseng azzal, hogy Nemesi Pál korábbi polgármesterjelölt nemrég a Facebook-oldalán arról írt, hogy azon dolgozik, hogy egy új szegedi hírportált hozzanak létre. Erről a napokban már a Media1 is beszámolt, valamint mi is megemlítettük egy korábbi cikkünkben.

Nemesi egész konkrétan azt írta:

„Elkezdtem a tárgyalásokat a megfelelő szakemberekkel arról, hogy egy teljesen független, igazi szegedi hírportál is legyen Szeged városában. Remélem sikerrel járunk, és ezzel is gazdagabb lesz Szeged közélete.”

A Narancs mostani cikke szerint

az új lapra azért lehet szükség, mert a Fidesz médiabirodalmához tartozó Szegedma már a városi Fidesz meghatározó embereinek is vállalhatatlanná vált a stílusa miatt, valamint mert „hitelessége teljesen megkopott amiatt, hogy rengeteg sajtópert vesztett Botka Lászlóval szemben.”

Arról, hogy a Szegedma környékén valóban megindulhatott valamiféle mozgolódás, a hét elején már írtunk annak kapcsán, hogy Kapitány Gergely főszerkesztő egy újonnan induló pécsi hírmagazinnál kapott kreatív munkatársi feladatokat. Azt, hogy ez mennyiben jár szegedi állása feladásával, egyelőre nem tudjuk, jelenleg még mindig ő a főszerkesztő a Szegedma impresszuma szerint, pedig abban a héten több munkatárs neve is újakra cserélődött.

Minden esetre jó ideje tartja magát az a pletyka a szegedi médiában, hogy a helyi Fidesz újabb választási vereségét követően hamarosan beszántják eddigi online lapjukat, a munkatársak egy része pedig az elmúlt években a kormánypropaganda szócsövévé züllesztett Délmagyarországhoz vándorolhat. (A Délmagyar főszerkesztő-helyettese jelenleg is az a Varga Anna, aki korábban a Szegedma újságírója volt.) Amennyiben ez valóban megtörténik, adja magát, hogy szüksége lesz egy új online felületre a helyi Fidesznek, valamint a magát függetlennek mondó, valójában viszont teljes mértékben a Fidesz emberének számító Nemesi Pálnak is.

Nemesiék húzása egyébként logikusnak tűnhet: az ismerten fideszes Szegedma helyett egy új, megjelenésében, stílusában függetlennek álcázott oldallal a korábbiaknál könnyebben lehetne építgetni a „Botka László független kihívója”-imidzset, már amennyiben ezt az imidzset még bárki komolyan elhiszi ebben a városban a jelenlegi kamarai elnöknek.

A Magyar Narancs munkatársai az új hírportállal kapcsolatosan felhívták Kisházi Sándort, aki a cikk szerint annyira meglepődött az érdeklődésükön, hogy hirtelen csak annyit tudott kérdezni, honnan tudnak az oldalról, majd egy kis időt kért a válaszolásra, visszahívást ígért, ami viszont a lap szerint azóta még nem történt meg.

Ami biztos, hogy létezik a szeged365.hu oldal, van is rajta már egy darab logó és egy szlogen, miszerint „Szegedi. Független. Igazi.”, és tartozik hozzá egy Facebook-oldal is, aminek tegnap óta már egy követője is van, főszerkesztőnk, Garai Szakács László. (Érdeklődése érthető, mégiscsak egy esetleges konkurenciáról van szó, vagy mi.)

Azóta száz százalékkal nőtt a követők száma, és egy ideig még biztosan exponenciáisan növekedik majd – és akkor a kamu profilok, a szerb lájkolók meg el sem kezdték rohamozni az oldalt, nem beszélve az amerikai börtönökben ülő rajongókról

Ami pedig a Szegedmát illeti, a Szentháromság utcai szerkesztőségük ablakairól mostanra eltűntek a logók, matricák. Ez persze még nem feltétlenül jelenti, hogy hamarosan tényleg lehúzzák a rolót, de jelenleg semmi sem jelzi, hogy odabent újságírásnak álcázott fideszes propagandagyártás zajlik.

kmn