Szeged viszi a prímet a hazai Dante 700-megemlékezésen

Már elkezdődött, de nagyobb fordulatszámra csak ezek után kapcsol a Dante 700 magyarországi megemlékezés-sorozata. A világhírű költő hét évszázada halt meg. Szeged az egyik központja a hazai ünnepségeknek.
Bod Péter

2021. november 11. 16:42

Szeged viszi a prímet a hazai Dante
700-megemlékezésen

A Szegedi Tudományegyetem olasz tanszéke hosszú évtizedek óta a magyarországi Dante-kutatás egyik fellegvára. Az olasz művész helyét és értékét jelzi, hogy egyik leghíresebb fordítója, Babits Mihály szerint személyében a világirodalom legnagyobb költőjét tisztelhetjük.

 

A megfogalmazás sarkos jellegére érdemes figyelni: nem az egyik legnagyobb, hanem a legnagyobb költő a babitsi értékelésben. Pál József, a Dante 700 magyarországi programsorozatának vezetője csütörtöki szegedi sajtótájékoztatón elmondta, hogy november 3-án és 4-én Rómában volt a nagyszabású, Dantéról szóló konferenciasorozat első állomása, az ottani Magyar Akadémián.

 

A következő tudományos tanácskozás helyszíne Szeged lesz, ahol november 16-án és 17-én találkoznak a Dante-kutatók. A kétnapos tanácskozás két külön szekcióban tárgyalják Dante és a kereszténység, valamint Dante és a tudomány témaköröket.

 

A konferencia harmadik állomása Budapest, ahol a Magyar Tudományos Akadémia székházában Dante és a filozófia címmel szerveznek tudományos rendezvényt. Ötven kortárs magyar képzőművész kértek fel, hogy Dante halálának 700. évfordulójára készítsen műalkotást. Az ebből készült kiállítást elsőként Szentendrén mutatják be, majd a vándortárlat ezt követően érkezik Szegedre, ami a Reök-palotában mutatnak be – vette át a szót Nátyi Róbert, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja. A kiállítás anyaga innen előbb Budapestre, majd Rómába kerül.

 

A megemlékezéseket színesíti a szegedi egyetem nyugalmazott professzorának, Szabó Tibornak a Dante-relikviáiból hamarosan nyíló kiállítás.

 

A szegedi egyetem művészeti karának oktatója, Tóth Péter Isteni pokol címmel írt oratóriumot a Dante-évfordulóra, amit eredetileg decemberben a Szegedi Szimfonikus Zenekar énekkari kísérettel mutatott volna be a szegedi dómban, de ennek időpontja jövő év tavaszára változott. Mára eldőlt, hogy a képzőművészeti vándorkiállítás római bemutatójával egyidőben a frissen született zeneművet bemutatják az olasz fővárosban, és a közel száz zenész és kórustag kiutazásának jelentős anyagi fedezetét sikerült előteremteni, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a katolikus egyházmegye segítségével – mondta Pál József.

 

Virtuális kiállítást készített Dante mindenekelőtt címmel a SZTE Klebelsberg Könyvtára Pálfy Anna vezetésével, ami a legteljesebb ilyen jellegű magyarországi gyűjteménynek tekinthető.

 

A Dante-tárlat innen megnyitható és megtekinthető.

Tovább olvasom