Szeged utcáit, tereit örökítették meg különleges nézőpontokból: fiatal alkotók mutatják be a városról készült képeslapjaikat

Szeged új képeslapjai címmel nyílik kiállítás pénteken délután 6 órakor a Somogyi-könyvtár Stefánián található fiókkönyvtárában. A tárlaton tizennégy fiatal alkotó, több mint hetven, Szeged tereit, utcáit sajátos nézőpontból bemutató fotójával találkozhatnak az érdeklődők.
Rafai Gábor

2022. május 10. 14:35

Szeged utcáit,
tereit örökítették meg különleges nézőpontokból: fiatal alkotók mutatják be a városról
készült képeslapjaikat

Szeged új képeslapjai című kiállítással mutatkozik be a közönségnek az E539 elnevezésű önszervező szegedi fotós közösség. Nevük az E539, azaz a Na2S2O3 nátrium-tioszulfát, ami a fotográfiában a fixírsó élelmiszeripari képlete. 

 

A csoport célja hiánypótló és értékteremtő munkát végezni a képalkotó kultúra öregbítéséért Szegeden és vonzáskörzetében. 

 

Az E539 egy közösség, amelyet az alkotás iránti elköteleződés tart össze. A csapat jelenleg harminc OKJ-végzettséggel rendelkező fotográfusból áll, amelyből a tárlaton 14 fotós, összesen 71 alkotásával találkozhatnak be érdeklődők. 

 

A kiállítók között egyaránt megtalálhatóak egyetemisták, valamint felnőtt fényképészek is. 

 

A tárlaton a képeslap kifejezés teljesen új értelmet és formát nyer. A kiállított képek önmagukban is értéket teremtenek, nem pusztán a város legismertebb – sokak által közhelyesnek vélt – tereit láttatják fotografikus módon, hanem engednek a szubjektív felhangoknak, és nem ragaszkodnak klasszikus esztétikai szabályokhoz sem. 

 

A május 13-án, pénteken délután 6 órakor megnyíló kiállítás a közösség első nyilvános bemutatkozása lesz, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet ezekre a különleges alkotásokra és nézőpontokra.

A kiállítás június 30-ig lesz látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.