Szeged utakkal segíti a város vállalkozásait: a munkák negyedével már készen vannak a Házgyári úton és környékén

A több mint 1,3 milliárd forintos beruházás célja, hogy versenyképesebbek legyenek a környéken működő cégek.

2021. július 22. 17:56

Épülnek a gazdasági utak a Házgyári úton és környékén, a munkák közel negyedével már elkészültek. Szeged a beruházás során összesen 1 milliárd 327 millió forintot költ arra, hogy európai színvonalon meg lehessen közelíteni a környéken már telephellyel rendelkező, valamint a jövőben ott létrejövő vállalkozásokat.

A város azért is vághatott bele a nagyszabású fejlesztésébe, mert közel 1,2 milliárd forintot nyert Brüsszeltől belterületi gazdasági utak korszerűsítésére, amihez az önkormányzat 100 millió forint önerőt tett hozzá.

A május végén átadott munkaterületen gőzerővel dolgoznak, ezért jól állnak időarányosan – tudtuk meg Bencze Balázstól, a beruházó Szeged Pólus Kft. projektmenedzserétől. A munkákkal jövő január végére kell teljesen elkészülni.

Jelenleg hat különböző helyszínen dolgoznak: a Dorozsmai úti csomópontnál, a Házgyári útnál, a Vágány, a Tűzoltó és a Vásár utcánál, valamint a Cserje sornál.

Még több kép a munkálatokról a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva látható (fotók: Iványi Aurél)

A Dorozsmai út másik oldalán, a Kollégiumi úton korábban hasonló útfelújítást végeztek, a cél ott ugyanaz volt, mint a jelenlegi beruházások esetében: versenyképesebb feltételeket biztosítani a területen telephellyel rendelkező vállalkozásoknak. 

A Házgyári útnál elkészült a szegélyezés, az útalap, és a tervek szerint pénteken kezdődik az aszfaltozás. A Dorozsmai és a Budapesti út között 586 méter hosszú aszfaltút épül, a meglévő 131 méter hosszú járdát felújítják, mellette közel 400 méternyi hiányzó járdafelületet építenek meg.

Kerékpáros kapcsolatot is létrehoznak a Kollégiumi, a Dorozsmai és a Budapesti úti kerékpárúttal, valamint 800 méteren megújul a közvilágítás.

A Vágány, a Tűzoltó, a Vásár utca, valamint a Cserje sor felújítása során közel másfél kilométeres szakaszon újul meg az aszfaltos út, kiépül az itt hiányzó közvilágítás, és mellette kerékpáros nyomvonalat jelölnek ki. 

Fontos, hogy a Vágány és a Vásár utcában az út- és járdarekonstrukció mellett átépítik a rossz állapotban lévő vasúti átjárót, a Tűzoltó utcánál lévőt pedig elbontják. 

Környezetvédelmi és esztétikai szempontból is fontos és jelentős, hogy összesen 445 fát ültetnek az út- és járdafelújítások mellett. 

Azt, hogy minderre valóban szükség is van, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy

a Kollégiumi útnál korábban elvégzett útépítésekkel együtt összesen 112 hektár ipari, gazdasági és fejlesztésre váró területet kapcsol be Szeged és a régió vérkeringésébe. 

A szegedi önkormányzat arra számít, hogy

a mostani útépítések mellett tevékenykedő cégek képesek lesznek növelni gazdasági teljesítményüket, és újabb munkahelyeket létesítenek. Reménykedésre ad okot, hogy ez a Kollégiumi úti vállalkozások esetében már megtörtént. 

Bár nem szorosan kapcsolódik ide, de a témától egyáltalán nem áll messze, hogy a közeljövőben gazdaságfejlesztést szolgáló útépítés kezdődik a szegedi lézeres kutatóközponthoz, az ELI-hez is. Ennek becsült költsége 3,4 milliárd forint.

Címlapon

mutasd mind