Akár törvénnyel is szabályozni kellene, hogy a nők ugyanazért a munkáért, ugyanannyi fizetést kapjanak, mint a férfiak – a Momentum szegedi vezetői a Témában

Kevesebb fizetés, szülés utáni traumák, láthatatlan munkák: ezekkel minden nőnek szembe kell néznie – még. A Szeged Televízió Téma című műsorában Balogh Judit ezekről a problémáról is beszélgetett Halász Noémivel, a Momentum szegedi alelnökével és Körmendi Zoltánnal, a párt szegedi elnökével.
Ancsin Zsuzsanna

2023. március 03. 11:01

Akár törvénnyel is
szabályozni kellene, hogy a nők ugyanazért a munkáért, ugyanannyi
fizetést kapjanak, mint a férfiak – a Momentum szegedi vezetői a
Témában

Nőnap alkalmából szabadtéri plakátkiállítást rendezett a Momentum. A Kárász utcán megtekinthető kiállításukkal a nőket érintő fontos problémákra, megkülönböztetésekre hívják fel a figyelmet és arra, milyen nőnek lenni Magyarországon. A Momentum Mozgalom idén nemcsak egy virággal ünnepli a nőket március 8-án. Budapesten, Orosházán és Szegeden szabadtéri plakátkiállítást szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a nők problémáira.

 

 

Halász Noémi azt mondta a kiállításról: „Olyan témákat szerettünk volna szerepeltetni a plakátokon, amik a nőket, a mindennapjaikat érintik. Próbáltuk ezeket három témakör szempontjából megfogni: egészségügy, gazdaság és a szociális szféra.”

 

Magyarországon a nemek közötti bérszakadék tizenhét százalék, ennyivel keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál, emellett nem elhanyagolható az a bizonyos láthatatlan munka, amelyet nagy többségében a nők végzik fizetség nélkül.

 

Erről Körmendi Zoltán így vélekedett: „Abban egészen biztosak vagyunk, hogy ezt törvényi úton kell szabályozni és akár a munkajogba, akár más jogszabályi formában, de szabályozni kell azt, hogy a nők ugyanolyan munkáért ugyanannyi pénzt kapjanak. Nyilvánvalóan a láthatatlan munkáért, a családban elvégzett munkáért egyébként még szerintem akár pótlékokat fel lehetne számolni és egyáltalán figyelembe venni alkalmazotti státuszban is, hogy egy nő milyen családi vagy anyagi helyzetben van.”

 

A szabadtéri kiállítás március végéig várja az érdeklődőket a Kárász utcán, valamint a Momentum március 16-án fórumot szervez, ahol tovább értekeznek a női létet érintő problémákról, megkülönböztetésekről.

 

Nézze meg (újra) a beszélgetést!