Mikor ismeri fel a macskát a mesterséges intelligencia?

A tavalyi Nobel-díjasokkal ismerkedhettek az idei fizika napjának vendégei, a mesterséges intelligenciáról volt szó a Szegedi Akadémiai Bizottság közgyűlésén, uniós támogatásból kutatja a gombák genetikáját az SZBK kutatócsoportja, és magyarul is beszél a fiatal indiai lézerfizikus. – Kvantum, 2023. február.
Márok Tamás

2023. február 27. 17:06

Mikor ismeri fel a macskát a
mesterséges intelligencia?

„Fizikus az, aki igazából semmihez sem ért, de mindenhez jobban ért, mint bárki más” – Szabó Gábor akadémikus fogalmazta meg így szakmájának lényegét az idei Fizika Napján. Az ünnepnek ezúttal a szuperlézer-központ adott otthont. A fő célcsoport a középiskolások voltak, fontos volna, fontos volna közülük minél többen válasszák szakmájuknak a fizikát.

 

Bárki fölismer egy macskát. Erre az azonosításra már a mesterséges intelligencia is képes, ha előtte elég sok macskaképet mutattunk neki. Ha azonban a képen egy apróságot megváltoztatunk, az MI megzavarodik. Mire képes és merre kell fejleszteni a mesterséges intelligenciát? Erről beszélt Jelasity Márk az SZTE professzora a Szegedi Akadémiai Bizottság közgyűlésén.

 

Nagy László kollégáival hosszabb ideje tanulmányozza már a gombák szaporodásának mechanizmusát. Most egy magas összegű európai kutatási támogatásból olyan genetikai vizsgálatokat is el tudnak végezni a Szegedi Biológiai Központ csoportja, amelyekre eddig nem volt forrás.

 

A szuperlézer központban nemzetközi kutatógárda dolgozik. Sőt nem csak európai, de távolabbi országokból is sokan érkeztek is, például Indiából. Az ifjú Arjun Nayak 2018-ban itt kezdte pályáját. Az egyik legérdekesebb részlegben, attoszekundumos impulzusokkal dolgozik, jelenleg Ph-dolgozatát írja. Egészen jól megtanult magyarul is, bár a lézerekről inkább angolul beszélt.

 

Kvantum – a tudomány műsora. Nézze meg februári adásunkat!

Vélemények

mutasd mind