Szeged szereti a színészeit – mától kaphatók bérletek a Szegedi Nemzeti Színház következő évadára

Sikeres évad lezárása előtt áll, és nagy lendülettel fordul rá az újra a Szegedi Nemzeti Színház, ahol hétfőn elkezdték árulni a bérleteket a következő évadra. Ezúttal is színészek és operaénekesek segítettek a nézőcsalogatásban.
Bod Péter

2022. május 09. 16:52

Szeged szereti a színészeit – mától kaphatók bérletek a Szegedi Nemzeti Színház következő évadára

Nem akartunk elirigyelni Babits Mihály verselési képességeit, aki különös vonzódást érzett az alliterációk iránt („Szekszárdon születtem, színésznőt szerettem.”), de színházi jegyirodánál megforduló bérletvásárlók egyöntetűen úgy fogalmaztak: Szeged szereti a színészeit. Alliterációnak ez sem rossz, sőt!

A kijelentés valamit elmond a helyi színházban folyó munka minőségéről is, és szintén a színház elfogadottságának egyik komoly mutatója az előadások látogatottsága. Ezen a téren az elmúlt években nagyot lépett előre a színház: az előadások többnyire telt házasok, legyen szó prózai darabról, operáról és balettről. 

 

Jó bornak is kell a cégér – gondolkozhattak a szegedi színház vezetői, amikor úgy döntöttek, hogy a színészeiket is csatasorba állítják a bérletezés első napján.

 

Ha tömött sorok nem is voltak, a bérletvásárlók folyamatosan érkeztek a Szegedi Nemzeti Színház Stefánia utcai jegyirodájához. Tőlük tudtuk meg, hogy az előző évad két kiemelkedően sikeres darabjára, A padlásra és az 1984-re gyakorlatilag nem lehetett jegyet venni. Ez az a két előadásra, amikre az ország távoli részeiből is viszonylag nagy számba érkeztek nézők.

 

„Ebben az évadban egy monodrámában játszottam, ezért is jó most a közönséggel találkozni” 

 

– mondta el nevetve érdeklődésünkre Menczel Andrea, aki színészként első alkalommal vett részt a bérletárusításban.

 

Évad közben sok és sokfajta visszajelzést kapnak a színészek munkájuk kapcsán. Sokan írnak a színészeknek, nem ritka, hogy a művészbejárónál várják őket, bár erre csak a merészebb nézők vállalkoznak – tudjuk meg a művésznőtől.

 

„Nagyon jó érzés színésznek lenni Szegeden. Szeretem a színházat és a várost, noha nem olyan régen vagyok itt.” 

 

Menczel Andrea azt is elmondta, előfordult, hogy az utcán vagy boltban állították le, ami azért is megható számára, mert nem gondolta volna, hogy a civil életben is megismerik. 

 

„Nagyon jó és szép feladatokat kaptam a következő évadra” – válaszolta kérdésünkre, de részletekkel nem szolgált, mert a színészbabona szerint egy szerepet akkor mondhat magának egy színész, ha az előadás után a színpadon meghajolt – kaptunk rövid magyarázatot a titkolózásra.

 

Máthé Beáta és Menczel Andrea várják a közönséget

 

Máthé Beáta: Nagyon jó a közönség

 

„Nem csak, hogy van, hanem nagyon jó közönsége van Szegeden az operának, amit nem is lehet csodálni, mert itt komoly hagyományokkal rendelkezik a műfaj” 

 

– válaszolta kérdésünkre Máthé Beáta operaénekes. 

 

Büszkeséggel a hangjában mondta, hogy Budapest után Szeged az ország második legjelentősebb operajátszóhelye, ami szerinte nagyban köszönhető Dinyés Dánielnek, a színház zenei igazgatójának.

 

Ebből az évadból a Bohémélet Mimijének és Don Giovanni Zerlinájának szerepét emelte ki, aminek kapcsán úgy fogalmazott, olyan lehetőségeket kapott, amiket álmában sem gondolt volna. A következő évad zenei kínálatából Weber Bűvös vadászát és ifj. Johann Strauss Denevér című operettjét emelte ki Máthé Beáta, amikben szerepet kapott. 

 

Kiss Manyi-bérletet vásárolt barátnőivel Melega Jánosné, aki hat éve bérletese a szegedi színháznak. Mint mondta, elégedettek a színházzal, és számunkra nem is kérdés, hogy az évad végével szinte azonnal megvásárolják az újra a bérletet.

 

Az előttünk álló évadból különösen Molnár Ferenc Játék a kastélyban, Móricz Zsigmond Rokonok, Örkény István Macskajáték című darabjaira kíváncsi. Még akkor is, ha egyiket-másikat korábban már látta. Ezek sorába tartozik a Hegedűs a háztetőn is.

 

A hétfőn elkezdődött bérletvásárlás június 11-éig tart, majd a nyári szünetet követően augusztus 15-étől folytatódik. Tizenhatféle bérletkonstrukcióból választhatnak az érdeklődők, ezért 15 darabot láthatnak a 2022-2023-as évadban Szegeden.

 

(Nyitóképünkön Kárász Zénó színművész és Barnák László színházigazgató köszöntik Anger Mihálynét, aki elsőként vásárolta meg bérletét a következő évadra. Fotó: Szabó Luca)