Szeged–Szentmihályon is fejleszt egy mezőgazdasági ipari vállalkozás

Európai uniós támogatással bővítette termelési kapacitását a zöldségszárítmányok és konyhakész zöldségek előállításával foglalkozó Mezőker Kft. Szegeden és Hódmezővásárhelyen.
Cservenák Zoltán

2022. május 21. 15:39

Szeged–Szentmihályon is fejleszt egy mezőgazdasági ipari vállalkozás

A Mezőker Kft. harmincéves fennállása alatt a magyar zöldségszárítmány iparág egyik legismertebb szereplőjévé vált. A cég 2002-től tisztított, konyhakész termékek gyártásával is foglalkozik, mindkét területen országosan vezető szerepet tölt be. Az értékesített termékek nagyobbik részét – mintegy 56 százalékát – teszik ki a szárított zöldségfélék. A vállalkozás bevételeinek 45 százaléka exportból származik.

 

A vállalkozás a szárítmányokat a hódmezővásárhely-gorzsai telephelyén gyártja, az itt megvalósult fejlesztések a minőségbiztosítást és a munkavégzés hatékonyságának javítását szolgálták. Töltőtasakos csomagológépet, mérlegeket, targoncákat állítottak üzembe. A szeged-szentmihályi telephelyen a többi közt új zöldségmosó és -szelő berendezés, vákuum-csomagológép, szalagos mérlegrendszer működik.

 

A több mint 246 millió forintos beruházás költségeiből csaknem 148 milliót fedezett uniós támogatás.

 

A vállalkozás évente mintegy 8 ezer tonna zöldséget dolgoz föl. A beruházásnak köszönhetően ennek 20–30 százalékos növekedését várják. A cég mintegy 200 Csongrád-Csanád megyei termelővel áll kapcsolatban, a téli időszakban pedig az alapanyagok egy részét külföldről szerzik be.

 

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában álló Mezőker Kft. értékesítési árbevétele 2019-ben 6 milliárd 515 millió, 2020-ban 6 milliárd 196 millió forint volt. A cég 2019-ben 402 millió, 2020-ban 360 millió forint adózott eredményt ért el.

 

MTI