Szeged segít az IKV-s lakásokat bérlőknek: odaadja a rászorulóknak havonta azt a 11 ezer forintot, amit most bíróságon, erővel elvett tőlük a Fidesz

Módosítja a lakásrendeletét Szeged, hogy ne járjanak rosszul azok a legnehezebb helyzetben lévő lakásbérlők, akiknek most a Kúria döntése miatt drágulna június 30-ától a bérleti díjuk.
Garai Szakács László

2023. január 25. 13:04

Szeged
segít az IKV-s lakásokat bérlőknek: odaadja a rászorulóknak
havonta azt a 11 ezer forintot, amit most bíróságon, erővel
elvett tőlük a Fidesz

Szeged a hatályos lakásrendeletét mindig a kormányhivatal elvárásainak megfelelően módosította, egészítette ki, ennek ellenére egészen a Kúriáig vitték a rendelet törvényességének a vizsgálatát. A Varga Zs. András elnökölte tanács végül úgy döntött, megsemmisíti a rendelet lakbérkedvezményekre vonatkozó részeit, mert azok más jogszabályba ütköznek.

 

Ezek a lakbérkedvezmények a rászorulókra vonatkoztak.

 

Ők kaptak kedvezményt, és további támogatás is járt nekik, amennyiben IKV-s lakást béreltek. A Kúria döntése értelmében június 30-áig kell megsemmisíteni a lakásrendelet bíróság szerint aggályos részeit.

 

Szeged viszont addig is cselekszik, segít: Botka László polgármester azt mondta, módosítják az érvényben lévő rendeletet, az önkormányzat havonta 11 ezer forinttal fogja támogatni azokat a rászorulókat, akik IKV-s lakást bérelnek. Azaz nem kell majd többet fizetniük a bérlakásért.

 

Azért döntött így Szeged polgármestere, mert a fideszes kormányhivatal elvárásainak megfelelően módosított rendelet kedvezményekről szóló részeit semmisítette meg a Kúria, azaz a Fidesz gyakorlatilag a jog erejével vesz el rászorulóktól eddig nekik szabályosan járó kedvezményeket. Ezeket a kedvezményeket adja vissza Szeged.