Szeged pótolja a járvány miatt júniusban elmaradt könyvhetet: háromhetes programsorozat nyílt meg a Dugonics téren

Az idén már 91. alkalommal ünnepeltük volna a könyveket júniusban, de a járványveszély miatt az országos programsorozat elmaradt. Szeged mától három héten keresztül 26 helyszínen, több mint 110 programot kínál. A könyvhetet csütörtök délután Simon Márton költő, műfordító nyitotta meg a Dugonics téren.

2020. szeptember 17. 21:58

A könyhét megnyitóján Tóth Károly, a szegedi közgyűlés Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságának alelnöke emlékeztette a megjelenteket arra, hogy Supka Géza javaslatára először 1929 májusában rendezték meg a könyv ünnepét Budapesten. A Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztőjének ötletéhez Szeged az elsők között csatlakozott: egy évvel később, 1930 májusában már a városunkban is rendeztek könyvhetet.

– A járványhelyzet miatt júniusban, amikor hagyományosan meg szoktuk rendezni a könyvhetet, el kellett halasztanunk, de most itt vagyunk, hogy betartsuk akkori ígéretünket. Szeretnénk, ha ez a tér megtelne élettel, olyan közösségi teret képzeltünk ide, ahová jó eljönni mesét hallgatni, beszélgetni, olvasgatni, töltekezni, ahol az egész család megtalálja az ideális programot – mondta az önkormányzati képviselő.

Simon Márton költő, műfordító a színpadon

A könyvhetet megnyitó Simon Márton költő, műfordító és slammer a színpadra lépve mindenekelőtt magasba emelte tenyerét, amin a „#FREESZFE” felirat volt olvasható. Mondandóját így a közönség hangos tapsa kíséretében tudta elkezdeni:

– Ha eddig nem lett volna, akkor most evidencia lett a bezárkózás hetei és a teljes bizonytalanság hónapjai alatt, hogy a József Attila-i szép szó kell… A legegyesszerűbb alapigazságainkat gazemberek és futóbolondok lármájában kell magunknak ismételgetni, tavaly még csak Akadémia nem volt, jövőre már Színmű sem lesz, miközben a hagymázas giccs az új nemzeti minimum és a cinizmus az új őszinteség… Jaj!

Ezek után feltette önmagának is a kérdést:

– Mit tud ehhez hozzátenni az irodalom? Tud-e bármit? Mehet-e a könyvek által előrébb egy recsegő, ropogó világ? A válasz egyszerű: mit tud hozzátenni az ablak egy levegőtlen szobához? Miből emlékezhetünk magunkra, ha olyan sokáig próbáltunk nem gondolni semmire, hogy elfelejtettük, kik vagyunk… Bármit mondani, felelősség. Itt állunk belefagyva az időnek ebbe a furcsa zárványába, belefagyva a 2020-as évbe. Vannak könyvek és élünk. És már ez is mekkora öröm! Ennek az örömnek a jegyében nyitom meg az idei szegedi könyvhetet – fejezte be Simon Márton.

Király Levente, a nemzet színésze is ott volt a megnyitón

A szegedi könyvünnep rendezvényeinek hagyományos központi tere a Dugonics tér, az idén is itt állnak a könyvkiadók sátrai és itt található a beszélgetések, színházi és zenei produkciók egyik fontos helyszínéül szolgáló nagyszínpad is.

Szeptember 17. és 20. között összesen tizenkét sátorban kínálják a legújabb olvasnivalókat a kiadók, a könyvkereskedők és az ünnepi könyvét partnerei. A Dugonics téri árusok vasárnap estig minden nap délelőtt 10-től este 7 óráig várják a látogatókat.

A csütörtöki megnyitót követően a következő napokban a szegedi könyvünnep vendége lesz Simon Márton mellett többek között Dinnyés József szegedi születésű zeneszerző, előadóművész, „daltulajdonos”, Szilasi László irodalomtörténész, József Attila-díjas író, valamint Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész is.

A szombat hagyományosan a szegedi írók napja, az idén szeptember 19-én délelőtt 10 órától a Dugonics téren felállított színpadon Borbás Edinával, Hász Róberttel, Marton Árpáddal és Szilasi Lászlóval beszélget Veszelka Attila író.

A Szegedhez kötődő írók, költők elmúlt évi írásaiból ad válogatást a Szegedi Horizont 2020 című antológia. A kötetet a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban mutatja be pénteken délután fél 6-tól Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál.

A Szegedi Horizont 2020-as kötete közel húsz magyar nyelvű lap közlése alapján a Szegedhez kötődő írók, költők 2019. évi terméséből nyújt válogatást. A szerkesztők az antológia-sorozattal minden évben egy olyan gyűjteményt próbálnak letenni az olvasók asztalára, ami a kortárs magyar irodalom szegedi keresztmetszetét mutatja be.

Az ünnepi könyvhéttel párhuzamosan rendezik meg a 19. Gyermekkönyvnapokat, ezért a gyerekeket is számos programmal várják a szervezők, a Somogyi-könyvtár munkatársai: a többi között mesefeldolgozást szerveznek Kiskundorozsmán és rendkívüli tanórát tartanak a Petőfi-telepi fiókkönyvtárban.

Szalontai Csabáé az év könyve. Még több fotót a nyitóképre, vagy ide kattintva láthat (fotók: Szabó Luca)

A hagyományokhoz híven az idén is az ünnepi könyvhét megnyitóján adták át az Év könyve díjat, amit most a szakmai zsűri döntése alapján Szalontai Csaba Szeged születése – Megtelepedés a szegedi tájban című könyve érdemelt ki.

Az önkormányzat idei könyvkiadást támogató pályázatára 17-en jelentkeztek, közülük tíz alkotót részesített támogatásban a szakmai bíráló bizottság, összesen másfél millió forint értékben. Az alkotók szintén a megnyitón vehették át a támogatásról szóló okleveleket.

Könyvtámogatások

Areion Kulturális Egyesület (150 ezer forint), Napkút Kiadó Kft. (150 ezer forint), Bene Kálmán (150 ezer forint), Tóth Zoltán (150 ezer forint), Bogoly József Ágoston (150 ezer forint), Gradus ad Parnassum Könyvkiadó Bt. (100 ezer forint), Vántus István Társaság (150 ezer forint), Magyar Filozófiai Társaság (200 ezer forint), Balogh Gyula (150 ezer forint), Gion Nándorné (150 ezer forint).

A 91. Ünnepi Könyvhét részletes szegedi programjait a Somogyi-könyvtár honlapján lehet megtalálni.

Rafai Gábor

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

Tovább olvasom