Szeged Podcast 110-edszer: borivóknak is való! Szeged szerelmeseinek meg kötelező!

Tudunk-e már bort inni? És mennyire ismerjük saját városunkat? Ez volt a két fő kérdés, amire kerestük a választ, Mészáros Zoltán okleveles borbíráló kollégánkkal és Hódi Nóra idegenvezetővel. Az apropót a Bortér és a Kulturális Örökség Napjai adták.
Garai Szakács László

2022. szeptember 16. 20:00

Szeged Podcast 110-edszer: borivóknak
is való! Szeged szerelmeseinek meg kötelező!

Elvitathatatlan: a Széchenyi téri borfesztivál és a Dóm téri Bortér rengeteget tett észrevétlenül is azért, hogy ma már másról szóljon a borfogyasztás mint mondjuk egy emberöltővel ezelőtt – és itt most nem arra gondolok, hogy letettük a vakító kannás borokat. Hanem sokkal inkább arról, hogy tudjuk és értjük is a borokat. Egyre többen tudjuk, mit jelent például a reduktív eljárás, és egyre többen figyelnek arra is, hogy bizonyos ételek mellé igenis fehér bort kell fogyasztani, más esetekben meg nyugodtan ihatunk testes vöröseket is az étkezés után. Szóval a fejlődés, a tudatosság látható, de mi erről annak a véleménye, hogyan látja ezt a helyzetet az, aki az átlagembernél is sokkal jobban ért a borokhoz? Mészáros Zoltán kollégánk okleveles borbíráló, vele beszélgettünk a Bortér kapcsán a borfogyasztási szokásainkról.

 

Hódi Nóra idegenvezetővel meg Szegedről beszélgettünk. Ugyanis a hétvégén tartják a Kulturális Örökség Napjai programsorozatot rengeteg látni, és sétálnivalóval. Mert Szegeden szegediként is gond nélkül lehet kirándulni. Számtalan olyan érdekesség van a városban, amik majd kiverik a szemünket, mégsem látjuk azokat, mégsem fogjuk fel, hogy ott vannak. Ilyenkor viszont jól esik rácsodálkozni ezekre a szépségeire a városnak. Ezekről is beszélgettünk Hódi Nórával.

 

Meg közben megtárgyaltuk Gedzo kedvenc szegedi épületeit is, plusz megbeszéltük, hogy immár egy közép-európai banánköztársaságban lakunk, köszönhetően annak, hogy az Európai Parlament kimondta, Magyarország egy választási autokrácia hibrid rezsimmel.