Szeged megint győzött: elmarad október 15-én a Horthy-dombormű avatója

Garai Szakács László

2022. október 03. 22:04

Szeged
megint győzött: elmarad október 15-én a Horthy-dombormű avatója

A Vitézi Rend elhalasztja a Horthy-dombormű avatását, mert „több esetben is ferdítés történt, illetőleg egyesek olyan hangnemet engedtek meg maguknak, amelyet kulturált emberek nem engednek meg maguknak” – írják honlapjukon.

 

Az egyesek én vagyok, meg Botka László, Szeged polgármestere

 

Ezután közlik, hogy „meggyalázom a sajtószabadság oltárát”, így, illetve kijelentik azt is, hogy „Botka László, Szeged város polgármestere amikor kifejtette véleményét, akkor több hibát is elkövetett, amely arra utal, hogy nem ismeri hazánk történelmének azon időszakát, amelyről esetünkben szó esik.”

 

Bevallom, jelen esetben nem tudok dönteni:

  • a magam helyében nem lennék,
  • vagy Szeged polgármestere helyében.

 

Mindenesetre igyekszem tanulni a hibából – ezt is javasolta a Vitézi Rend.

 

Majd ezt is írják, így:

 

„Tájékoztatni szeretnénk önöket arról, hogy az október 15-i emléktáblaavatás elmarad. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy bár nem október 15-én kerül avatásra az emléktábla, de egy alkalmasnak talált, későbbi időpontban az emléktábla avatásra fog kerülni (az időpont egyeztetés folyamatban).”

 

Még valami: október 15. nem egyszerűen egy szimpla szombat lett volna. Ezt még a sokat szidott wikipédia is pontosan tudja:

 

1944-ben október 15-én volt a sikertelen kiugrási kísérlet a második világháborúból. A Rádióban beolvassák Horthy Miklós kormányzó proklamációját a fegyverszünetről. Otto Skorzeny SS-különítménye elrabolja ifjabb Horthy Miklóst. Német csapatok megszállják a budapesti hidakat, a nyilasok elfoglalják a Rádiót. Szálasi Ferenc és az általa vezetett Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom átveszi a hatalmat Budapesten, Vörös János vezérkari főnök parancsot ad a harc folytatására.

Címlapon

mutasd mind