Szeged legolcsóbb utcájában fele annyit sem kell fizetni egy négyzetméterért, mint a legdrágábban

Szegeden a legolcsóbban a Csöndes utcában lehet házat, lakást vásárolni. A statisztikai adatokból az is kiolvasható, hogy a házak négyzetméter ára Szegeden jellemzően alacsonyabb, mint egy lakásé. A legdrágább utcák után most megmutatjuk, melyik tíz utcában lehet a legolcsóbban ingatlant vásárolni a városban.
Rafai Gábor

2023. február 20. 12:13

Szeged legolcsóbb
utcájában fele annyit sem kell fizetni egy négyzetméterért, mint a legdrágábban

Ami a Szegeden belüli szélsőségeket illeti, a legolcsóbb és a legdrágább utca között több mint két és félszeres az árkülönbség, míg a Derkovits fasoron egyetlen négyzetméterért 706 ezer forintot kell fizetni, addig a legolcsóbb, Csöndes utcában csak 266 ezret.

 

A nagy különbség esősorban nem a felfelé kiugró, rendkívül drága utcákból adódik, inkább azon utcák miatt, amelyek különböző okok miatt nagyon népszerűtlenek a lakásvásárlók körében, így ott csak rendkívül nyomott áron lehet eladni a lakásokat.

 

Összességében elmondható, hogy egy ház ára Szegeden jellemzően alacsonyabb, mint egy lakásé, legalábbis, ha az összehasonlítást az ingatlan négyzetméterára alapján nézzük – írja elemzésében a portfolio.hu.

 

Öt olyan megyeszékhelyünk van – Miskolc, Salgótarján, Békéscsaba, Pécs és Tatabánya – ahol a legolcsóbb utcákban a 100 ezer forintot sem érte el az eladott lakások átlagára, ebből Miskolcon és Salgótarjánban az 50 ezer forintot sem haladta meg. 

 

Csendes utca

 

Ezzel szemben Szegeden a legolcsóbb utcákban az átlagos ingatlanár 300 ezer forint körül alakult 2021-ben négyzetméterenként.

 

A lista első helyén szereplő Alsó kikötő sor és utolsó helyén álló Csöndes utca között négyzetméterenként mindössze 74 ezer forint az árkülönbség, mi egy hatvan hetven négyzetméteres lakás esetében nem éri el a négy és fél millió forintot.

 

A tíz legolcsóbb szegedi utca 

 

  1. Alsó kikötő sor (343 ezer forint/négyzetméter)
  2. Bolyai János utca (340 ezer forint/négyzetméter)
  3. Ortutay utca (339 ezer forint/négyzetméter)
  4. Ilona utca (306 ezer forint/négyzetméter)
  5. Tarján lakótelep (303 ezer forint/négyzetméter)
  6. Pozsonyi Ignác utca (299 ezer forint/négyzetméter)
  7. Magyar utca (297 ezer forint/négyzetméter)
  8. Barátság utca (290 ezer forint/négyzetméter)
  9. Szerb utca (283 ezer forint / négyzetméter)
  10. Csöndes utca (266 ezer forint/négyzetméter)

 

Alsó kikötő sor

 

A legtöbben persze arra kíváncsiak, hogyan alakulnak az idén Szegeden a lakásárak? 

 

Az elmúlt egy-két évet figyelembe véve elmondható, hogy hosszú évek óta nem volt ilyen bizonytalan az ingatlanpiaci környezet, mint napjainkban. 

 

Az máris látszik, hogy az előttünk álló hónapokban a korábbi évekhez képest az egész országban kevesebb számú ingatlan eladására és hosszabb értékesítési időre kell majd számítani, ez két tényező akár jelentősen is befolyásolhatja az árakat.