Szeged legnagyobb szabású útberuházása jövő tavasszal indul az ELI és a Vértó között

Négy és fél milliárd forintból épül út a Vértótól az ELI lézeres kutatóközponthoz és ipari parkhoz. A munkák jövő tavasszal kezdődnek és egy évig tartanak. Az útfelújítás- és építés mellett kerékpárút és kerékpársáv, valamint járda készül, és tíz új buszmegállót is építenek.
Rafai Gábor

2021. december 08. 14:35

Szeged legnagyobb szabású útberuházása jövő tavasszal
indul az ELI és a Vértó között

– Szerda délelőtt ülésezett a közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottsága, ahol sikerült egy hosszú közbeszerzési eljárás végére pontot tenni. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközponthoz vezető út lesz Szeged legnagyobb útberuházása a következő években. Az építkezést az önkormányzat európai uniós források felhasználásával valósítja meg. Ennek a kivitelezőjéről döntött a bizottság. A nyertes a Colas Út Építőipari Zrt. és a Délút Építő és Bányászati Kft. konzorciuma lett nettó 2 milliárd 966 millió 780 ezer forintos ajánlattal – mondta a zárt bizottsági ülést követően Nagy Sándor.

 

Az alpolgármester azt is közölte, négy ajánlat érkezett, ezek közül kettő volt érvényes. A nyertessel várhatóan jövő év elején kötnek szerződést, a munkát tavasszal elkezdhetik. A teljes beruházásra bruttó 4 milliárd 539 millió forintot kapott Szeged az Európai Uniótól, ebből fedezik az építkezésen túl a többi között az előkészítést, a tervezést a műszaki ellenőrzést és az áfát is.

 

Az új út a lézeres kutatóközpont mellé tervezett tudományos ipari park, valamint az 5-ös főút szegedi bevezető szakasza és Béketelep között található vállalkozások gyors és közvetlen megközelítését segíti majd a belváros és a lakótelepek felől, valamint a főút és az autópályák irányából. 

 

A beruházás a Budapesti út–Zápor úti jelzőlámpás útkereszteződés, valamint a Vértói út–Zsámbok-réti sor közötti területen valósul meg, az építkezés után könnyebb lesz közlekedni az érintett területen. A fejlesztés révén Béketelep, Újrókus és Makkosháza lakói számára javul az autópályák megközelíthetősége is. 

 

Összesen 2845 méternyi utat újítanak föl, de 1055 méternyi új út is épül. A kerékpárosok 4419 méternyi új kerékpárutat és kerékpársávot kapnak, valamint járda készül az ELI lézeres kutatóközponttól a Vinkler László utca és Béketelep érintésével a Vértói úton. 

 

Kiépül az 5-ös főút nyugati oldalán a meglévő kerékpárúttal kapcsolatot biztosító kerékpárút, továbbá a Zsámbok-réti sor és Vértói út mentén a vasútvonalnál a hiányzó kerékpáros és gyalogos infrastruktúra is. 

 

A Zápor út és a Régi posta utca között a Hosszú utcával párhuzamosan új gyűjtőút, valamint az ELI lézerközponthoz vezető bekötőút épül, a meglévő útszakaszokat pedig felújítják. 

 

A program során tíz új buszmegállót építenek, három meglévőt pedig felújítanak, így lehetőség lesz új autóbuszjáratok indítására. A csapadékvíz-elvezetés fejlesztése során 6703 méter hosszú új csatornaszakasz és 2 záportározó is létesül. 

 

A területen korszerű és energiatakarékos közvilágítás lesz, és a szükséges közműveket is kiépítik.