Szeged legmenőbb tanára: A diákok velem együtt örültek

Tíz éve tanít a városban, egy viszonylag kis középiskolában, éppen ezért előzetesen kevés esélye lehetett arra, hogy őt választják meg ebben az évben Szeged legmenőbb tanárának. Csepregi Imre esete azt bizonyítja: lehetetlenek ilyen értelemben sincsenek.
Bod Péter

2022. június 13. 16:05

Szeged legmenőbb tanára: A diákok
velem együtt örültek

Pályája korántsem kacskaringós, noha három egymástól viszonylag nagy távolságban fekvő városhoz kötődik. Csepregi Imre középiskolai tanulmányait Békéscsabán, az ottani nagyhírű Vásárhelyi Pál Szakközépiskolában végezte, innen vezetett az útja Sopronba, az ottani erdészeti egyetemre. Államvizsgája után az egyetem rektorának és az egyik kari dékánnak a kérésére oktatóként folytatta munkáját a nyugat-magyarországi városban. Oktatott, kutatott és mellette sok környezetvédelmi munkának volt a részese.

 

Az erdész szakmában mindenkit ismer

– Nagyon sok tanítványom volt Sopronban, őket addig számoltam, ameddig el nem értem a kétezerig – jelezte a tanár úr, hozzátéve: az erdészeti szakma viszonylag szűk idehaza, épp ezért egyetemi oktató munkájának köszönhetően még ma is szinte mindenkit ismer.

 

– Nagyon sokat tanultam tanítványaimtól – hangzott el Csepregi Imrétől, akinél az őszinteség alapkövetelmény. Ahogy némileg humorosan fogalmazott ezzel kapcsolatosan: egy iskolában a kis hazugság még az előtt kiderül, hogy elkövették volna, a nagy pedig már másnap.

 

Tanári hitvallása ez volt a soproni egyetemen is, és ez maradt akkor is, amikor 2012-ben Szegedre érkezett a Kiss Ferenc Erdészeti Technikumba. – Kemény, szigorú tanárnak tartom magam, és a diákjaim is így vélekednek rólam – mondta Csepregi Imre, azaz nem engedékenységével, a nála könnyen megszerezhető jó jegyekkel lett elfogadott és népszerű tanára iskolájának, hanem éppen ellenkezőleg.

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

Az egyesért is meg kell dolgozni

Mindig abban hitt, hogy a tanári munkájának a követelményrendszer átláthatósága az alapja. Tanári munkájának alapja, hogy diákjai tisztában vannak azzal, mit kell teljesíteniük. A játékszabályok kezdetettől fogva folyamatosan színtiszták. – Nálam az egyesért is meg kell dolgozni – jelentette ki, olyan határozottsággal a hangjában, hogy egy pillanatig nem kételkedtem abban, hogy most sem viccel.

 

Régimódi tanár?

Lehet régimódi tanárnak is nevezni, mert Csepregi Imre magázza tanítványait, és magától értetődő természetességgel válaszolta ezt firtató kérdésünkre, hogy azért, mert szívből gyűlöli a „csendőrpertut”, vagyis az egyoldalú tegeződést. Nem ért meglepetésként, amikor elmondja, hogy óráin nincs gondja a fegyelmezéssel. Ugyanakkor minden véleményre kíváncsi, meghallgatja diákjait, és ezzel kapcsolatban még megjegyezte, hogy az elhangzottakat többször moderálni kell, de a tanári munkának ez is a része.

 

– Annak a híve vagyok, hogy jobb kibeszélni a problémákat – mondta az erdőmérnök környezettantanár. Csepregi Imre munkája fontos részének gondolja a tehetséggondozást. A középiskolásoknak meghirdetett országos versenyen, az Országos Diákköri Konferencián (OTDK) legutóbb négy tanítványa indult, és ért el kimagasló eredményt. Több tanítványának azonnali felvételi lehetőséget biztosítottak a versenyt lebonyolító Debreceni Egyetemen. A tehetséggondozás egyik másik megjelenési formája, hogy az iskolából hazafelé tartva rendszeresen megállt az iskola kollégiumánál, és akár órákat beszélget tanítványaival szakmai kérdésekről.

 

Sokáig semmit sem tudott a díjról

A szegedi diákoknak rendezett Középiskolások Hete, a Kö7 egyik kiemelkedő eseménye a Szeged Legmenőbb Tanárának megválasztása. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt években ezt nem tudták megrendezni, ám az idén már igen.

 

Az idén május 30-án indult a Kö7, Csepregi Imre két nappal később, június elsején tudta meg diákjaitól, hogy jelölték. Azokban a napokban Békéscsabán és Szegeden érettségiztetett, így iskolájába sem járt be, de arról utólag értesült arról, hogy erőteljes kampány indult mellette.

Meglepte, hogy ön lett a legmenőbb tanár Szegeden? – tettük fel a kérdést, amire nem szokványos választ kaptunk:

 

– Mindig tudtam, hogy én vagyok az – és arcán azért ott bujkált némi mosoly.

 

Ehhez hozzátette, hogy az embereknek ahhoz a csoportjához tartozik, aki tisztában van a maga értékeivel, de az soha nem árt, ha ezt kívülről is megerősítik.

 

Négyes verseny

A Szeged Legmenőbb Tanára címre négy pedagógust jelöltek az idén, akikre közel 1400 szavazat érkezett, ebből gyűjtötte be meggyőző fölénnyel a legtöbbet, 513-at Csepregi Imre. A szavazás június 3-i déli zárása után negyvenegy perccel Kispál-Podrácz Gyöngyi, a Kö7 szervezője hívta fel, és közölte vele a hírt.

 

Az IH-ban rendezett péntek esti díjátadón Paja Ferenctől, a Deák-gimnázium tanárától, a korábbi győztestől vette át az elismeréssel járó serleget Csepregi Imre. Itt elmondott rögtönzött beszédben úgy fogalmazott, hogy az őszinteséget, a ragaszkodást és az igazságosságra való törekvést tartja a három legfontosabb tulajdonságnak. Tanári munkájának is ez jelenti az alapját.

 

– Diákjaim nagyon örültek a győzelmemnek, és bevallom engem is megerősített abban, hogy jó úton járok. Ugyanakkor azt is tudom, hogy a díjam ellenére az élet és a munka ugyanúgy megy tovább ahogyan eddig – mondta Szeged 2022-ben legmenőbb tanára.