Szeged főutcája a Tisza: tánccal és szabadtéri mozival kezdődik a hétvégén a Partfürdővel kibővült, ingyenes rendezvénysorozat

Új helyszín, még több kikapcsolódási, pihenési, szórakozási lehetőség Szeged belvárosában.

2020. július 09. 18:36

A Szegedi Rendezvény és Médiaközpont közleménye szerint a jelentős érdeklődésre tekintettel új helyszínnel bővül ki a Szeged főutcája a Tisza elnevezésű rendezvénysorozat.

Ez azt jelenti, hogy a korábban már meghirdetett programok úgy módosulnak, hogy

a nyári hétvégéken lezárt rakparton sétálni, biciklizni és sportolni lehet, a kulturális és egyéb szervezett programok helyszíne pedig a Szegedi Partfürdő lesz.

Ennek megfelelően

az első hétvégére tervezett táncolás és filmvetítés is már a Szegedi Partfürdő és Kemping területén lesz.

Ez lesz az első hétvégén

Július 11-én, szombaton 21 órától Koltai Róbert híres híres és máig népszerű filmje, az 1993-ban bemutatott Sose halunk meg lesz látható, július 12-én, vasárnap 17 órától 20.30-ig táncbemutatók és táncoktatás lesz, majd 21 órától egy másik közkedvelt, legendás magyar alkotást, Ternovszky Béla és Nepp József 1986-os rajzfilmjét, a Macskafogót lehet megnézni a szabadtéri moziban.

A vetítés jól bevált helyen lesz, a bejárat közelében egy gyepes területen, ahol többek között a SZIN-idején is élvezhették a filmeket a fesztivál résztvevői

– mondta el a szeged.hu-nak Jávorszky Iván, a szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont ügyvezető igazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy

a programok idején két büfé is működni fog a helyszínen, így annak, aki megéhezik vagy megszomjazik, nem kell majd messzire mennie.

A Partfürdőn a terepet most készítik elő, nyírják a füvet, rendbe rakják a kiszolgáló épületeket.

Készülnek a Partfürdőn. További fotóink a fenti nyitóképre, vagy ide kattintva láthatók (fotók: Iványi Aurél)

A belépésért nem kell fizetni, a programok ingyenesek lesznek.

A szervezők viszont arra kérik azokat, akik a filmvetítésen részt szeretnének venni, szombaton és vasárnap is hozzanak magukkal a fűre teríthető takarót, plédet, kempingszéket. A látogatókat a kemping bejáratánál fogadják mindkét napon. A rendezvényre a járvány miatti szabályok érvényesek.

A Szeged főutcája a Tisza rendezvénysorozat Facebook-oldala itt található, az első hétvégének pedig már plakátja is van a részletes programokkal, ez az:

De mi is ez az egész főutca-dolog egyáltalán?

A szegedi önkormányzatnak régi szándéka, hogy a Tisza partján új közösségi tér jöjjön létre, tavaly nyáron Botka László polgármester látványterveken mutatott be különböző ötleteket, lehetőségeket arra,

hogyan lehetne tenni azért, hogy a Tisza sokkal szervesebb része legyen Szegednek, és sokkal jobban használjuk a folyót. Tehát, hogy a Tisza a város valódi főutcájává válljon.

Az idei koronavírus-járvány persze sok elképzelést, tervet alapvetően átrajzolt, például a város költségvetését is, így a part menti közösségi terek kialakítására egyelőre még várni kell.

Ezzel együtt ugyanakkor a fenti ötletnek és szándéknak egyfajta folytatásaként

Mihálik Edvin, a Zöld város programért felelős tanácsnok azzal az ötlettel állt elő, hogy a nyári hétvégéken a zárják le a Huszár Mátyás rakpartot, legyen az a gyalogosoké és a bicikliseké.

Mihálik négypontos javaslatának a része volt az is, hogy

a hétvégi lezárásokon túl váljon a rakpart a szegedi belvárosi tömegrendezvények helyszínévé, egy nagy fesztiválutcává,

amivel például a Széchenyi teret tehermentesíteni lehet, ott egy napnál hosszabb fesztivál csak a májusi borfesztivál és a karácsonyi vásár legyen a jövőben.

A tanácsnok akkor a javaslatával kapcsolatosan arról is beszélt, hogy

a cél az, hogy élettel teljen meg a rakpart a hétvégéken, de ne csak esténként, és hogy autósok helyett inkább a gyalogosok, a bringások, a családok, és akár a turisták használják ilyenkor kikapcsolódásra, szórakozásra.

Miután az illetékes bizottság elfogadta Mihálik javaslatát, el is kezdődtek az egyeztetések a nyári rakparti, hétvégi programokról, rendezvényekről. Bár, persze, voltak olyanok is, akik az egész ötletet elfogadhatatlannak tartották,

július elejére kirajzolódott, miként lesz nyári programok helyszíne a forgalom elől hétvégékre lezárt rakpart.

Az ötlet aztán, pár nappal az első ilyen hétvége előtt most tovább fejlődött. Azzal, hogy a Szegedi Partfürdő is bekapcsolódik a programokba meglett a végleges felállás:

idén nyáron, július elejétől augusztus végéig a hétvégéken lezárt rakparton sétálni, biciklizni és sportolni lehet majd, míg szemben, a Tisza másik oldalán, a Partfürdőn kulturális és egyéb szervezett programok lesznek.