Szeged főutcája a Tisza: nézze végig nálunk a terveket!

Igen, az egyiken ott van a The Beatles is! De ezek nemcsak ezért menők, szerethetők. Hanem azért is, mert frissek, elgondolkodtatnak, érzelmeket váltanak ki. És ezért nagyon jók!

2019. augusztus 27. 06:27

Szeged főutcája a Tisza: nézze végig nálunk a terveket!

Nem Bartók Csaba reakciójára és az összes fideszes képviselőjelölt papagájkodására gondolunk, amikor az érzelmekről beszélünk. Sokkal inkább arról, hogy a tervezők elképzelései valóban megdobogtatják a szívünket, gondolkodásra késztetnek. Mindegy, hogy „ez de jó!” vagy éppen „mekkora hülyeség már!” a reakció, de kiváltanak valamit belőlünk. És az is jó bennük, hogy többségük egymástól függetlenül is megvalósítható, sőt továbbgondolható. Az is lehet, mind a húsz a kukában végzi, de akár arra is lehet példa, egyiket másikat újraterveztetve még láthatjuk.

A lényeg ebben az esetben is az, hogy mondjanak önök is véleményt ezekről az elképzelésekről – kattintson ide, és szavazzon!

Nem hazugságok ezek, ahogy a Fidesz mondja, nem látványberuházások. Egy nagy ötletbörze van önök előtt, amely arról szól, mi lenne, ha valahogy még többet kihoznánk a rakpartból, a Tiszából, az újszegedi oldalból.

Épp ezért úgy döntöttünk, mi is közöljük a terveket, egytől egyig a részletes leírásokkal együtt. Szavazni a Magyar Ede téren is tudnak. Tegyék meg, voksoljanak!

Szabadidőpark

Korányi fasor alatti, Árvízi emlékműtől délre fekvő alsó rakpartra zárványszerűsége miatt egy szabadidőpark telepítését javasoljuk. A terület gépjárművel csak egy irányból, (ezen belül is) csak célforgalom esetén közelíthető meg. Gyalogosan viszont mindkét irányból átjárható. A helyszín katlanszerű kialakítása és az autósforgalom ritkasága miatt alkalmas olyan nagyobb helyigényű szabadidős tevékenységek befogadására is, amelyek máshol zavaróak lehetnek a használatból fakadó zaj vagy mozgalmasságuk miatt.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A terület elsősorban a tizenéves korosztály és a 20-as éveik elején járók igényei szerint lenne kialakítva. Így a park a szabadidős tevékenységek közül a gördeszkázást és a falmászást tenné lehetővé, a klasszikus köztéri funkciók (világítás, ülőfelület, szemetes) mellett. Mind a gördeszkázás, mind a falmászás a téli hideg hónapok kivételével egész évben űzhető sporttevékenységek. A gördeszkázáshoz szükséges görpálya más ügyességi sportágakhoz, például a trial kerékpározáshoz, rollerezéshez vagy a görkorcsolyázáshoz is felhasználható, így sokoldalúbbá válhat a használata. A mászófal funkció szintén ügyességi és erőnléti sportolásra ad lehetőséget a támfalba épített kapaszkodóelemek segítségével. Ezek a rakpart falának kisplasztikákkal, freskókkal és helyenként street arttal díszített, izgalmas megjelenését írják tovább. A helyszínen található, helyenként gazzal benőtt iszaphordalék helyére mocsaras környezetet kedvelő, attraktív lágyszárú növénytársulást telepítenénk.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A szabadidőpark az Árvízi emlékmű melletti lépcsőtől egészen a rakpart déli végében található műtárgyig terjed, a betonépítmény üzemi célú megközelítése így zavartalan marad. A görpálya elemei készülhetnek öntött, árvízbiztos, de mobil kivitelezésben is, mindkét esetben a rakpart aljzatához rögzítve. A mászófalelemeket a rakpart támfalába rögzítik. A görpálya elemei és a mászófal-kapaszkodók is variálhatók, az elemek formája és színezése is sokféle módon kialakítható. Annak érdekében, hogy a mászó- és görpálya egyidejű használata biztonságos legyen, az elemeket a rakpart hossztengelyéhez igazodva helyezzük el, megfelelő védő távolságokat hagyva nemcsak a sportolóknak, hanem a nézőknek is. A felső rakparttól elindulva a szabadidőpark felépítése a következő: mászófalas támfal, védősáv/gyalogos közlekedő, görpálya, védősáv/gyalogos közlekedő, új, lágyszárú növényzettel ellátott partszakasz, nyílt víz.

Vízi sétány

A Tisza szegedi oldalán végighúzódó rakpart teljes belvárosi szakaszán, a déli rámpától a vízibástyáig, a 4. számú ötletben leírtak szerint átépített rakparti lépcsősorhoz kapcsolódóan a vízfelületre helyezett sétányt tervezünk.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A folyópartra levezetett kerékpárúthoz és gyalogos sétányhoz kapcsolódóan közvetlenül a vízfelületre tervezett úszó sétány biztosítja a Tisza közvetlen megközelítését. Az attraktív megjelenésű és hullámzó vonalvezetésű sétány a város vonzó látványossága és egyedi hangulatú, a víz felett kellemes mikroklímájú találkozó- és pihenőhelye lehet. A sétány mentén, a parton, árnyékolt kitekintő hinták, dézsás növények teszik barátságosabbá a folyópartot. Az úszó sétány napozóteraszként, horgászstégként is használható.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A vízre helyezett úszó sétány követi a folyó vízszintjének változását. A parti sétányhoz pontonként, rugalmasan kapcsolódik. Szerkezete acélszerkezet, amit úszókra helyeznek. A teljes sétány több egységből állítható össze, ezáltal hosszanti kiterjedése változtatható, és könnyebben telepíthető. Burkolata UV-, víz- és vegyszerálló színezett műgyanta, járófelületén csúszásmentes kivitelben készítve. A korlátelemek könnyű plexianyagúak, amelyek áradás esetén gyorsan leszerelhetők.

„Y” HÍD

Az „Y” HÍD a belvárosi rakpart azon szakaszán teremt közlekedési kapcsolatot az alsó rakpart és a felső sétány (Korányi fasor) között, ahol a támfalba épített, közvetlenül az úttestre vezető lépcsőkön kívül erre nincs más lehetőség.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A híd a támfal egyik meglévő áttöréséből indul, a levezető lépcsőkarok közül, és az alsó rakpart külső járdájára vezet le, mindkét irányban. A híd Y formája a kétirányú levezetésből adódik. A levezetések közötti összekötő elemre azért van szükség, hogy a járda folytonossága megmaradjon. Ez az átkötés a járdán egy kiemelkedést, kilátópontot képez. A híd két levezető szakasza egymással párhuzamosan lépcső és csúszda kialakítására is alkalmas.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A híd felső csatlakozásának kialakításához a támfal hátra húzott szakaszának mobil kiváltására van szükség. A hídszerkezet térbeli acélrácsos szerkezet. A többször görbült íves felületek a rácsrudakat összekötő szegmens felületekből állnak, a végleges forma az acélszerkezetre szerelt sík burkoló elemekből alakul ki.

Rakpartfesztivál

A Tisza szegedi oldalán végighúzódó rakpart teljes belvárosi szakaszát, a tervezett módon átalakított lépcsősorokkal alkalmasnak találjuk rendezvények, vásárok, fesztiválok helyszínének.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A rakpart hagyományosan Szeged közkedvelt rendezvényhelyszíne. Tervünkben ehhez a funkcióhoz kapcsolódó átalakításokat jelenítünk meg: az alsó lépcsősor átstrukturálásával kerékpár- és gyalogos utakat, teraszosan kialakított zöldsávokban nagyméretű fákat. A fásítás által kellemesebb klímája, humánusabb környezete lesz a közvetlen folyópartnak. A rakpart gépkocsiforgalmának csendesítésével, és a tervezett új utakkal a vízfelület megközelítése gyalogosan és kerékpárral egyszerűbbé válik. A gépkocsiforgalom a rendezvények alkalmával, időszakosan, illetve iskola időn kívül júniustól szeptemberig megszüntethető, és az úttest rendezvényhelyszínként használható.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A rakpart Korányi fasor alatti szakaszán, a déli rámpától indulóan az úttest vonalvezetését a partfaltól elhúzva, szélességét a megengedett mértékig szűkítve, a partfal mellett teresedés alakul ki, amely biztosítja a Korányi fasorról való biztonságos lejutást. A partfal mentén létrejövő térrészen rendezvények alkalmával egységes pavilonsor állítható fel. A pavilonok egyedi tervezésű, faszerkezetű utcabútor jellegű elemek, amelyek a különböző színű textilbetétekkel játékos összképet eredményeznek. Az alsó lépcsősor átépítésével kerékpárút, gyalogos sétány és fásított zöldsáv alakítható ki, ami árnyékot biztosít a tervezett sétányoknak és rendezvényhelyszínnek.

Békalencse

A Belvárosi hídtól délre fekvő partszakaszra telepíthető elemes vízi stégrendszert tervezünk, ami kapcsolódik a már meglévő kikötő funkcióhoz, és a Roosevelt tér pihenő, játszó és vendéglátó funkcióihoz. A stégeket időszakosan, tavasztól őszig telepítenék.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

Az elemekből felépülő stégrendszer rugalmasan alakítható a használati funkciónak megfelelően. Lehet belőle csónakkikötőt, horgászstéget, napozó- vagy pihenőteraszt is összeállítani, rendezvények alkalmával vízi színpaddá is alakítható. A Roosevelt tér irányából és a Belvárosi hídról szemlélve a belvárosi Tisza-part újabb érdekes vízi attrakciója lehet.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A stégrendszer formai előképe a víz tetején úszó békalencse nevezetű vízinövény, melynek vízfelszínen úszó apró növény egyedei telepeket alkotnak. A stégrendszer hatszög alakú elemekből állítható össze. Az egyes elemek önállóan is egységes rendszert képeznek, akár egyesével is elhelyezhetők, de nagyobb mezők is kialakíthatók tetszőleges számú elemből, a funkcióhoz igazodó alakzatban. A hatszög elemek acélkeretekből állnak, amelyek úszókra helyezve lebegnek a vízfelszínen. Járófelülete csúszásmentes, impregnált deszkaborításra helyezett műfű.

Belvárosi Napozó

A Belvárosi híd szegedi hídfőjétől délre található parkolóterület, amely a Roosevelt tér szélességében, az alsó rakparton található, központi elhelyezkedése, gyalogos megközelíthetősége, valamint támfalakkal körbevett teresedése miatt ideális egy új, folyóhoz közeli köztér kialakítására. A parkolóból létesített közteret kiterjesztjük, az út másik oldalára egy úszómű, egy szintén köztéri funkciót ellátó napozóstég kerül.

Figyelem! Itt megy át a zebrán a The Beatles!

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A Belvárosi Napozó két különböző minőségű, de egymásból fakadó köztérből áll, amely a híd túloldalán található Vízibástyára rímelve ad új lehetőséget a Tisza-part élvezésére. A parkoló helyére új, fásított zöldfelület kerül, amely a felső és alsó rakpartot összekötő lépcsőnek ad árnyékot és védettséget a lenti autóúttól. Az autóútra a lépcső teljes szélességében új zebra kerül, amelyen keresztül elérhető az úszó köztér. A közösségi időtöltésre, napozásra és pihenésre szolgáló stég árnyékot adó dézsás fákkal és ülőfelületekkel várja a pihenni vágyó lakosokat. Mindkét köztér egész évben, minden korosztály számára elérhető.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A parkoló helyére kerülő zöldsáv árvízbiztos módon, a víz levonulását nem akadályozó növényzettel kerül kialakításra. Az úszó köztér a hajózási előírásoknak megfelelő rögzítéssel és kialakítással készül. Faburkolata az alsó rakpartra vezető ferde hídján helyenként megszakad, a lejáró szélein fémkorlátokkal van biztonságossá téve. A napozóstég szélei lépcsős kialakításúak, így láblógatásra, kisebb csónakok kikötésére is alkalmasak. A két köztér nemcsak a Belvárosi híd hídfőjétől megközelíthető, hanem az alsó rakpart átmenő, gyalogos parti sétányáról is.

Hídfőt elkerülő sétány

A Belvárosi híd nyugati hídfőjét elkerülő sétány az úttest felé kiszélesített külső sétánynak egy szakasza. Az elkerülő szakasz ad lehetőséget a gyalogos közlekedés folytonosítására a rakpart szintjén. Az elkerülő szakaszon az előtte és utána két szálon (az alsó lépcsősor alján és tetején) futó utak találkoznak, kikerülik a hídfőt és a bástyát, majd újra szétválnak.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A hídfőn áthaladó alagút mérete csak az út áthaladására elegendő, ezért a hídfő külső kikerülése az egyetlen lehetőség a gyalogos áthaladásra anélkül, hogy fel kelljen menni a rakpart szintjéről. Ennek az útnak többek között az intenzív horgászélet veszi nagy hasznát. A hídfőt elkerülő út részévé válik a bástya, ahol a meglévő téglafal tetején a sétány a fal teljes szélességben körbefut. Az elkerülő út és az útpadka között kialakult vízszintes, valamint a - stabilizációs céllal beszúrt - sávokkal tagolt rézsűs felületek zöldfelületekké válnak.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A rakparti járműforgalom számára fenntartott út szélességének 6 méterre csökkenésével a külső sétány szélessége átlagosan 3,50-re nő. A sétányról leváló, az alsó lépcsősor aljánál futó út ennél lényegesen keskenyebb. Ezt az utat keresztezhetik kihorgonyzó kötelek és hidak, de a helyi horgászok számára így is hasznos. A hídfő vonalában az elkerülő út alépítménye ugyan szűkíti a folyómeder átfolyási keresztmetszetét, de az így is szélesebb a közvetlen közelében lévő vízibástyánál adódó legszűkebb keresztmetszetnél. A lépcsőt felváltó rézsűs zöldfelületek a rakpart klimatizálása miatt is fontosak, a besugárzást elnyelő felületeket alkotnak. A lépcsősorra illesztett síkú felületek a vékony, vonalszerű bordűrök között kőzúzalékkal feltöltve meg tudják tartani a táptalajt és a növényzetet. A növényzet az éghajlatnak és tájegységnek megfelelő, honos ártűrő növényfajok és vadvirágtársulások vetésével jön létre, így a zöldfelület akár kezelés nélkül is önfenntartóvá válhat. Így kialakul ki a „városi rét” az épített és természetes környezet határán.

Vízibástya

A Vízibástya fölötti kialakított terasz kilátóként funkcionál, és az alatta lévő területet árnyékolja. A Vízibástya területe esténként fiatalok találkozóhelye, de az árnyékolással ez a funkció erős napsütés esetén is működhet. A lépcsőfokokat tartó oszlopra a szegedi vár történetét bemutató képsorozat laminálható fel. A terasz padlójába a teljes vár alaprajzát annak méretezésével együtt kell mozaikkal kirakni.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A 2004-ben renovált Vízibástya falmaradványa a mainál sokkal nagyobb figyelmet érdemel. Története dióhéjban: a honfoglaláskor épült szegedi földvárat IV. Béla a tatárjárás után újjáépíttette, és kőfallal erősíttette meg. A szegedi vár francia típusú téglavárként épült újjá a XIII. század folyamán, a Széchenyi tér nagyságú alapterülete nagyjából négyszögletű volt, a várfal sarkain egy-egy kerek torony emelkedett. A délkeleti, a Tisza partján álló kör alaprajzú torony a többinél lényegesen nagyobb volt, ez volt a Vízibástya. A Móra Ferenc Múzeum melletti partfali lépcső szinte közvetlen a Huszár Mátyás rakpart úttestjére érkezik, majd az úttesten átkelve érjük el a Vízibástya falmaradványát. E helyett a partfalról egy híddal közvetlenül a Vízibástyára javasoljuk a megközelítést.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A Vízibástya falmaradványa fölött filigrán pilléreken álló monolit vasbetonfödémet alakítunk ki. Az ehhez vezető gyaloghíd acél rácsostartós szerkezetű, alatta a szükséges közúti űrszelvény biztosítandó. A Vízibástya falmaradványára levezető csigalépcső acélszerkezetű, és a körülbelül 80 centiméter átmérőjű középső oszlopról konzolosan kinyúló lépcsőfokokkal készül.

Lakathíd a víz fölött

A Stefániához vizuálisan kapcsolódó Tisza-part új látvány- és élményelemeként víz fölé ívelő gyaloghidat tervezünk. A híd jól látható a parti sétányról és a Belvárosi hídról egyaránt.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A folyó fölé ívelő híd segít megélni a vízparti élményt, közelebb hozza a Tiszát a rakpart közönségéhez. A hídszerű sétány a parti útról ível a víz fölé. Sok városban láthatók úgynevezett lakatfalak, ahol a kirándulók emléket hagyhatnak, azon a helyen, ahová vissza szeretnének térni. Az általunk elképzelt sétány a víz fölött, ilyen helye lehet Szegednek. A lakathidat a víz fölött a város lakói kilátóként, horgászstégként, napozóteraszként használhatják.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A hídnak eláraszthatónak kell lennie, az alkalmazott anyagoknak ellenállóknak kell lenniük a vízzel szemben. Tartószerkezete acél, járófelülete impregnált fa, védőkorlátja korróziónak ellenálló horganyzott acélkorlát. A tartószerkezet alátámasztását a meglévő épített partfalhoz lehet rögzíteni, a folyómeder érintése nélkül, úgy hogy a meder űrszelvényét ne csökkentse. A lakathíd körül, a forgalom csendesítésére forgalomterelő zöldsávot alakítunk ki.

Déli lejtő

A Déli lejtő az alsó rakpart parkolástól felszabadult, fásított, berendezett és újra birtokba vett felületének déli, városközpont felőli megközelítésére alkalmas elem. A lejtő a partfal múzeum mögötti visszalépcsőzésénél indul és a partfal ívével párhuzamosan, cca. 110 méter után éri el a rakpart szintjét.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A belső oldalon teraszok és lépcsők váltakoznak, a külsőn pihenőkkel megszakított rámpa fut le a gépkocsilehajtóhoz hasonló ívvel. A teraszokat növényzettel kombinált utcabútorok, a legalsó teraszt a növényzettel kombinált fogyasztótér foglalja el. A külső oldal főként gyalogos közlekedésre szolgál, de a folyó felőli oldalon fut le a kerékpárút sávja. A kerékpárút intenzív burkolatszínnel van kijelölve. A burkolat fotovoltaikus lapokból áll, a lapok a nappali feltöltődés után éjjel fényt bocsátanak ki magukból. A legalsó terasz a fogyasztóteret kiszolgáló pulttal zárul. Ennek alépítményében van lehetőség raktározásra, mellette pedig az alsó rakpartot kiszolgáló nyilvános mellékhelyiség, akadálymentes mosdó, pelenkázó, kiemelhető mobil konténerének elhelyezésére van lehetőség. A nyári idényben a rakpart gépjárműközlekedésének szüneteltetése mellett intenzívebb használatra lehet számítani, de a lejtők és a sétány gépjárműforgalom mellett is használhatók.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A lejtő terv szerinti felső csatlakozásának feltétele a partfal mellvéd beforduló részének elbontása, mobil partfalra cserélése. A hosszanti lépcsősor elbontására nincs szükség, a lejtő tömör építménye erre ráépül, csak a lejtő hosszán a Stefániáról levezető lépcsők válnak feleslegessé.

A lejtő felülete rámpákból és pihenőkből áll: az indulásnál kisebb, majd a középső szakaszon emelkedő, végül újra csökkenő meredekséggel (1-2-től 5 százalékig), formailag lekövetve a rakparti útra le- és felvezető rámpák ívét. A közlekedési felület szélessége a rakpart sétány szélességével (cca. 7 méter), a teraszok szélessége a lépcsősor szélességével (cca. 5 méter) megegyező.

Pihenőlépcső

A Stefánia árnyas parkja a partfal-rekonstrukció óta, az áttört korlátnak köszönhetően vizuálisan kapcsolódik a Tiszához és a Huszár Mátyás rakparthoz. Ezen a szakaszon a legnépesebb a rakpart lépcsősora, ami kedvelt találkozó helye a szegedi fiataloknak, és vízparti rendezvények, ünnepi tűzijátékok lelátótere.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A rakpart beton- és aszfaltterületeinek árnyékolása jelenleg megoldatlan. Napsütéses nyári napokon hősziget alakul ki, amelynek hőmérséklete az esti órákban is magasabb, mint az árnyékosabb helyeken. A már kialakult funkciókat kívánjuk erősíteni a meglévő környezet humanizálásával, időszakos komfortelemek telepítésével. Tavasztól őszig A lépcsősoron elszórva ülőfelületeket, árnyékot adó nagyméretű dézsás növényeket tervezünk.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

Olyan megoldásokban gondolkodunk, amelyek egyszerűen és gyorsan telepíthetők és bonthatók, könnyen és gazdaságosan cserélhetők, pótolhatók. Az ülőfelületek acélszerkezetű keretekre erősített impregnált falécekből készülnének, magasságuk a kényelmesebb használat érdekében három lépcsőfellépésnyi. A növénydézsák cca. 1 köbméter térfogatú, nagyobb fák ültetésére alkalmas színes téglatestek, amelyek fenékkialakítása lépcsőzetes, ezáltal illeszkedik a rakparti lépcsősorhoz.

Vízi színpad

A Vízi színpad a Stefánia közepének magasságában kerül a vízre. A felső lépcsősor irányából az útburkolatból kiemelt, forgalomcsillapításra is alkalmas gyalogátkelő vezet át a színpadhoz vezető hídra. Az úszóművet és a rakpart külső járdaszintjét összekötő híd a színpaddal megegyező szélességű, kvázi nézőtér, melynek a jellemző vízszintnél kialakuló meredeksége ülőbútorok nélkül is lehetőséget ad a letelepedésre.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A fedett színpad tavasztól őszig tudja fogadni a zenés, táncos vagy prózai eseményeket, vetítéseket. A nézőtérnek elsősorban az úszóművet a parttal összekötő híd lejtős felülete használható, de a közeli fogyasztóteraszról, a rakpart lépcsősorairól vagy a Stefánia sétányáról is jó kilátás adódik a színpadra. Az előadásokhoz szükséges világítástechnika, hangtechnika stb. vezérlésére a közeli fogyasztóteraszt kiszolgáló pult, anyagok raktározására annak alépítménye használható.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A színpad úszóművének burkolata a színpadi használatnak megfelelően faburkolat. A színpadot és a sétányt összekötő, azokhoz csuklósan kapcsolódó szerkezet önhordó, hídszerű szerkezet, burkolata a színpaddal megegyező faburkolat. Így az előadás a nézőtér felé tud terjeszkedni, az előadást a nézőtérre, a nézők közé lehet vinni. A színpad felépítménye egy origamiszerű tördelt felület, ami két rétegből áll: a felső az esővédő-árnyékoló héjazat (ponyva), az alsó a szerkezetet diszkréten takaró felület (részben fényáteresztő szövet), a két felület közé kerül a térbeli rácsszerkezet, valamint itt adódik lehetőség az előadásokhoz szükséges hang- és fénytechnika, kábelezések, stb. elhelyezésére.

Rakpart sétány

A Rakpart sétány az északi és déli lejtők érkezése közötti terület: a parkolástól felszabadult, fásított, játszó és pihenő utcabútorokkal berendezett, újra birtokba vett felülete, amely délről, a városközpont irányából és északi irányából egyaránt könnyen megközelíthető, mind gyalogosan, mind kerékpárral.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A sétány felületén a gyalogos közlekedést a kerékpársáv és a növénykiültetésre, valamint utcabútorok elhelyezésére használt terület fogja közre. A meghatározott ritmusú fasorra illesztett eltérő méretű gyepfelületek között játékra, aktív és passzív pihenésre alkalmas utcabútorok szóródnak szét, helyenként a meglévő lépcsősort is felhasználva. Az út 7,50 méteres átlagos szélességének 6,0 méterre csökkentésével a külső sétány 3,50 méter szélességűre növekszik. A rakpart sétányról a kiszélesített külső sétányra több ponton, az út szintjéből kiemelt átkelők vezetnek át. A nyári idényben a rakpart gépjárműközlekedésének szüneteltetése mellett intenzívebb használatra, nagyobb életre lehet számítani, de sétány gépjárműforgalom mellett is használható. A rakpart szintjét kiszolgáló mobil mosdókonténer egész évben használható, csak áradás idején kell kiemelni, elszállítani.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A sétány, sétatér kiépítéséhez a parkoló szabad felülete rendelkezésre áll. A lépcsősor és az útpadka távolsága átlagosan 7 méter, a tér hossza lejtőtől lejtőig cca. 230 méter. A területet a járműforgalomtól forgalomterelő oszlopsor választja el. A tér megvilágítására a Stefánián álló kandeláberek fényerejének növelése elegendő, de a külső sétányra tervezett új kandelábersor is adhat további megvilágítást. Az elhelyezett játékok (hinták, csúszdák) zónájában öntött gumiburkolat váltja fel a térburkolatot, és ahol szükséges, a lépcsősor betonját is.

Északi lejtő

Az Északi lejtő az alsó rakpart parkolástól felszabadult, fásított, berendezett és újra birtokba vett felületének északi irányából való megközelítésére alkalmas elem. A lejtő a Stefánia park partfal menti sétányának visszalépcsőzésénél indul és a lehajtó úttal párhuzamos íven cca. 82 méter után éri el a rakpart szintjét. Az ebből adódó lejtése miatt nem akadálymentes, de gyalogos és kerékpáros közlekedésre is kényelmesen használható.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A lejtő felülete pihenőkkel megszakított rámpákból áll. A teljes szélessége főként gyalogos közlekedésre szolgál, de a külső, folyó felőli oldalon fut le a kerékpárút sávja. A kerékpárút intenzív burkolatszínnel van kijelölve. A burkolat fotovoltaikus lapokból áll, a lapok a nappali feltöltődés után éjjel fényt bocsátanak ki magukból. A belső oldalon fasor húzódik végig különböző méretű zöldfelületekbe foglalva. A zöldfelületek között a kisebb meredekségű rámpákon utcabútorok helyezhetők el. A nyári idényben a rakpart gépjárműközlekedésének szüneteltetése mellett intenzívebb használatra, nagyobb életre lehet számítani, de a lejtők és a sétány gépjárműforgalom mellett is használhatók.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A lejtő felső csatlakozásához nincs szükség a partfal átalakítására, ezen a szakaszon már kiépült a mobil partfal fogadó szerkezete, a lejtő ide egyszerűen csatlakoztatható. A rakparti felső lépcsősor átalakítása a lejtő alsó érkeztetése érdekében szükséges. Fontos egyrészről a közlekedési keresztmetszet megtartása, másrészről a partfal ívének inflexiójánál a lehajtó mögé futó lépcsősor értelmetlen, az átalakítással a kiegyenesített lépcsősor a partfal ívébe vezet. A felület rámpákból és pihenőkből áll: az indulásnál kisebb, majd a középső szakaszon emelkedő, végül újra csökkenő meredekséggel (1-2 től 5-6 százalékig), formailag lekövetve a rakparti útra levezető rámpa ívét. A felület hossza a lehajtóval megegyező, cca. 82 méter, a szélessége az alsó rakparttal megegyező, cca. 7-8 méter.

Halsütő terasz

A Felső-Tisza-part északi szakaszán, a Vízrendészeti Rendőrőrs szomszédságában kezdődő ártéri erdős területet szeretnénk jobban integrálni a Tisza-parti sétányhoz. Ezt a helyszínt alkalmasnak találjuk, hogy a városból hiányzó, vízparthoz kapcsolódó halsütő büfét elhelyezzük. A halsütőt a beton partfalhoz kapcsolódóan alakítanánk ki, oly módon, hogy annak mindkét oldalán működjön kiszolgáló pult.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A belvároshoz közel elhelyezkedő ártéri erdő tisztításával, rendezésével, sétáló utak kialakításával, újabb parkkal gazdagodhat Szeged városa. Az ártér kellő távolságra helyezkedik el a lakóövezetektől, ezért alkalmas helyszín vendéglátóhelyek kialakítására. A vízparti élet élénkítéséhez hozzájárulnak a vízhez közvetlenül kapcsolódó büfék, kávézók, amelyek kedvelt találkozóhelye lehet a város lakóinak és a turistáknak egyaránt. A tervezéssel érintett szakaszon már megtalálható, úszóházakban működő vendéglátóhelyek látogatottságát is erősítené a tervezett halsütő terasz, amely az ártér fölé, az ártéri fák lombkoronájának szintjén, árnyas kilátóként is működhet.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A tervezett halsütő teraszt a partfalhoz kapcsolódóan alakítanánk ki, megközelítése a meglévő lejárat lépcsőpihenőjéről induló hídról történne. Padlószintje a parti út felett 4 méter. Tartószerkezete vasbeton pillérekre ültetett acéldoboz tartószerkezet, amely tartószerkezetileg független a vasbeton partfaltól. Burkolata élénk színű, időjárásnak és víznek jól ellenálló kompozit lemezburkolat. A büfé berendezési tárgyainak anyaga rozsdamentes acél. A büfé műszaki kialakítása alkalmas az időszakos működtetésre, ősztől tavaszig teljesen zárttá alakítható, míg a terasz továbbra is használható kilátóként, találkozóhelyként. Közművesítése az úszóházakhoz hasonló módon megoldható.

Erdei út

A Huszár Mátyás rakpart új gyalogos útvonalának meghosszabbításában összefüggő ártéri erdős terület található, amely egészen a Fokáig tart. Ez az erdőterület jelenleg is közkedvelt rekreációs helyszín a lakosság körében, amelyekről nemcsak a meglévő erdei ösvények és földutak tanúskodnak, hanem a csónakházak, vendéglátóhelyek és bográcsozó helyszínek is.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A tervezett beavatkozása meglévő használatot támogatja és fejleszti tovább; az épített rakpartot és a Fokát köti össze egy új, épített erdei út formájában. Az alsó rakpart és a Foka között jelenleg is húzódó erdei úthálózat a rakpart támfala és a part vonalát követve két fő csapáson halad. A két fő útvonalat kisebb taposott ösvények kötik össze, a felső rakpart lejáratait és a parti infrastruktúrát lekövetve. A rakpart és a Foka között egy új, burkolt út lehetővé teszi, hogy az emberek utcai ruházatukban, külön szabadidőruházat nélkül végigsétálhassanak, végigbiciklizhessenek a Tisza-parton a belvárostól egészen a vízitelepig. Az út a burkolaton túl világítást és további alapvető köztéri elemeket is kap, például ülőfelületeket, szemetest és helyenként információs jelzőtáblákat.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

Az út ugyanazt a színezett aszfaltborítást kapja, mint a Huszár Mátyás rakpart új parti sétánya és a Lapos park új útvonalai. Az út leköveti az ártéri erdő főbb eddigi útvonalait. Az öntött burkolat, a hozzá tartozó alacsony oszlopos közvilágítás és az információs táblák is mind árvízbiztos szerkezetek. A további köztéri elemek egyaránt elképzelhetők mobil és öntött, árvízbiztos kialakításban is.

Bertalan Sportpálya

A Tisza-szobortól felfelé indulva, a Felső-Tisza-parttal párhuzamosan egy egyre szélesedő zöldfelület található, amelyet erdei ösvények és utak szőnek át. A zöldfelület megszakad és egy tisztássá válik a Bertalan híd pillérjei alatt. A híd alatti fedett, nyitott tér az esőtől és naptól is védett, ezért alkalmas szabadidős tevékenységek befogadására. Mérete miatt labdajátékokhoz való sportpályát is ki lehet alakítani rajta.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A Bertalan híd alatti fedett nyitott térre többgenerációs sportpálya kerül, amelyen kicsik és nagyok egyszerre, több csapatban játszhatnak kosárlabdát és egyéb ügyességi, csapatban űzhető labdajátékokat is. A kosárlabdázáshoz egy központi, többkarú palánk létesül, ezzel a megoldással háló és egyéb védeszközök nélkül elérhető, hogy a játékosok egymásra és a nézőkre is ügyeljenek a pályán. A sportpálya mellett egy tematikus KRESZ-játszótér is található, amely a kosárpálya felfestésének hangulatát folytatja. A sportpályát és a KRESZ-játszóteret kétféle módon lehet megközelíteni. Egyrészt az újonnan létesített gyalogosok és biciklisek számára fenntartott parti sétányon át, amely átvezet a híd alatt. Másrészt a pálya a Felső-Tiszapartról is könnyen elérhető a hídfőhöz épített új lépcsősor és rámpa segítségével. A két útvonal találkozásánál és a pálya körül új ülőfelületek létesülnek, amelyekről a labdajátékot is lehet nézni, de a KRESZ-tanpályán játszó gyerekeket is szemmel lehet tartani. Az ülőfelületek mellett szemetesekkel és ivókúttal, valamint közvilágítással is bővül a köztéri infrastruktúra. A sportpályák kiemelt megvilágítást kapnak, hogy ne csak nap közben, hanem este is legyen lehetőség a sportolásra. A híd alatti terület tisztása körül aljnövényzetirtás javasolt, hogy a teresedés jobban belátható és karbantartható legyen. A sportpálya és a KRESZ-tanpálya felületei a parti sétányhoz hasonlóan öntött, aszfaltozott felületek, árvízbiztos kialakításúak. A felső rakpartról levezető rámpa és lépcső a hídfőszerkezethez csatlakozóan öntött, árvízbiztos szerkezet. A közvilágítás póznáit kivéve minden köztéri elem és sporteszköz mobil, áradás esetén elszállítható. A pálya a téli hónapok és áradások kivételével minden korosztály számára elérhető, könnyen megközelíthető rekreációs felület a Tisza-part közvetlen közelében.

ALAPOS Büfé

A Belvárosi híd hídfője hosszan rányúlik Újszeged ártéri partszakaszára, északon a Partfürdő, délen a Lapos határolja. A Partfürdőben belépődíj ellenében kiépített strand és kemping üzemel, a Laposon pedig a természetes vízpartot lehet élvezni, napozni, sütögetni. A kettőt összekötő hídfő alatti terület eddig kihasználatlan, annak ellenére, hogy jó adottságokkal rendelkezik. Az esőtől és a naptól is védve van, elhelyezkedése központi, gyalogosan és biciklivel is könnyen megközelíthető.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A hídfő alatti tér sajátossága és pozíciója, valamint a Lapos partszakaszhoz való közelsége miatt kültéri vendéglátásra hasznosítható. A létrejövő vendéglátó funkció nemcsak a hídszerkezet kiaknázatlan téri lehetőségeit fedezi fel, hanem a környezetére, a Laposra is pozitívan hat. A segítségével a Lapos jelenlegi használata is kényelmesebbé tud válni. A hídfő alatti büfé és a hozzá tartozó árnyékos, szellős terasz infrastruktúráját nemcsak a fogyasztó vendégek használhatják, hanem a Lapos látogatói is. A büfé biciklitárolót, napernyőt, nyugágyat és egyéb mobíliákat is biztosít azoknak, akik a Lapos ártéri erdőjét és a természetes Tisza-part közelségét szeretnék élvezni. A büfé késő tavasztól kora őszig üzemel, napközben a családosok, szeniorok számára élvezhető, estefelé a szórakozni vágyó fiatalság körben válhat népszerű találkozóhellyé.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A híd alatti büfé két részből áll össze; az aszfaltozott teraszfelületből és a rá kerülő mobil, könnyűszerkezetes elemekből. Az aszfaltozott felület jelöli ki a büfépult és a hozzá tartozó terasz helyét, helyzetét a szintén aszfaltozott parti sétány és töltésről levezető szervízút metszéspontja határozza meg. Az aszfaltfelszín egész évben, illetve árvíz idején is a helyszínen marad, mivel fagyálló, és a víz levonulását sem akadályozza. A büfé mobil elemei közül a nagyobb méretű berendezések (pl. a kiszolgálópult, raktárak a vendéglátás és a bútorzat részére, bicikliparkoló, mosdóblokk) a meleg hónapokban a helyszínen maradnak, éjszakára be lehet zárni őket. A legkisebb elemek, például a terasz székei, asztalai, valamint a napozóbútorzat, a mobil raktárakban tárolhatók. Az aszfaltsziget és a hozzá vezető utak is kivilágításra kerülnek.

Lapos Park

A Lapos elnevezésű újszegedi ártéri erdőség, a hozzá tartozó tisztás és partszakasz régóta kedvelt helyszín szabadtéri tűzrakásra, napozásra és a víz közelségének élvezésére. A helyszínre nem tervezünk új funkciót, inkább az eddigi használatot szeretnénk támogatni, tovább fejleszteni. Az ide szánt beavatkozások ezért a vízparti rekreációt, pihenést és sütögetést teszik még kényelmesebbé.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

A Lapos területét először is rendezni kell, hogy biztonságos és belátható legyen. A tisztáson és az ártéri erdőben is ritkítani, illetve ahol szükséges, irtani kell a zöldfelületet. A Lapos Kalandparkig tartó erdősége a cserjeszint eltávolítása után egy árnyékos, szélvédett ligetté válik. A ligettel kiegészített tisztás a partszakasszal együtt változatos, pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas parkká alakul. Ezt a sokoldalúan használható zöldfelületet kell már csak kiegészíteni a legalapvetőbb köztéri funkciókkal, mint például aszfaltozott parti sétánnyal, valamint szemetesekkel, ülőfelületekkel és út menti közvilágítással. Az aszfaltozott út és a világítás rögzített, árvízbiztos módon kerül kialakításra, a többi elem igény szerint készülhet öntött, rögzített, illetve mozgatható, könnyűszerkezetes kialakításban. A park funkciót kiegészítik még a sütögetéshez szükséges új, épített tűzrakóhelyek. A vízparttal való kapcsolatot pedig az ide kerülő mobil napozóstégek erősítik. A parkban egy tematikus vizes játszótér is létesíthető. Mosdóhasználatot valamint étel- és italfogyasztási lehetőséget a tisztás végén található büfé biztosít a park látogatói számára. A büféhez tartozó mobil nyugágyakkal és napernyőkkel a park zöldfelületei még kényelmesebben és flexibilisebben használhatóak. A park egész évben üzemel minden korosztály számára, a büfé és a mozgatható rekreációs elemek ára dás kivételével tavasztól őszig elérhetőek.

Ártéri lagúna

Az Ártéri lagúna az újszegedi oldalon, a belvárosi híd keleti hídfője melletti Lapos és a lebombázott vasúti híd hídfője közötti, valamint a folyópart és az árvízvédelmi töltés által határolt ártéri területet hasznosítja.

Funkcionális hasznosítás lehetőségei

Az ártérre bevezetett folyóággal, illetve inkább csatornával egy gyalogosan könnyen megközelíthető vízfelület adódik. Az ártérben a csatornák elágaznak, egyes ágak kiszélesedésével nagyobb egybefüggő vízfelületek, ezek között szigetek alakulnak ki. A terület bejárhatóságának érdekében a sűrű, nehezen járható, vagy éppen víz alatt álló, vagy még iszapos aljnövényzet felett járóráccsal kialakított ösvény vezet végig. A területet bejáró ösvény a csatornák felett hidakat alkot. A terület súlypontjában lévő, dombot formáló sziget körüli nagyobb tisztás lehetőséget ad a terület jobb benapozására. A jobb benapozás következtében szebb aljnövényzet alakulhat ki, illetve egyéb funkciók is elhelyezhetők, mint madárles, fedett pihenő, horgászstég stb.

Műszaki paraméterek vázlatos bemutatása

A csatornák közvetlen környezetében a fák alatti aljnövényzet eltűnik, de az ösvényeken, a csatornákon és a tisztáson kívüli területeken természetes formájában marad meg, a csatornák és ösvények között az ártér természetes állapotában megmarad, így ennek fenntartása nem igényel erőforrást. A területet behálózó ösvény a terepszinttől és az aljnövényzettől 0,5–1,0 métert elemelkedik, így sem a burjánzó aljnövényzet, sem egy alacsonyabb árhullám, sem az ár utáni iszapos talaj nem zavarja a látogatót. A csatornákból kikerülő földtömegből a terület közepén kiemelkedő dombsziget épül.