Szeged ezen a szombaton egy kicsit a Huszár Mátyás rakpartra költözött

Árad a Tisza, le kellett zárni a rakpartot. És egyből kiderült az is, miért kellene valahogy megoldani, hogy a gyalogosoké, kerékpárosoké, görkorisoké, azaz az éppen nem autózó szegedieké is legyen a folyópart. Minden nap. Biztonságosan, élhetően.
Garai Szakács László

2023. március 04. 19:55

Szeged ezen a szombaton egy kicsit a
Huszár Mátyás rakpartra költözött

Molli csak az egyik szegedi lakos volt, aki önfeledten élvezte azt, hogy egy kicsit nagyobb a víz, és fentebb jött a Tisza.

 

Molli. Jobbról. Anyukája inkognitóban maradt

 

Teljesen egyértelmű, a Szeged főutcája a Tisza, az nem egyszerűen egy hangzatos szlogen: amint árad egy kicsit a folyó, azonnal bebizonyosodik, szeretünk odamenni a partra. Sőt, szó szerint oda költözni. Nem, nem az áradást nézni.

 

Magát a Tiszát.

 

  • Jó ott lenni a parton, sétálni, beszélgetni vagy csak csendben üldögélni.
  • Jó ott futni, biciklizni, görkorcsolyázni, jó lemenni a kutyával, jó kézenfogva szerelmesen andalogni, jó egymásba karolva szerelmesen andalogni, miközben toljuk a gyereket a babakocsiban.
  • Jó kiülni oda egy doboz pizzával.

 

Mindent jó, jobb a folyóparton csinálni. Minden évszakban.

 

 

Csak amikor alacsony a víz, akkor ezt nehezebb megtenni.

 

Mert akkor autók járnak erre.

 

Sőt, néha nem egyszerűen csak járnak, száguldoznak.

 

Azt kellene valahogy megoldani, hogy azok, akik most elfoglalták a rakpartot, azok bármikor máskor ugyanígy elfoglalhassák, akkor is, ha csak három méteren van a víz, és nemcsak a parkolókig lehet lemenni a lépcsőkön, hanem az úttesten túl is. És ezt bármikor meg lehessen tenni, és ne kelljen ezt gyorshajtó autósok között megtenni. Tudja ezt Szeged önkormányzata is, nem véletlenül része az idei költségvetésnek a Tisza-part, a rakpart rekonstrukciójának első üteme – ez 200 millió forintból valósul meg. Tudja a város vezetése, valamit kezdenie kell a folyó partjával a szegedi oldalon is.

 

Ma reggel 582 centiméternél volt a Tisza. Az elkövetkező napokban még biztosan árad. Nézzék meg a folyót, érdemes! Vasárnap még hasonlóan a maihoz, szép idő lesz ehhez.