Szeged évek óta a saját lábán áll: egyre több iparűzési adót fizetnek az itt működő vállalkozások

Évek óta dinamikusan növekszik Szeged gazdasága. Ez nemcsak a rekordalacsony, két és fél százalékos munkanélküliségen érhető tetten, hanem azon is, hogy a városban működő cégek, vállalkozások egyre több helyi iparűzési adó fizetnek. Másfél évtized alatt duplájára emelkedett a helyi cégek adóbefizetése. A Szegedi Tükör összeállítása.

2019. január 26. 10:45

Szeged évek óta a saját lábán áll: egyre több iparűzési adót fizetnek az itt működő vállalkozások

Az elmúlt tizenhat évben dinamikusan nőtt Szeged iparűzésiadó-bevétele. Ez a folyamat még a 2008-as gazdasági válság idején sem torpant meg. 2002-ben 4,2 milliárd, tavaly pedig már 10,2 milliárd forint iparűzési adót fizettek be az önkormányzat kasszájába a szegedi cégek, vállalkozások.

A város 27,6 milliárdos működési költségének több mint egyharmadát a helyi iparűzési adóból fedezi, miközben a központi költségvetésből származó támogatás ma már annak egyötödét éri csak el. Szeged a saját lábán áll, annak ellenére is, hogy mára szinte az egyetlen magyar nagyváros, ahol a lakosságnak továbbra sem kell helyi adót fizetnie.

Tudta, hogy Csongrád megye tíz legjobb cége közül hat szegedi? Pedig így van! A megye, a térség gazdaságának legerősebb szereplője Szeged. A régió tíz legnagyobb árbevételű cégéből hatnak itt található a székhelye – derül ki a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara száz legjobb vállalkozást bemutató kiadványából.

Ezek 2017-ben több mint ötezer, zömében helybeli embert foglalkoztattak, és összesen 374,6 milliárd forint nettó árbevételt értek el. A hat szegedi székhelyű cég jelentős összeget fizetett be iparűzési adóként az önkormányzat kasszájába.

2018-ban Szeged 14,1 milliárd forintos helyi adóbevételeinek több mint hetven százalékát, 10,2 milliárd forintot a helyi székhelyű cégek iparűzési adóbefizetései jelentették. A második legjelentősebb adónem az építményadó – amelyet szintén csak a helyi vállalkozásoknak kell megfizetniük –, ez tavaly meghaladta a 3,3 milliárd forintot.

A város gazdaságának új húzóágazata lett az elmúlt években az idegenforgalom. Dinamikusan növekszik Szeged turizmusa. Az önkormányzat adóbevételei pedig egyre nagyobbak az idegenforgalomból, a vidéki városok közül már csak Eger előz meg minket. A 2018-ban elért 217,5 millió forintos idegenforgalmiadó-bevételével Szeged országosan az elsők között van, megelőzve Győrt, Miskolcot, Debrecent és Pécset.

Jelenleg Budapest és a fürdővárosok után Szeged a turisták legkedveltebb célpontja. A Szegedre látogatók már évek óta többen vannak, mint a városban élők: évente közel kétszázezren fordulnak meg a 162 ezres városban, és már több mint 410 ezer éjszakát töltenek itt el.

Az önkormányzat igyekszik ezt a folyamatot erősíteni azzal, hogy továbbra is jelentős beruházásokat tervez és valósít meg a turizmus és a vendéglátás területén: az idegenforgalommal kapcsolatos fejlesztések, beruházások évek óta milliárdos nagyságrendben mérhetők.

Ennek eredménye, hogy az elmúlt két év során a 23 megyei jogú város közül Szegeden nőttek a legnagyobb mértékben az idegenforgalomból származó önkormányzati adóbevételek. Míg két évvel ezelőtt mintegy 135 millió forintot, tavaly már 217,5 millió forintot termelt a városnak a turizmus, miközben a Szegeden működő vállalkozásoknak és az itt élő családoknak közel hárommilliárd forintnyi bevételt hozott a vendéglátás.

Rafai Gábor

Nyitóképünkön: a polgármester hagyományosan elsőként a város legnagyobb adózói előtt ismerteti Szeged új költségvetését februárban (archív fotó: Iványi Aurél)

Tovább olvasom