Szeged egyszerre világbajnokság és világcsúcskísérlet helyszíne lesz

Szeged kiemelt helyszíne lesz a nyári vizes világbajnokságnak, mert a városban minden feltétel adva van, hogy a 2022-es úszó- és vízilabda-világbajnokság sikeres megrendezéséhez.
Bod Péter

2022. február 17. 14:23

Szeged egyszerre világbajnokság és
világcsúcskísérlet helyszíne lesz

Erről beszélt Botka László polgármester, aki csütörtökön hivatalában tárgyalt Vári Attilával, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökével. A városvezető az ezt követő sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Magyarország azt követően kapta meg az egyik legnagyobb sportesemény rendezési jogát, hogy arról lemondott a japán Fukuoka városa.

 

A nemrég elkészült Tiszavirág uszoda világszínvonalú, így a sportesemény helyszíne adva van. Kiváló a város tömegközlekedése, szállodai és szálláskapacitása. A felsoroltak együtt teszik alkalmassá Szegedet, hogy helyt adjon a világesemény vízilabda-mérkőzéseinek – hangzott el.

 

Szegedet még azt megelőzően megkeresték a világbajnokság szervezői, hogy hivatalosan bejelentették volna, hazánk lesz az esemény házigazdája. Mint a polgármester jelezte: az idő szorít, mert június közepén már indul a világbajnokság.

 

A város azonnal igent mondott a felkérésre, és Botka László a helyi önkormányzat és annak valamennyi cégének segítségét felajánlotta a sikeres lebonyolítás érdekében.

 

– Világcsúcskísérlet Magyarország és Szeged részéről egyaránt, hogy néhány hónap alatt megszervezze az eseményt. Nem csoda, hogy a szervezőbizottságok helyszínbejárásai már elkezdődtek – hangzott el a polgármestertől.

 

Szeged egyik első számú célkitűzésével is találkozik a nyári világbajnokság. A városvezetés hosszú ideje sokat tett azért, hogy fejlődjön a város idegenforgalma. Szeged előbb a tíz leglátogatottabb hazai turisztikai célpont közé került be, majd beverekedte magát az első ötbe.

 

Botka László úgy látja: nagy lökést adhat a város idegenforgalmának a világbajnokság. A városban ezres-tízezres nagyságrendre tehető azoknak a száma, akik az idegenforgalomból élnek. A város vizes sport múltja és jelene garantálja, hogy kiváló házigazda lesz Szeged.

 

– A négy magyarországi helyszín – Budapest, Debrecen, Sopron, Szeged – közül kiemelkedő jelentőségű lesz Szegedé, mert nem kizárólag a vízilabdatorna csoportmérkőzéseit játsszák itt, hanem a kieséses szakasz meccseit és a helyosztó mérkőzéseket – fogalmazott Vári Attila, a vízilabda szövetség elnöke, olimpiai és világbajnok vízilabdázó. Ilyen értelemben Szeged Budapesttel együtt kerül főszerepbe a 2022-es vizes világbajnokságon.

 

Szeged mellett a nagyon magas színvonal szólt – beszélt az elnök a magyarországi helyszín-kiválasztás részleteiről. Mint fogalmazott: itt nem kizárólag az infrastrukturális feltételek adottak, hanem a helyi szervezőbizottságban tevékenykedők szakmai felkészültsége is.

 

– Nagyon kevés az idő, komoly menetelés előtt állunk – jelentette ki Vári Attila, és egyben utalt arra, hogy Szegednek a sportversenyek rendezése terén tiszteletre méltó hagyományai vannak. Mellette fontos Szeged kedvező földrajzi elhelyezkedése is a világbajnokság szempontjából – hangzott el.

 

A szövetségi elnök szólt arról is, hogy a szegedi uszoda kapcsán nagy előny, hogy itt teljes mértékben megoldható a szurkolói csoportok szétválasztása.

 

Mi is lehetne annál jobb zárszó, mint amit Vári Attila mondott? Nagyon jó világbajnokságot szeretnének rendezni.

 

Úgy legyen.