Szeged újabb nagy lépést tett afelé, hogy mielőbb kéménymentes város lehessen

Befejeződött a tarjáni hőközpont geotermikus rendszerre való átállítása, ez egyike annak a kilenc geotermikus rendszernek, amelyek 13 fűtőművet látnak el, és amelyek a távfűtött szegedi lakások 96 százalékát szolgálják majd ki. Európa legnagyobb geotermikus rendszerének kiépítése ezzel 80 százalékos készültségi szintre emelkedett. A városban már csak két helyen tartanak a munkálatok, az októberi fűtési szezonra azonban ezek is elkészülnek. A fejlesztéssorozat végére a távfűtött szegedi lakások 96 százalékát szolgálják majd ki zöld energiával.
Rafai Gábor

2023. május 25. 16:41

Szeged újabb nagy
lépést tett afelé, hogy mielőbb kéménymentes város lehessen

Ünnepélyes projektzárón mutatták be csütörtök délelőtt a Szetáv Vág utcai központjában az elkészült tarjáni hőközpontot. 

 

A szegedi programot a rendezvényen államtitkár, országgyűlési képviselő, alpolgármester és az Európai Bizottság munkatársa is követendő példának állította az európai országok elé.

 

Juhász Tünde államtitkár szerint a beruházás társadalmi hasznossága megkérdőjelezhetetlen, ez a város pilot-projektje. Szeged ezzel nagy lépést tett afelé, hogy kéménymentes város legyen, de a beruházás hozzájárul az energia-importfüggőség mérsékléséhez is.

 

Hencsey Mónika, az Európai Bizottság regionális és várospolitikai igazgatóságának munkatársa elmondta, az unió legnagyobb geotermikus távhőrendszere épül Szegeden, amelyet 8 milliárd 600 millió forinttal támogattak. 

 

A szegedi beruházás Európa klímavédelmi célkitűzéséhez, a 2050-es karbonsemlegesség eléréséhez is hozzájárul. Európa lakosságának 25 százaléka olyan területen él, ahol a fűtéshez van elegendő geotermikus energia, ezért is nagy az érdeklődés kontinens szerte a szegedi projekt iránt.

 

 

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester megjegyezte, hogy a gigaberuházásnak már látszanak a jótékony hatásai, jelentősen javult Szegeden a levegő minősége az elmúlt időben.

 

– Mivel 30 millió köbméter importgáz helyett a föld energiáját sikerül hasznosítanunk, ezért jelentősen csökkent Szeged függősége az import gáztól. 

 

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. igazgatója a projektzárón a beruházás szakmai részét bemutatva elmondta, a 22 milliárd forintos projekt őszi befejezése után Szegeden kilenc geotermikus rendszer 13 fűtőművet lát el, amelyek a távfűtött szegedi lakások 96 százalékát szolgálják majd ki megújuló energiai segítségével. 

 

A 2018-ban indult beruházás-sorozatnak köszönhetően felére csökken a cég gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása is.

 

Lajkó Csaba, a beruházó és a rendszert működtető Geo Hőterm Kft. üzemeltetési vezetője a most elkészült tarjáni hőkörzetről elmondta: a valamivel több mint 1 milliárd forintból kiépített rendszer 3293 lakást és 27 intézményt lát el hővel és használati melegvízzel a jövőben. 

 

A városrészben évente több mint 2 millió köbméter földgáz spórolnak meg a jövőben, a megújuló energia hasznosításával több mint 4 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebb kerül ki Szeged levegőjébe.