Szeged díszpolgára 2021-ben: Karikó Katalin

Karikó Katalint jelölte Szeged város idei díszpolgárának Botka László polgármester. Az Amerikában élő professzor – akinek az első és legmodernebb koronavírus-vakcinát köszönhetjük – elfogadta a felkérést, és személyesen veszi át a kitüntetést a város napján, május 21-én.

2021. január 20. 08:57

Szeged díszpolgára 2021-ben: Karikó Katalin

Karikó Katalin Botka László polgármesternek írt levelében azt írta,

Szegednek mindenkor kitüntetett helye volt az életében.

Karikó Katalin a Szegeden szerzett ismeretekkel alapozta meg tudományos pályáját. Az egyetem elvégzése után a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdett el dolgozni, majd az Egyesült Államokban teljesedett ki a kutatómunkája. Karikó Katalin és munkatársai áttörést hoztak a koronavírus elleni harcban. A világon elsőként engedélyezték az általuk kifejlesztett vakcinát, így nem túlzás azt állítani, hogy ezzel a tavalyi év legnagyobb tudományos sikerét érték el.

Karikó Katalin Szegeden ismerte meg a férjét, Francia Bélát, itt kötött házasságot és itt született meg a kislányuk, Zsuzsanna is. A professzor arról is írt a levelében, hogy amikor hazalátogat, mindig eljön Szegedre, hogy a régi barátokkal találkozzon, és felkeresse a városban azokat a helyeket, amelyekhez kellemes emlékek fűzik.

A Francia család 1985-ben már az Egyesült Államokban. Karikó Katalin férjével, Francia Bélával és lányával, az itt 2,5 éves Zsuzsannával. Susan Francia kétszeres olimpiai bajnok, a 2008-as pekingi, illetve a 2012-es londoni játékokon tagja volt az aranyérmet szerzett amerikai női evezős nyolcasnak. A képen az első autójuk, egy Ford Pinto mellett mosolyognak augusztus 31-én (fotók: Karikó Katalin Facebook-oldala)

Szeged minden évben egyetlen díszpolgárt avat a város napján, május 21-én.

Karikó Katalin arról tájékoztatta Botka László polgármestert, hogy személyesen veszi át Szeged város kitüntetését.