Szeged az egyik legbiztonságosabb magyar város: közgyűlés előtt a rendőrségi beszámoló

A hagyományokhoz híven a Szegedi Rendőrkapitányság elkészítette tavalyi éves beszámolóját az idei első közgyűlésre. A Szenti Szabolcs rendőr alezredes, megbízott kapitányságvezető jegyezte dokumentumot szemlézzük.
Garai Szakács László

2023. február 10. 16:02

Szeged az egyik legbiztonságosabb
magyar város: közgyűlés előtt a rendőrségi beszámoló

2022-ben 1953 bűncselekmény vált ismertté, ami 202-hez képest 11,4 százalékos csökkenést jelent.

 

Ez az elmúlt 13 év legkedvezőbb adata.

 

Az előző évek tendenciáját követve továbbra is csökkent a közterületen elkövetett bűncselekmények száma. Amíg 2021-ben 659, addig 2022-ben 553 ilyen eset volt. Ez kéz dolognak köszönhető:

 • a belvárosban, illetve a város frekventált parkjaiban, terein, illetve a szórakozóhelyek környékén a fokozott rendőri jelenlétnek, illetve
 • a szegedi kamerarendszer fejlesztésének.

 

A regisztrált bűncselekmények 100 ezer lakosra vetített aránya is kedvező irányba változott, 1384,9-ről 1241-re mérséklődött.

 

A tizennégy kiemelten kezelt bűncselekmény mennyisége 1298-ról 1136-ra csökkent, ami 2010 óta vizsgálva a legkedvezőbb adat.

 

 • Amíg 2010-ben negyvennyolc rablás vált ismertté a megyeszékhelyen, addig a tavaly mindössze három.
 • A lopások számában jelentősen, több mint 27 százalékkal csökkent: Szeged területén 500 ilyen bűncselekmény történt – 2021-ben még 691 ilyen eset volt. Továbbra is az alkalmi lopások száma dominál.
 • A zárt gépjármű feltörések száma huszonegyről tizennégyre mérséklődött.
 • A lakásbetörések száma kevesebb, mint a felére csökkent hetvenhatról harminckettőre.

 

Ellentétes tendencia figyelhető meg a csalások tekintetében. Az elmúlt évben ezen esetek száma 306-ra emelkedett. A bűncselekményeket főként az online követték el, a sértettek jóhiszeműségét kihasználva. Ezek között jelentős számot tettek ki azon ügyek, ahol az interneten megrendelt és előre kifizetett terméket el sem postázták, vagy helyette más, bóvli dolgot küldtek.

 

 • Szegeden harminckilenc súlyos testi sértés – 2021-ben harmincnégy – és nyolcvanöt garázdaság – 2021-ben nyolcvannyolc – vált ismertté.
 • Kilenc kábítószer-kereskedő hálózatot sikerült tavaly felszámolni, ezek közül kiemelkedik a dorozsmai és a Londoni körúti elosztó személyek elfogása. Csak ebben a két eljárásban jelenleg is négyen vannak letartóztatásban.
 • A kifosztásokat főként idős, beteg, vagy mozgásukban korlátozott emberek sérelmére követték el, ezek száma tizenegy.
 • A rongálások mennyiségében csökkenés tapasztalható, nyolcvannégy esetben kellett a rendőrkapitányságnak eljárást indítani tavaly még százöt ilyen eset volt.
 • A rendőrkapitányság tudomására tizenegy jármű önkényes elvétele bűncselekmény – 2021-ben tizenkettő – és három személygépkocsi-lopás jutott.
 • Segítségnyújtás elmulasztása és cserbenhagyás egy-egy esetben vált ismertté. Zsarolás miatt nem fejeződött be eljárás.

 

A kiemelten kezelt bűncselekményi körön kívül eső esetek közül továbbra is a közokirat-hamisítás, a járművezetés ittas állapotban és a zaklatás a leggyakoribb. Utóbbi bűncselekményből tavaly százöt volt, a rendőrkapitányság – a kapcsolati erőszakhoz hasonlóan – kiemelten kezelte valamennyit.

 

Szeged 187 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset (2021-ben 192) következett be, amelyek közül 1 halálos (2021-ben 3) kimenetelű volt, 62 súlyos (2021-ben 46) és 124 könnyű (2021-ben 143) sérüléssel járt. Az említett balesetek során 221 ember sérült meg (2021. évben 226). A fő baleseti okok továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, valamint az elsőbbségi és a kanyarodási szabályok megsértése voltak. Az ittas járművezetők által okozott személyi sérüléses balesetek száma csökkent, 10 esetben intézkedtek a rendőrök ilyen helyszíneken (2021-ben 13).

 

Tavaly a rendőrök 35 olyan büntetőeljárást fejeztek be embercsempészés miatt, amelyet a város közigazgatási területén derítettek fel.

 

A rendőrök 2022-ben 125 ezer 903 órát töltöttek el Szeged közterületein (2021-ben 117 ezer 316-ot), 100 ezer lakosra 29 egyenruhás jutott. A rendőrkapitányság reagálási ideje 12 perc 46 másodperc volt, ami az elvárt 25 percnél lényegesen kedvezőbb érték.

 

A rendőrkapitányság 2023. évi egyik legfontosabb célkitűzése a szegediek szubjektív közbiztonságérzetének fenntartása, a társadalmi változások felismerése, és az ehhez igazodó hatékony szolgálatellátás. Folytatódik az együttműködés a helyi önkormányzattal, társszervekkel, civil szervezetekkel és az egyházakkal. Céljuk, hogy Szeged továbbra is az egyik legbiztonságosabb város maradjon hazánkban.