Szeged, az egyetem és a német nyelv Európa legjobbjai között

Többlet esély a német nyelvnek és többlet esély azoknak, aki németül tanulnak – talán így volna legrövidebben megfogalmazható, miért rendeztek országszerte, így Szegeden is fesztivált a német nyelvnek és a német kultúrának.
Bod Péter

2022. április 01. 13:43

Szeged, az egyetem és a német nyelv Európa legjobbjai között

Három budapesti nagykövetség – a német, az osztrák és a svájci – hívta életre a Wunderbar (Csodálatos) Fesztivált, amelynek pénteki szegedi megnyitóján Bombitz Attila, az SZTE Germán Filológiai Intézetének igazgatója úgy fogalmazott: többlet esély kell adni az angol mellett a német nyelvnek és a német nyelv tanulásának.

 

Az érdek korántsem önös, mert mindazok, aki beszélnek németül idehaza, sokkal nagyobb eséllyel helyezkedhetnek el jól fizető állásásokban. Az ok egyszerű: osztrák, német és svájci cégek ezrei kínálnak munkát Magyarországon, és előnyben részesítik azokat, akik németül beszélnek.

 

 

Jelenleg közel háromszázezren tanulnak németül Magyarországon, ezzel a második legkedveltebb idegennyelv. Fontos és egyre fontosabb, hogy munkavállóink és leendő munkavállalóink az angol mellett beszéljenek németül – fogalmazott az Agorában tartott fesztiválmegnyitón, Ördögh Antal, Site Manager, Deutsche Telekom IT Solutions szegedi vezetője.

 

Külön köszöntötte a középiskolásoknak hirdetett német nyelvi verseny regionális döntőjében jutott diákokat, akik többszáz versenyző közül kvalifikálták magukat a Wunderbar Fesztivál keretén belül lezajló megmérettetésre. 

 

Akik itt vannak, azokat már nem kell meggyőzni a német nyelv fontosságáról, ők már évekkel korábban jó döntést hoztak – szólt a megnyitón a város képviseletében Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. Hozzátette: sokan látják a fiatalok között a lehetőséget a német nyelvtanulásban. amely karriert kínál Magyarországon.

 

 

A regionális döntőre érkezett vendégekhez fordulva úgy fogalmazott, hogy ajánlja a figyelmükbe Szegedet, a világ legszebb városát, és utalt arra is. hogy jó döntést hoznak, ha egyetemi tanulmányaik helyszínül ezt választják.

 

Szegedet beválasztottak Európa tíz legjobb egyetemi város közé, olyanok társaságába, mint Cambridge és Heidelberg – vette át a szót Gyenge Zoltán a SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja, a filozófia tanszék vezetője. 

 

Szegedet úgy mutatta be, hogy ez az a hely, ahol az egyetem segíti a várost, és a város az egyetemet. Befogadóváros, ahol a jelenlegi és a leendő egyetemisták hamar otthon érezhetik magukat – hangzott el a dékántól, aki elárulta, hogy maga a német filozófia történetének kutatására foglalkozik, így szoros kapcsolatban áll a német nyelvvel. 

 

 

A szegedi egyetem, és ezen belül a bölcsészkar egyediségét mutatja, hogy a Germán Filológiai Intézethez három tanszék tartozik, így az Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszék, amelyből idehaza nincs másik. 

 

Majd stílusosan úgy búcsúzott a német nyelvi versenyre érkezőktől: Viel Spaß, viel Glück! (Sok mókát és sok szerencsét!) Majd hozzátette: ha megvan a Spaß, akkor meglesz a Glück is.

 

Az Agórában egész napos programokkal várták az érdeklődőket. Ezek között nyelvi vetélkedők, fejtörők, műveltségi játékok, élménybeszámolók, előadások és játékos foglalkozások is szerepeltek.

 

Mellette gyakorlati tanácsokkal és tippekkel segítették a német nyelvvizsgára készülőket, előadásokat hangoztak el arról, hogy mennyit ér a diploma, ha az német tudással párosul.