Szeged, ahol az ipar mindig is több lábon állt

Tény, nincs gyárkéményerdő, de ettől még van ipari termelés, nem is akármilyen!

2019. július 11. 09:15

Szeged, ahol az ipar mindig is több lábon állt

Pick, Sole-Mizo, Mol, Continental, Hansa-Kontakt.

Cégek, amelyeket nem nagyon kell senkinek bemutatni.

De hasonlóan jól cseng a Ferroép, a Goodwill, a BP neve is.

Mindannyian termelő, értéket teremtő cégek, amelyek ide, nekünk adóznak. Ők azok az éllovasok a rengeteg Szegeden működő vállalkozás közül, amelyeknek köszönhetően a város iparűzésiadó-bevétele folyamatosan nő. 

2002-ben, a fideszes Bartha László polgármesterségének utolsó évében 4,2 milliárd, 2018-ban viszont mát 10,2 milliárd forint volt a helyi iparűzési-adóbevétel Szegeden.

A város ipara tehát közel két és félszeresére nőtt 16 év alatt:

Még impozánsabb adat, ha a teljes helyi adóbevételek alakulását vizsgáljuk, ugyanis

2018-ban 14 milliárd 600 millió forintot fizettek be a Szegeden működő társaságok, intézmények és magánszemélyek összesen helyi adóként a város kasszájába.

Mindez azt jelenti, harmadik éve folyamatosan nő ez a fajta bevétele a városnak, a 2018-as növekedés a 2017-es évhez képest rendkívül impozáns, több, mint tíz százalékos.

Nézzük meg az első ötöt! Hogyan tekintenek magukra és a városra, ahol dolgoznak!

A Pick Szeged Zrt. „1869-es alapítása óta őrzi hagyományait és töretlen sikerességét.

Társaságunk története elválaszthatatlanul összefonódik legismertebb termékünk, a PICK Téliszalámi történetével, melyet napjainkig az eredeti receptúra alapján készítünk. Közel másfél évszázados tapasztalatunkkal szárazáru termékeink méltán a legkedveltebbek itthon és külföldön egyaránt. Gondosságunk, odafigyelésünk és legmagasabb minőségre való törekvésünk segítségével minden kategóriában kiemelkedő termékeket kínálunk fogyasztóinknak.

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Pick Szeged Zrt. két Hungarikum címet is elnyert a PICK Téliszalámi valamint a HERZ Classic Téliszalámi révén.

A Bonafarm Csoport tagjaként a Pick Szeged Zrt. Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb vállalata, amelynek éves árbevétele közel 70 milliárd forint, exportja meghaladja a 65 millió eurót. Közel 2200 főt foglalkoztatunk Szegeden, Baján és Alsómocsoládon lévő telephelyeinken. Kiváló minőségű termékeinket 35 országban, több mint 200 üzletlánc polcain találhatják meg a fogyasztók.”

„Nemcsak az fontos számunkra, hogy sokféle termékkel kedveskedjünk vásárlóinknak, de nagy hangsúlyt fektetünk az innovációra és a fejlesztésre is. Négy magyarországi tejüzemünknek köszönhetően képesek vagyunk belföldön és külföldön is kiszolgálni a folyamatosan változó vevői igényeket.

A szegedi üzemünk az egyik legnagyobb közép-európai tejüzem. Itt gyártjuk tejeinket, tejitalainkat, savanyított termékeinket, túróinkat, tejszíneinket és tejdesszertjeinket is” – írja honlapján saját magáról a Sole-Mizo.

„Kőolaj-finomító iparunk 1882 után folyamatosan fejlődött: 1898-ban már országszerte 13 gyártelepen dolgoztak fel nyersolajat. Az első világháború küszöbén a termelés közel 80%-át, évi 560 000 tonnát 12 üzem adta.

(...)

Dél-Magyarország szükségleteinek kielégítésére épült 1931-ben a Szőregi Petróleumgyár Rt.” – írja a Mol, majd hosszan sorolja tovább a cég történetét.

„A gyár 1966-ban kezdte meg a termelést, azóta közel változatlan termékprofillal, folyamatosan termel. 2004. óta tartozik a ContiTech vállalatcsoporthoz, de eltérően a többi hazai társvállalattól, itt a termelés több ContiTech üzletág részére is folyik.

A modern keverőüzem a szegedi termékgyártás mellett a társvállalatok részére is biztosít keveréket.

A ContiTech Fluid Technolgy részleg része a tömlőgyártás. Cégünk az ipari minden szektora számára gyárt ipari tömlőket, általános és speciális igények kielégítésére. A gyártás mellett itt találjuk a regionális ipari tömlő kereskedelmi központot is, amely a hazai igények mellett a teljes ú.n. »kelet-európai« piacok értékesítés is végzi.

Különleges és világszerte nagy reputációval bíró termék az olajipar tömlők termékcsalád, amely kimagasló minőségével piacvezetőként tartják számon az olajfúrás, olaj- és gázkitermelés területén. A gyártás és értékesítés mellett folyamatos fejlesztőmunka, magas szintű tervezés jelentősen hozzájárul a termék piaci pozíciójának megőrzéséhez” – olvasható a Continental weoldalán.

„Cégünk 1995-ben alakult Hansa-Team Kft. néven, magyar tulajdonosokkal és menedzsmenttel. Az alapítók olyan Csongrád megyei élelmiszerboltokat üzemeltető vállalkozók voltak, akik azzal a céllal fogtak össze, hogy közös árubeszerzéssel kedvezőbb árakat realizáljanak élelmiszer- és vegyi áruk tekintetében.

Kezdetben még raktározási tevékenység nélkül történt az áru elosztása a szegedi Czibula utcában lévő kisebb raktárból. Az első nagyobb alapterületű telephely 1998-ban Szegeden, a Fonógyári úton nyílt meg. Ekkortól tárta ki kapuit a cég azon kiskereskedők felé is, akik nem voltak tulajdonosai a kft-nek. Ezekben az időkben kezdtük meg a kiszállításos tevékenységet bérfuvarozók bevonásával. Az ellátott terület Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyékre korlátozódott.

1998-ban a cég neve Hansa-Kontakt Kft-re változott.

A Fonógyári úti telephelyünket kinőttük, ezért 1999-ben az akkori szegedi Kábelgyár területére, egy több mint 3000 négyzetméter alapterületű, egy légterű raktárba költöztünk.

(...)

2009-ben a tulajdonosok úgy ítélték meg, hogy a cég növekedése miatt eljött az ideje a kereskedelmi és logisztikai folyamatok kettéválasztásának, ezért ettől az évtől a Hansa-Kontakt Kft. a kereskedelmi tevékenység ellátásra szakosodott, a Hansa-Kontakt Inv. Kft. pedig a logisztikai tevékenységeket vitte tovább.

(...)

2009. szeptember 14-étől a Szegedi Ipari Logisztikai Központ területén felépült 28 000 négyzetméter alapterületű raktárunk beüzemelésével, a mai kor követelményeinek megfelelő infrastruktúrával végezzük tevékenységünket egy komplex vállalatirányítási rendszer segítségével” írja magáról a Hansa-Kontakt.

Mindegyik büszke arra, hogy Szegeden van, hogy itt dolgozik.

És nemcsak egyszerűen dolgoznak: beruháznak, fejlesztenek, fejlődnek. Hogy csak egyet emeljünk ki közülük: a Pick bejelentette, hogy új, az eddigieknél sokkal nagyobb, modernebb gyárat épít Szegeden vadonatúj, 98,5 hektáros területén.

Ne feledjük azt sem, ezek a cégek egyszerre vannak jelen a városban. Mindegyik meghatározó szereplője annak a területnek, ahol dolgozik, ahol termel. Lehet, sőt biztos, vannak ezeknél a cégeknél is nagyobb méretű, nagyobb árbevételű társaságok, amelyek más városokban dolgoznak. De azokra a településekre rendre az a jellemző, hogy van az az egy nagyon nagy cég, és más mellette nem igazán. Szegeden nem egy nagyon nagy befizető van, hanem több, nagy, meghatározó befizető. Amelyek, ahogy már írtuk föntebb, nem biztos, hogy gyárkéményerdőben dolgoznak, de itt vannak, és meghatározó szereplői a szegedi gazdaságnak.

És akkor még itt vannak a „kicsik”. Amelyek lehet, „csak két nagyobb szobában” dolgoznak, néhány számítógéppel, mégis, hatalmas értéket termelnek. Kicsit olyanok ők, mintha az ipari forradalom idején gőzgépet gyártottak volna: senki nem értette őket, mindenki gyanakodva figyelte a munkájukat, ám végül ők győztek, elterjedt a termékük, a munkájuk, a szolgáltatásuk. Vigyázni kell rájuk, meg kell őket is nagyon becsülni. Lehet nem értjük, amit csinálnak, maximum megértően bólogatunk a munkájuk láttán, de ittlétük, és gazdasági szerepvállalásuk nagyon fontos Szegednek. Utóbbi egyre fontosabb. Hiszen ahogy nőnek, erősödnek, úgy fizetnek egyre több adót, és ezzel párhuzamosan úgy lesznek egyre ismertebbek, elismertebbek. Mi meg egyre büszkébbek leszünk rájuk.

Tovább olvasom