Szeged a saját lábán áll: adóbevételekben már a top 5-ben vagyunk

Három és fél szeresére nőtt tizenhat év alatt a szegedi önkormányzat helyiadó-bevétele, miközben a lakosságnak továbbra sem kell semmilyen helyi adót fizetnie. Ma már Szegeden kívül mindössze négy településnek van ekkora adóbevétele az országban.

2019. február 08. 17:29

Szeged a saját lábán áll: adóbevételekben már a top 5-ben vagyunk

Tavaly, a költségvetés tervezésekor 57 milliárd 800 millió forint bevétellel kalkulált az önkormányzat, de az időközben megugrott helyiadó-bevételeknek is köszönhetően végül 75 milliárd forinttal zárhatta az évet.

2018-ban a várakozásoknál közel egy milliárddal több, összesen 14 milliárd 600 millió forint adóbevétele volt Szegednek úgy, hogy a lakosság – az országban szinte már egyedülálló módon – továbbra sem fizet helyi adót.

Míg 2002-ben 4 milliárd 200 millió, addig tavaly már 14 milliárd 600 millió forintnyi helyi adó folyt be a város kasszájába. Tavaly a legdinamikusabb növekedés, közel 20 százalék a helyi iparűzési adónál mutatkozott. A szegedi gazdasági szereplők által befizetett adó így 2018-ban elérte a 10 milliárd 217 millió forintot.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az idén is dinamikus növekedés várható a szegedi cégek gazdálkodásában, ezért a 2019-es 91 milliárdos, rekordösszegűre tervezett büdzsé már több mint 15 milliárd forint adóbevétellel számol, aminek döntő része továbbra is az iparűzési adó.

A növekedés annak köszönhető, hogy Szegeden egyre több vállalkozás telepedik le, az elmúlt időben 1800-zal nőtt az iparűzési adót fizetők száma, ma már 19 ezer adóalanyt tartanak nyilván a városban. A gazdasági társaságok által befizetett adó annak ellenére dinamikusan nő, hogy a nekik előírt építményadó Szegeden a törvényben rögzített maximumnál 20 százalékkal alacsonyabb.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított megyei top 100 vállalkozás közel felének Szegeden van a székhelye, a megye teljes árbevételének pedig 65 százalékát az itt működő cégek adják.

Az öt nagy jelen lévő vállalkozás közül négy termelő, ipari cég és csak egy működik a szolgáltatási szektorban.

Az ilyen nagyarányú és dinamikusan növekvő saját bevételek azt jelzik, hogy Szeged nem a költségvetési támogatásokból él, hanem a saját lábán áll. Az önkormányzat működési kiadásainak felét ugyanis ma már a helyben befizetett adókból tudja fedezni.

A dinamikusan növekvő saját bevételekre szüksége is van az önkormányzatnak, hiszen az elmúlt években folyamatosan és drasztikusan csökkent a városnak nyújtott állami támogatás. Míg 2011-ben több mint 15 milliárd forintos, addig az idén már alig több mint 6 milliárdos állami támogatásra számíthat Szeged.

rag

Tovább olvasom